Ο Γιουσούκε Καφούκου (Hidetoshi Nishijima), επιτυχημένος θεατρικός ηθοποιός και σκηνοθέτης, έχει μια σύνθετη σχέση με την γυναίκα του Ότο (Reika Kirishima), μια επίσης επιτυχημένη συγγραφέα και σεναριογράφο που απολαμβάνει να του αφηγείται ιστορίες. Δύο χρόνια μετά την αιφνίδια απώλειά της, που τον γεμίζει θλίψη και ανεπεξέργαστα ζητήματα, ταξιδεύει στη Χιροσίμα για σκηνοθετήσει τον «Θείο Βάνια» του Τσέχωφ, αποδεχόμενος την πρόταση ενός σημαντικού φεστιβάλ.

Αρνούμενος να αποχωριστεί το αγαπημένο του κόκκινο Saab 900 και με τους διοργανωτές να επιμένουν να προσφέρουν οδηγό στους φιλοξενούμενούς τους, ο ρόλος της σοφέρ του ανατίθεται στην Μισάκι (Tôko Miura), μια σιωπηλή και απρόσιτη νεαρή που θέλει απλά να κάνει την δουλειά της. Ενώ οι πρόβες για την παράσταση προχωρούν, το κόκκινο αυτοκίνητο περιδιαβαίνει την πόλη της Χιροσίμα και η συνύπαρξη των δύο ηρώων ταξιδεύει στις διαδρομές του πόνου και της απώλειας, σε αυτά που μας στοιχειώνουν, σε θαμμένα συναισθήματα, μικρές ή μεγαλύτερες αλήθειες.

Ήταν το 2021 η χρονιά του Ριουσούκε Χαμαγκούτσι; Αναμφίβολα. Μετά το επίσης εντυπωσιακό “Ιστορίες της Τύχης και της Φαντασίας” που κέρδισε την Αργυρή Άρκτο στο Βερολίνο, το “Drive My Car” έκανε παρέλαση στα περισσότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ, κερδίζοντας μεταξύ άλλων το Βραβείο Σεναρίου στις Κάννες αλλά και το κερασάκι στην τούρτα, το Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας στην φετινή διοργάνωση.

Με όχημα μια σύντομη ιστορία του Χαρούκι Μουρακάμι, ο Ιάπωνας σκηνοθέτης δημιούργησε μια σπουδαία ταινία, που τολμά να εξερευνήσει, με απλότητα και χωρίς ίχνος αυταρέσκειας, γι’ αυτό και μας γοητεύει ανεπιτήδευτα, μεγαλύτερα ή μικρότερα ζητήματα της ανθρώπινης ύπαρξης. Την απώλεια και τον θρήνο, την αποξένωση που επιφυλάσσουν οι ενοχές, την μετάνοια για όσα έγιναν ή δεν έγιναν, την απουσία νοήματος και την επακόλουθη αναζήτησή του. Την επικοινωνία και τις διαφορετικές της μορφές, τον έρωτα και την εξερεύνηση των ορίων του άλλου, την δυσκολία του να ανοιχτούμε σε αυτόν και στον ίδιο μας τον εαυτό. Το αν μπορούμε να καταλάβουμε ολοκληρωτικά κάποιον, όσο κι αν τον αγαπάμε.

Όλα αυτά, με απόλυτη ευαισθησία και σεβασμό σε όχι ένα αλλά δύο κείμενα, ενσωματώνοντας το φυσικό και αστικό τοπίο αλλά και το παιχνίδι με την τέχνη, φοντάροντας επάνω σε σημαντικές αναρωτήσεις σχετικά με τον ρόλο της στην κατανόηση της ανθρώπινης κατάστασης. Ο σκηνοθέτης μπλέκει περίτεχνα την φαντασία με την πραγματικότητα και την τέχνη με την ζωή, για να ανακαλύψει μέσα στο δράμα και τις προσωπικές αλήθειες των ηρώων του μερικές πανανθρώπινες.

Παρά τα 180 λεπτά και τον αργόσυρτο ρυθμό, το “Drive My Car” έχει να πει πράγματι κάτι, το δουλεύει με έναν υπαινικτικό, ιδιοσυγκρασιακό τρόπο που μας απορροφά (δεν είναι τυχαίο στην προκειμένη το βραβείο σεναρίου) και κυρίως, πλημμυρίζει από ανθρωπιά και συναίσθημα. Και παρά τον προβληματισμό που γεννά, στο τέλος μας αφήνει με μια γλυκόπικρη αίσθηση, μια κυριολεκτική και μεταφορική αγκαλιά παρηγοριάς και ανάτασης, τόσο στους ήρωες του όσο και σε εμάς τους ίδιους.

Όπως αναφέρει στο τέλος η κωφάλαλη ηθοποιός που υποδύεται στην παράσταση την Σόνια:

«Ναι, θα ζήσουμε θείε Βάνια. Θα ζήσουμε τις μεγάλες, μεγάλες μέρες και τις μεγάλες νύχτες. Θα υπομείνουμε υπομονετικά τις δοκιμασίες που μας στέλνει η μοίρα. Ακόμη κι αν δεν μπορούμε να ξεκουραστούμε, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τους άλλους, τόσο τώρα όσο και όταν γεράσουμε. Και όταν έρθει η τελευταία μας ώρα, θα φύγουμε ήσυχα. Και στο μεγάλο υπερπέραν, θα του πούμε ότι υποφέραμε, ότι κλαίγαμε, ότι η ζωή ήταν δύσκολη. Και ο Θεός θα μας λυπηθεί. Τότε εσύ κι εγώ θα δούμε αυτή την φωτεινή, υπέροχη, ονειρική ζωή μπροστά στα μάτια μας, θα χαρούμε και με τρυφερά χαμόγελα στα πρόσωπά μας, θα κοιτάξουμε πίσω στην τωρινή μας θλίψη και τότε επιτέλους θα αναπαυθούμε. Το πιστεύω. Το πιστεύω ακράδαντα από τα βάθη της καρδιάς μου. Όταν έρθει εκείνη η ώρα, θα αναπαυθούμε...».

Πρώτη δημοσίευση: 13 Οκτ. 2022, 02:27
Ενημέρωση: 20 Οκτ. 2022, 10:25
Τίτλος:
Drive my car
Είδος: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
179
Εταιρία διανομής: 
Release: 
13 Οκτωβρίου 2022

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
10896
Feelgood
7662
Rosebud.21
7410
Feelgood
6344
Joika, από την Spentzos Joika, από την Spentzos