Black Panther: Wakanda Forever

Black Panther: Wakanda Forever - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Mετά τον θάνατο του Βασιλιά T'Challa, η Βασίλισσα Ramonda (Angela Bassett), η Shuri (Letitia Wright), ο M’Baku (Winston Duke), η Okoye (Danai Gurira) και οι Dora Milaje, πολεμούν για να προστατεύσουν το έθνος τους από τις παγκόσμιες δυνάμεις. Ενώ οι κάτοικοι της Wakanda προσπαθούν να προχωρήσουν, οι ήρωες πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις του και με τη βοήθεια της War Dog Nakia (Lupita Nyong’o) και του Everett Ross (Martin Freeman), να χαράξουν ένα νέο μονοπάτι για το Βασίλειο της Wakanda.

Άποψη: Το Wakanda Forever έχει να υπερβεί δύο μεγάλα εμπόδια: αφενός ένα πολύ καλό πρώτο μέρος, μιας και ο πρώτος Black Panther παραμένει μέχρι σήμερα μιας από τις καλύτερες ταινίες της Μάρβελ, αφετέρου τον πρόωρο θάνατο του Chadwick Boseman που τόσο πολύ σημάδεψε τον ρόλο. Και η αλήθεια είναι πως καταφέρνει και τα δύο.

Το 2018 και ενώ μόλις έχει κυκλοφορήσει η πρώτη ταινία, ήδη αποφασίζουν πως θα ακολουθήσουν δύο ακόμα σίκουελ με τον Boseman να επιστρέφει σε νέες περιπέτειες, μιας και είναι ένας νέος κινηματογραφικά ήρωας που έχει μέλλον μπροστά του. Το 2020 όμως ο ηθοποιός πεθαίνει και η παραγωγή αποφασίζει κάτι που δεν μοιάζει αυτονόητο (αν θυμηθούμε άλλους υπερήρωες που τους έχουμε δει να τους υποδύονται ένα σωρό ηθοποιοί): να μην αντικατασταθεί ο ηθοποιός αλλά να πεθάνει και ο υπερήρωας Μαύρος Πάνθηρας.

Στην νέα ταινία λοιπόν, επίσης σε σκηνοθεσία Ryan Coogler όλα ξεκινούν με τον θάνατο του Black Panther και την νέα κατάσταση υπό την βασιλεία της μητέρας του, της βασίλισσας Ramonda. Νέες απειλές, νέοι κίνδυνοι-εσωτερικοί και εξωτερικοί-, νέες φυλές στο παιχνίδι, αλλά ο ίδιος στόχος, το βιμπράνιο και η εκμετάλλευση της περιοχής. Το Wakanda Forever είναι και αυτό μια από τις καλύτερες ταινίες της Μάρβελ, παρόλα τα προβλήματά της.

Προβλήματα θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε τις σεναριακές ακροβασίες και υπερβάσεις, τα αφηγηματικά άλματα, ώστε να λειτουργήσουν όλα όπως πρέπει στο πλαίσιο των συμβάσεων μιας υπερηρωικής ταινίας, αλλά και οι όχι πάντα τόσο καλά ενορχηστρωμένες σκηνές πάλης σε slow motion, που άλλες φορές μοιάζουν σαν να παίζεις Tekken και άλλες σαν κακοπροβαρισμένος Matrix.

Κατά τα άλλα, η σεναριακή εξέλιξη της ιστορίας και των χαρακτήρων είναι εμφανής και μάλιστα ακολουθεί ενδιαφέροντες δρόμους, έχοντας τρεις εξαιρετικές πρωταγωνίστριες σε αφοπλιστικές ερμηνείες. Την συναρπαστική και καθηλωτική Angela Bassett ως την μάνα που καλείται να πάρει τα ηνία, έχοντας όμως μέσα της εσωτερικεύσει τον πόνο για τον χαμό του γιου, την ανατριχιαστική Letitia Wright που επίσης το βάρος πλέον πέφτει πάνω της, όπως και η πρωτοβουλία για ανατροπή πολλών πραγμάτων και η νεαρή Dominique Thorne, σε έναν πιο μαρβελικό ρόλο, που θα κάνει και λίγο πλάκα, θα πετάξει και κανένα αστείο με ποπ αναφορές, ελαφρύνοντας τον βαρύ κλίμα.

Η μελαγχολία και η συγκίνηση είναι πασίδηλη και πέφτει πάνω από όλη την ταινία, χωρίς να την επισκιάζει.

Περισσότερο με μια τρυφεράδα και λιγότερο με μελοδραματική αίσθηση, κάνοντας το κοινό να νιώσει και να ταυτιστεί περισσότερο με τους ήρωες, σε μια από τις πιο συγκινητικές ταινίες που έχει κάνει ποτέ η Μάρβελ, βάζοντας τον ανθρώπινο παράγοντα σε έναν κόσμο υπερανθρώπων.

Ίσως σε πολλούς φανεί κιτς ο συμφυρμός ετερόκλητων αναφορών: από την μια η αφρικάνικη κουλτούρα και ο αφροφουτουρισμός, από την άλλη οι αρχαιοελληνικές αναφορές στον υποθαλάσσιο λαό που εμφανίζεται με Σειρήνες, θαλάσσιες θεότητες και έναν φτερωτό Ερμή, το Dune (μιλάμε για το βιβλίο, το οποίο βέβαια είναι αναφορά σχεδόν σε κάθε ταινία φαντασίας), η Μάρβελ και οι Πειρατές της Καραϊβικής, ωστόσο μέσα στην υπερβολή τους μοιάζουν αρμονικά και λογικά.

Ο Boseman σίγουρα θα ήταν περήφανος για την Wakanda που άφησε σε τόσο ικανά χέρια, τόσο ικανών πολεμιστριών και ηθοποιών που τις υποδύονται και με μια νέα εποχή Black Panther να αναγεννιέται-αλλά περισσότερα για αυτό επί της οθόνης.

Πρώτη δημοσίευση: 10 Νοε. 2022, 02:52
Ενημέρωση: 17 Νοε. 2022, 02:28
Τίτλος:
Black Panther: Wakanda Forever
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
161
Εταιρία διανομής: 
Release: 
10 Νοεμβρίου 2022

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos