Clouds of Sils Maria

Περίληψη: Η Μαρία,  καταξιωμένη ηθοποιός, ταξιδεύει για να παραλάβει ένα βραβείο αντί για τον αγαπημένο συνεργάτη της, σκηνοθέτη και μέντορά της, όταν πληροφορείται το θάνατό του. Αυτή είναι μόνο η αφορμή για μία διαδρομή εσωτερικής αναζήτησης με εχθρό το χρόνο, στην οποία τα βουνά του Sils Μaria και το αλλόκοτο θέαμα που προσφέρουν είναι το επιστέγασμά της.

Ο Ολιβιέ Ασαγιάς, σκηνοθέτης που συμφιλιώνει τη “γαλλική” δομή και αισθητική (αν αρεσκόμαστε να μιλάμε με τέτοιους όρους) με τη φιλοσοφία και το παράδοξο στα φιλμ του, εδώ απλώνει μπροστά στα μάτια μας, με φωτογραφική και σεναριακή δεξιοτεχνία, τη Γυναίκα που σε ένα σημείο της ζωής της καλείται να επιλέξει τη θέση της ανάμεσα στις υπόλοιπες μικρότερες και μεγαλύτερες ομόφυλές της.

Η Ζιλιέτ Μπινός με την κλασική αριστοκρατική της παρουσία απογειώνει το ρόλο της, Η έκπληξη, όμως, έρχεται από την Kρίστεν Στιούαρτ, ως ένα παράδειγμα της ευεργετικής επίδρασης που είναι δυνατό  να έχουν οι σκηνοθέτες πάνω της, όπως είχε διαφανεί ήδη από το Still Alice. Η ταινία αναφέρεται σε μία από τις παραστάσεις που φιλοξενεί η ζωή, που μόλις έχει τελειώσει, τολμώντας να τραβήξει αμέσως μετά την κουρτίνα της αυλαίας, για να δει τι υπάρχει από πίσω. Οι δύο γυναίκες δημιουργούν ένα διπλό καθρέφτη που μόνο πεπρωμένο του είναι να σπάσει. Το φιλμ με κεντητή ειρωνεία και κανένα ίχνος μικροπρέπειας σχολιάζει με συχνά ψυχαναλυτική γλώσσα τα συμπτώματα παρακμής της σύγχρονης τέχνης και κάνει scroll up σε μία εποχή όπου ο χρόνος έτρεχε λίγο πιο αργά ώστε κάποιοι τυχεροί προλάβαιναν να τον απολαύσουν.

Όπως ο Κρόνος έτρωγε τα παιδιά τους έτσι και ο χρόνος τρώει το παιδί μέσα μας.  Η Μαρία όμως δεν τον αφήνει να πάρει το δικό της εσωτερικό παιδί και τον ταΐζει κάτι πάνω από εκείνη, ένα κομμάτι από το βράχο του Sils Maria.  Tαυτόχρονα, ξέρει,  ότι οι βράχοι μπορεί να έχουν ανθρώπινα ονόματα αλλά ποτέ δεν ανήκουν στους ανθρώπους.

 

Δημοσίευση: 14 Μαΐου 2015, 16:04
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Clouds of Sils Maria (Tα σύννεφα του Σιλς Μαρία)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
123
Εταιρία διανομής: 
Release: 
14 Μαϊου 2015
ΧΟΡΗΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κέιτ Μπλάνσετ: «Δεν με πλησίαζε ο σύζυγος μου όταν έπαιξα τον Μπομπ Ντίλαν»

Η Κέιτ Μπλάνσετ αποκάλυψε πως η μεταμόρφωση της σε Μπομπ Ντίλαν το 2007 για...
1ώρα

Κούμπα Γκούντινγκ Τζούνιορ: Με χειροπέδες στο δικαστήριο για "σεξουαλική παρενόχληση"

Άλλος ένας διάσημος άντρας, ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός Κούμπα Γκούντινγκ τζούνιορ, οδηγήθηκε στο...
3 ώρες

Πέθανε ο Φράνκο Τζεφιρέλι

Πλήρης ημερών έφυγε από την ζωή ο σπουδαίος Ιταλός κινηματογραφιστής Τζιανφράνκο Τζεφιρέλι, σε ηλικία...
5 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
12807
Tulip
10602