The book thief

Η υιοθετημένη Λιζέλ μαθαίνει, με την προτροπή του Μαξ, ενός νεαρού Εβραίου πρόσφυγα που η οικογένειά κρύβει στο σπίτι της, να διαβάζει. Η δύναμη των λέξεων και της φαντασίας γίνεται ο μοναδικός τρόπος διαφυγής από την ταραχώδη κατάσταση που επικρατεί.
The book thief - κριτική ταινίας

«Απλά αληθινό και υπέροχο!»

Γερμανία, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Hans (Geoffrey Rush) με τη γυναίκα του Rosa (Emily Watson) υιοθετούν τη μικρή Liesel (Sophie Nelisse), δίνοντας της καταφύγιο και προσφέροντας της μια ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Η νεαρή κοπέλα βρίσκει την ελευθερία της μέσα από όμορφες ιστορίες άλλων που γράφονται στα βιβλία, τα οποία αναγκάζεται να κλέψει ή να δανειστεί. Η ανάγνωση των βιβλίων και τα βιώματά της, σε αυτή την σκοτεινή «μεσαιωνική» περίοδο της ανθρωπότητας, με το “κυνήγι” εβραίων και κομουνιστών, θα την οδηγήσουν στο να γράψει τη δική της ιστορία, μια ιστορία διαφορετική από αυτή που αναγράφεται στα ιστορικά βιβλία του πολέμου.

Οι ημερομηνίες, τα στατιστικά, οι στρατηγικές, τα αίτια και τα αποτελέσματα δεν είναι επαρκή για να κατανοήσουμε την αληθινή όψη μιας πολεμικής περιόδου. Μόνο μέσα από μαρτυρίες ανθρώπων που υπήρξαν στην εμπόλεμη ζώνη ή στην υποδουλωμένη κοινωνία μπορούμε να κατανοήσουμε έστω και λίγο τη σκληρή πραγματικότητα. Αυτή η ιστορία είναι μια από αυτές και υπενθυμίζει πως πάντα υπάρχουν άνθρωποι που παρά τις κακουχίες της ζωής παραμένουν πάνω από όλα άνθρωποι.

Η ταινία είναι μεταφορά του ομώνυμου διεθνώς αναγνωρισμένου βιβλίου και όπως προβλέπεται θα λάβει ανάλογη απήχηση. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά καλό και ποιοτικό δραματικό έργο με άρτια σκηνοθεσία, πολύ καλό σενάριο, ξεχωριστούς χαρακτήρες και δυνατές ερμηνείες που προκαλούν ποικίλα συναισθήματα στον ακροατή. Αποχωρισμός, απώλεια, πόνος, θλίψη, φτώχεια, απογοήτευση, δυστυχία, απειλή, αδυναμία, φόβος, αποδοχή, δύναμη, θέληση, αποφασιστικότητα, υπομονή, εκτίμηση, αγάπη, ευτυχία, είναι μερικές από τις λέξεις που θα γνωρίσουμε καλύτερα εννοιολογικά και θα αναθεωρήσουμε για την έννοια που τους δίνουμε ορισμένες φορές.

Το «The Book Thief» (Η κλέφτρα των βιβλίων) κατά τη γνώμη που θα μπορούσε να προστεθεί στην συλλογή με τα κλασσικά πλέον έργα εμπνευσμένα από την περίοδο του β’ Παγκοσμίου, όπως το «La Vita E Bella» (Η Ζωή είναι ωραία) και το «The Pianist» (Ο Πιανίστας). Η «Κλέφτρα των Βιβλίων» θα κλέψει τις εντυπώσεις και σε κάποιους την καρδιά! Είναι μια αφήγηση από ένα ομολογουμένως ενδιαφέρον πρόσωπο για την ζωής ενός κοριτσιού και ύστερα μιας γυναίκας ηρωίδας, όχι από αυτών με τις στολές και τα παράσημα αλλά από αυτών που απλά κατάφεραν και επέζησαν. Απλά αληθινό και υπέροχο!!

Eλίζα Χριστοδουλίδη

Πρώτη δημοσίευση: 23 Ιαν. 2014, 22:26
Ενημέρωση: 30 Ιαν. 2014, 14:13
Τίτλος:
The book thief (Η κλέφτα των βιβλίων)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
119
Εταιρία διανομής: 
Release: 
23 Ιανουαρίου 2014

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

The Beautiful Game

The Beautiful Game

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Στη Ρώμη θα γίνει το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου αστέγων, οπότε ο χαρισματικός κόουτς...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos