Σύνοψη: Σκεφτείτε τι θα συνέβαινε αν, σε ένα κοντινό μέλλον, οι άνθρωποι, χάρη σε έναν Νορβηγό επιστήμονα, είχαν τη δυνατότητα να συρρικνώνουν τον εαυτό τους. Έτσι, θα ζούσαν σε μικρές πόλεις, θα τρέφονταν λιγότερο, θα έπιαναν λιγότερο χώρο, θα δημιουργούσαν λιγότερα σκουπίδια και γενικά η δική τους ζωή θα έκανε πολύ καλό στην ανθρωπότητα. Ο Πολ αποφασίζει να συρρικνωθεί μαζί με τη σύζυγό του ώστε να μειώσουν τα τεράστια έξοδα διαβίωσης που συνεπάγεται μια ζωή σε κανονικό μέγεθος. Μόνο που μια μικρότερη σε μέγεθος κοινωνία, δεν παύει να είναι μια κανονική κοινωνία με κανονικούς (αν και μικρότερους –σε μέγεθος- ανθρώπους) και άρα δεν παύει να έχει κι αυτή τα προβλήματά της...

Άποψη: Μια μικρή ταινία μεγάλου βεληνεκούς που προτείνει ένα απίθανο σενάριο ως αντίδοτο στην πληθυσμιακή έκρηξη του πλανήτη: τι θα συνέβαινε αν κάποιοι Νορβηγοί επιστήμονες έβρισκαν τρόπο να συρρικνώσουν τις διαστάσεις ενός μέσου ανθρώπου. Ο μάστορας των «μικρών» αφηγήσεων Αλεξάντερ Πέιν εστιάζει στην ιστορία ενός ζευγαριού που θέλει να ενταχτεί σε μια κοινότητα μικροσκοπικών ανθρώπων – για να αλλάξει το βιοτικό του επίπεδο, διατυπώνοντας ένα δαιμόνιο σχόλιο για τις ουτοπίες που ονειρεύονται οι κοινοί θνητοί.

Mια τρομερή ιδέα από τον Αλεξάντερ Πέιν, μετουσιώνεται σε ένα φιλμ περισσότερο γλυκόπικρο, παρά κυνικό και αιχμηρό όπως οι προηγούμενες δουλειές του.

Βασισμένος σε ένα σενάριο σαφώς “εξυπνότερο από τον μέσο όρο”, ο Πέιν χτίζει μια όμορφη αλληγορική ντραμεντί πάνω στην σαφήνεια του ορισμού της ανθρωπιάς, στήνει ένα παραμύθι που δεν φοβάται να αναμετρηθεί με την ανθρώπινη φύση και να ξεσκεπάσει όσα αξίζουν και όσα πάλι, όχι.

 

Κάπου αφελές, κάπου υπερβολικά ευγενικό προς τον χρήστη, το δημιούργημα του 56χρονου Ελληνοαμερικανού διαθέτει όμως αφοπλιστικές στιγμές, καλοσυνάτη καρδιά μικρού παιδιού και δεν φοβάται να αναμετρηθεί με τις φοβίες και τις ανησυχίες του.

Μια ωδή στον ουμανισμό, καμουφλαρισμένη με επιστημονική φαντασία που αποτελεί το πρόσχημα για να διηγηθεί μια ιστορία με λίγες απλοϊκές στιγμές, αλλά πολύ περισσότερες παραδομένες γλυκά στην χαρμολύπη, με το φυσικό παιξιμο των πρωταγωνιστών της να συνεπικουρεί σε μια παράσταση συναισθηματικής επάρκειας.

Πρώτη δημοσίευση: 4 Ιαν. 2018, 14:28
Ενημέρωση: 11 Ιαν. 2018, 06:37
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Downsizing (Μικρόκοσμος)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
135
Εταιρία διανομής: 
Release: 
4 Ιανουαρίου 2018

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

The Human Voice

The Human Voice

Θα το βρείτε: Cosmote TV

Το μακρινό 2020, στην εποχή όπου στην ζωή και την καθημερινότητά μας εισήχθη ο...
16 hours

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
10896
Feelgood
7662
Rosebud.21
7410
Feelgood
6344
Joika, από την Spentzos Joika, από την Spentzos