Σύνοψη: O Ντάνι Τόρανς εξακολουθεί να υποφέρει από το ψυχολογικό τραύμα που υπέστη ως παιδί στο ξενοδοχείο Overlook. Προσπαθεί να βρει την εσωτερική του ηρεμία, μέχρι που συναντά την Άμπρα, μία θαρραλέα νεαρή κοπέλα που διαθέτει, όπως κι αυτός, το υπερφυσικό χάρισμα γνωστό ως "λάμψη". Η Άμπρα ζητά απελπισμένα τη βοήθειά του προκειμένου να πολεμήσει την ανελέητη Ρόουζ, αρχηγό μιας συμμορίας δαιμόνιων δολοφόνων, που αναζητούν ανθρώπους προικισμένους με υπερφυσικές ιδιότητες, προκειμένου να «καταναλώσουν» την αύρα τους και να γίνουν αθάνατοι. Δημιουργώντας μια απρόσμενη συμμαχία, ο Νταν και η Άμπρα ξεκινούν έναν αγώνα ζωής και θανάτου εναντίον της Ρόουζ. 

Άποψη: Πραγματικά, πως μπορείς να αναμετρηθείς με ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας κινηματογραφικής ιστορίας των θρίλερ και να προσπαθήσεις να μην γελοιοποιηθείς;

Ο Μάικ Φλάναγκαν είναι ένας σκηνοθέτης ταινιών τρόμου που κάποτε μοίρασε υποσχέσεις, τις οποίες ποτέ δεν εκπλήρωσε (Oculus, Ouija, Gerald's Game), παραμένει όμως ένας safe διεκπεραιωτής του genre, με κορυφαία στιγμή του μάλλον το τηλεοπτικό "The haunting of Hill House".

Εδώ, του ανατέθηκε μια ευχή και κατάρα, όπως το αναγνώσει κανείς: να μεταφέρει κινηματογραφικά το "Doctor Sleep", το sequel (που αν εξαιρέσεις τα Dark Tower βιβλία του, δε νομίζω να έχει επειχειρήσει ξανά) που έγραψε ο Στίβεν Κινγκ στην δική του Λάμψη του 1977, το οποίο αποθέωσε ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ στο αξέχαστο φιλμ με πρωταγωνιστή τον Τζακ Νίκολσον, το οποίο έφτασε στο σημείο να γίνει διασημότερο από το βιβλίο (γεγονός επίσης εξαιρετικά σπάνια στην βιβλιογραφία του Κινγκ).

Πολύ σωστα λοιπόν, ο Φλάναγκαν αποφεύγει να μιμηθεί την ατμόσφαιρα και την καλλιτεχνική διεύθυνση του μυθικού φιλμ από τον Κιούμπρικ και προτιμά να δομήσει την ταινία του με βάση τα κινηματογραφικά κατατόπια που κατέχει, αυτά δηλαδή του σύγχρονου τρομοσινεμά με τα κλισέ του και τις συγκεκριμένες και αναγνωρίσιμες αφηγηματικές του νόρμες. Δεν γίνεται όμως να μην αναφερθεί στην ταινία της οποίας αποτελεί συνέχει το "Doctor Sleep" και παρά το γεγονός ότι το κάνει με προφανή σκοπό να αποτίσει φόρο τιμής, κάποια φλας μπακ και αρκετά πλάνα εμπνευσμένα από το "ξενοδοχείο του τρόμου" δημιουργούν το συναίσθημα της συγκρισης στον θεατή, από το αποτέλεσμα της οποίας φυσικά υστερεί. 

Παρ'όλα αυτά και το πρωταγωνιστικό καστ στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και ορισμένες σκηνές έχουν στηθεί σωστά από τον Φλάναγκαν και λειτουργούν αποτελεσματικά, δεν είναι όμως λίγες εκείνες οι φορές που η αποπροσανατολισμένη σεναριακή διασκευή φλερτάρει με την καρικατούρα, ενώ το τελικό κομμάτι του φιλμ μας οδηγεί εκεί που τα λόγια είναι περιττά και οι αναμνήσεις ζωντανεύουν, με όλο όμως αυτό το joy ride από μεμοραμπίλια, να αποδυναμώνει την προσπάθεια του φιλμ να αυτονομηθεί. Είναι βαριά η κληρονομιά και αποδεικνύεται ότι δεν υπήρχε ουσιαστικός λόγος να γυριστεί αυτή η ταινία.

Πρώτη δημοσίευση: 8 Νοε. 2019, 04:00
Ενημέρωση: 14 Νοε. 2019, 13:21
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Doctor sleep
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
151
Εταιρία διανομής: 
Release: 
7 Νοεμβρίου 2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
23951
Feelgood
13609
Film Group
11150
Spentzos
4790
ΜΟΝΟΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (DADDIO), από την Spentzos ΜΟΝΟΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (DADDIO), από την Spentzos