A beautiful day in the neighborhood

A beautiful day in the neighborhood - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Όταν ένας βαριεστημένος συντάκτης περιοδικού αναγκάζεται να γράψει ένα άρθρο για τον Fred Rogers, ξεπερνάει τον όποιο σκεπτικισμό του, μαθαίνει από την καλοσύνη των άλλων, αγαπάει και συγχωρεί στην πιο όμορφη γειτονιά της Αμερικής.

Άποψη: Όσο και αν φαίνεται περίεργο, ο Tom Hanks προτάθηκε φέτος για Όσκαρ Β΄ Ανδρικού Ρόλου έπειτα από δεκαεννιά χρόνια απουσίας από τα Όσκαρ με την τελευταία φορά να είναι το 2001 με τον «Ναυαγό». Και δεν θα μπορούσε να κάνει καλύτερη επιλογή από τον ρόλο του Fred Rogers στο «A Beautiful Day in the Neighborhood» με τον πιο αγαπητό ηθοποιό των ΗΠΑ να υποδύεται ένα πάλαι ποτέ αγαπημένο είδωλο παιδιών και μεγάλων, τον παρουσιαστή παιδικών εκπομπών και όχι μόνο, Fred Rogers, ο οποίος από το 1968 έως το 2001 παρουσίαζε το Mister Roger’s Neighborhood.

Η ταινία της Marielle Heller, σκηνοθέτρια του επίσης βιογραφικού «Can You Ever Forgive Me», βασίζεται στο άρθρο του Tom Junod «Can You Say…Hero» στο περιοδικό Esquire το 1998. Έτσι και η ταινία παρουσιάζει την ιστορία του δημοσιογράφου αλλάζοντας το όνομα σε Lloyd Vogel που το 1998 αποφασίζει κατ΄ανάγκην να κάνει ένα άρθρο για τον Rogers, ενώ βλέπει τα πράγματα στην ζωή του και οι σχέσεις του με τους ανθρώπους να μην πηγαίνουν πολύ καλά.

Η ταινία επομένως δεν είναι μια τυπική βιογραφική προσπάθεια, καθώς δεν παρακολουθούμε  μια συνολική εικόνα της ζωής του παρουσιαστή, παρά μόνο όσα γίνονται το 1998 στα πλαίσια αυτής της συνάντησης. Αυτό που βλέπουμε είναι περισσότερο ο αντίκτυπος που είχε η εκπομπή στην συλλογική συνείδηση, και κυρίως στα παιδιά αλλά και πως οι αρετές που προωθούσε ο συμπαθής Rogers αν τις εφαρμόσουν και οι ενήλικες μπορούν να καταφέρουν πολλά και να δουν βελτιώσεις στην ζωή τους. Γι΄αυτό άλλωστε στέκεται περισσότερο στην ζωή του δημοσιογράφου που τον υποδύεται ο Matthew Rhys και λιγότερο στον Rogers.

Και οι δύο ηθοποιοί είναι πολύ καλοί στον ρόλο τους και με πολύ καλή χημεία μεταξύ τους, ενώ ο Hanks εντυπωσιάζει με την αυθόρμητη και αφοπλιστική φυσικότητά του, μόνο που πέραν αυτού δεν διαθέτει άλλα στοιχεία που θα μπορούσαν να εντυπωσιάσουν. Στέκεται περισσότερο από όσο πρέπει στο αίσθημα νοσταλγίας, με πολλές σκηνές να βασίζονται σε πραγματικές σκηνές από την εκπομπή του ή από συνεντεύξεις του. Ακόμα και η φωτογραφία της ταινίας του Jody Lee Lipes παραπέμπει σε μια παλιότερη εποχή.

Ξεκάθαρα συναισθηματικό και απόλυτα προβλέψιμο στην εξέλιξη της πλοκής του αλλά με μια γνήσια αθωότητα που προέρχεται από την συμπαθή και κατευναστική φιγούρα του Rogers αλλά και του σπουδαίου Tom Hanks που τον υποδύεται.

Πρώτη δημοσίευση: 2 Ιουλίου 2020, 14:22
Ενημέρωση: 9 Ιουλίου 2020, 04:50
Τίτλος:
A beautiful day in the neighborhood (Ένας υπέροχος γείτονας)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
109
Εταιρία διανομής: 
Release: 
2 Ιουλίου 2020

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos