Με φόντο μία παραθαλάσσια πόλη της Αγγλίας στις αρχές των ‘80s,η Hilary (Olivia Colman), που εργάζεται σε έναν παλιό κινηματογράφο και ταλαιπωρείται με θέματα ψυχικής υγείας, συναντά τον νεαρό Stephen (Micheal Ward), που έχει μόλις πιάσει δουλειά στο σινεμά.

Οι δύο πρωταγωνιστές μοιράζονται την ίδια ανάγκη για ανθρώπινη επαφή και μέσα από την παράξενη και τρυφερή τους σχέση θα βιώσουν τη θεραπευτική δύναμη της μουσικής, του κινηματογράφου και της κοινότητας.

Ο βραβευµένος µε Όσκαρ Sam Mendes εµπνέεται από την εκρηκτική ατµόσφαιρα του τέλους της δεκαετίας του ‘70 και των αρχών της δεκαετίας του ‘80, µιας περιόδου µε πολιτικές αναταραχές και δηµιουργικής άνθισης της βρετανικής µουσικής και κουλτούρας. Ο ίδιος ο Mendes έκανε την επιλογή των τραγουδιών που ακούγονται στην ταινία, όπως το «Too Much Too Young» των The Specials και το «Mirror in the Bathroom» των The Beat, ή το «Love Will Tear Us Apart» των Joy Division και το «Spellbound» των Siouxsie and the Banshees.

O Σαμ Μέντες είναι ένας σκηνοθέτης με ευαισθησίες, ικανότατος στην διαχείριση των ηθοποιών του και με ορισμένα πολύ σημαντικά φιλμ στο ενεργητικό του. 

Στο Empire Of Light κατεβάζει ταχύτητα -μετά τα James Bond και το 1917- σε αυτό το γλυκόπικρο δράμα, με safe σεναριακή δομή, αρκετές σινεφίλ αναφορές και συγκινήσεις, εξαιρετικά φωτογραφημένο από τον Ρότζερ Ντίκινς και φυσικά με ξεχωρίστή ερμηνεία της Ολίβια Κόλμαν.

Τα δύο τελευταία ήταν σιγουράκια. 

Εκεί που δεν τόλμησε, ήταν όπως προαναφέραμε στο σενάριο, όπου ενώ προσπαθεί να θίξει σημαντικά ζητήματα όπως ο ρατσισμός, η μοναξιά, τα ψυχολογικά προβλήματα, οι σχέσεις που δεν επιτρέπονται από τον περίγυρο της εποχής, τελικά περνάει και δεν ακουμπάει και όλα αυτα τα πασπαλίζει με νοσταλγικές σινεφίλ αναφορές που συνδράμουν καθοριστικά στο μελιστάλαχτο της υπόθεσης. 

Πρώτη δημοσίευση: 2 Φεβ. 2023, 12:25
Ενημέρωση: 9 Φεβ. 2023, 03:30
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Empire of light (Η αυτοκρατορία του φωτός)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
115
Εταιρία διανομής: 
Release: 
2 Φεβρουαρίου 2023

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos