Σύνοψη: Στην κωμόπολη του Ντέρι, οι εξαφανίσεις είναι έξι φορές πάνω από το μέσο όρο των ΗΠΑ. Των ανήλικων, ακόμα περισσότερο. Κάθε 27 χρόνια, ένας πεινασμένος κλόουν, ο Πένιγουαϊζ , βγαίνει στη γύρα και αρπάζει παιδιά. Μια ομάδα φίλων, οι "Losers", oι οποίοι νιώθουν κυνηγημένοι από παντού, αποφασίζουν να τον αντιμετωπίσουν...

Άποψη: Το "It" (Το Αυτό) έχει ήδη σαρώσει εισπρακτικά και πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε και τυπικά το sequel, που έτσι κι αλλιώς εννοείται και στο φινάλε. Το διάσημο βιβλίο του Στίβεν Κινγκ από το 1986, είναι τεράστιο και αυτή η ταινία θα μπορούσε να λέγεται και απλά «Κεφάλαιο 1», όπως πάλι γράφετε στο τέλος.

Το κλασικό best seller του Στίβεν Κινγκ είναι μια χαρά ταινία για κάποιον νέο αλλά και σε κάποιον χωρίς απαιτήσεις. Για τους υπόλοιπους, δεν είναι με τίποτα κακή, αλλά δεν είναι και αξέχαστη. Το μήνυμα είναι αποδεκτό και ξεκάθαρο. Η βία και ο θάνατος «τρέφονται» από το φόβο μικρών και ευάλωτον ψυχών. Την κακοποίηση, τον ρατσισμό. Κανείς δεν διαφωνεί, αλλά η θέαση μιας ταινίας, που και αυτή εκτόξευσε με τον επίμονο promo της το hype της, απαιτεί ένα σωρό ακόμα πράγματα για να σε κάνει να την ξαναδείς.

Ενα από αυτά είναι η παρουσία του Μπιλ Σκάρσγκαρντ ως διαβολικού Πένιγουαϊζ, ή απλά ακόμα μια προσωποποίηση του απόλυτου Κακού. Θα ήταν προτιμότερο να μην είχε καν καταγωγή ή ιστορία πίσω του, γιατί αυτή που έχει, δεν βγάζει και πολύ νόημα.

Ο κλόουν του Σκάρσγκαρντ δεν εμφανίζεται συχνά (σοφά) αλλά είναι επιβλητικός και καταφέρνει να φοβίζει μόνο με την ομιλία. Στηρίζει πολλά και στον Τζόκερ του Λέτζερ αλλά τα εφέ αφαιρούν πολλά από την ωμή δύναμή του.
Στα μείον της ταινίας -ή στα συν για άλλους- η μη προσπάθεια της ύπαρξης ενός εντονότερου ρεαλισμού. Όλα αφήνονται ηθελημένα τα πάντα στον συμβολισμό της κάθε πράξης. Ούτε μια στιγμή τα παιδιά δεν φωνάζουν έναν μεγαλύτερο ή την αστυνομία με τα όσα φοβερά και τρομερά συμβαίνουν, διογκώνοντας την πεποίθησή που έχεις πιτσιρικάς, πως όλοι οι μεγάλοι θέλουν το κακό σου, φέρνοντας στο νου και τον "Εξωγήινο" του Σπίλμπεργκ. Καταλαβαίνεις πως η ταινία θέλει να σε γυρίσει στην παιδική σου ηλικία, και εκεί παίζονται τα πάντα, αλλά ενώ πείθει για τις προθέσεις, δεν κάνει την υπέρβαση με μικρές λεπτομέρειες που θα χτυπούσαν χορδές ανάμνησης σε όλους μας.
Προσπαθεί μέσω θεμάτων που έχουν ξαναδεί, να πιάσει το νεαρό κοινό στο υποσυνείδητό του. Φόβος της ενηλικίωσης, φόβος του σεξ, φόβος των bullies. Το πέτυχε βέβαια, αν δούμε τις εισπράξεις, αλλά κινηματογραφικά δεν ξέφυγε αισθητά από τα χιλιωειδωμένα κλισέ.

Ο Άντι Μουσκιέτι δεν προσπαθεί να εντυπωσιάζει, κοντρολάρει τα εφέ, όμως η διάρκεια (125 λεπτά) οδηγεί μεν σε επαναλήψεις αλλά ελάχιστα κουράζει. Η πόλη του Ντέρι δείχνει ακατοίκητη, κανείς δεν νοιάζεται. Η αρχική σκηνή με τον μικρό αδελφό ενός εκ των πρωταγωνιστών και η πρώτη εμφάνιση του κλόουν, είναι εξαιρετική, αλλά δεν υπάρχουν πολλές τέτοιες ακόμα.
Ίσως η τελική, που λες και βγήκε από την επίσης τελική σκηνή του πρώτου "True Detective" του σεναριογράφου Κάρι Φουκουνάγκα. Οχι όμως και αυτή με τους πίδακες αίματος στο μπάνιο, που είναι μεν εντυπωσιακή αλλά δεν είναι κάθε μέρα της... "Λάμψης" ή της "Κάρι".
Συμπεραματικά, το "It" φτιάχτηκε για νέα ζευγάρια ματιών, με λογική να αρέσει και να γίνει ένα νέο franchise. Αποφεύγει το απόλυτο σκοτάδι, δεν δείχνει βίαιους θάνατους, κανείς από τη λέσχη των "χαμένων" δεν βγάζει τρόμο και απόγνωση. Απλά μια ιδέα. Ο Μουσκιέτι μαζί με το σενάριο θέλουν -και πετυχαίνουν- να δώσουν την αίσθηση του τρόμου και της ανησυχίας, αλλά δεν μπορούν (;) να το κάνουν πρωτότυπα και απόλυτα κινηματογραφικά. Πολλές φορές σκέφτεσαι πόσο καλύτερα θα λειτουργούσε ως μια μίνι σειρά, και ναι, η επιτυχία του "Stranger things" είναι δεδομένη, βλέποντας και εδώ τα 80s να ξαναγυρνούν.

Στα επιπλέον συν η φωτογραφία του Τσαν Χουν Τσανγκ (συνεργάτη του Παρκ Τσαν-Γουκ στο κλασικό "Oldboy"), στα πλην το ανέπνευστο μουσικό score του ταλαντούχου Μπεν Γουόλφις, ο οποίος προτίμησε κλισέ δρόμους. Αν έπαιζαν συνέχεια τραγούδια των New Kids on the Block (όσοι το δείτε, με πιάσατε...) θα ήταν σίγουρα πιο τρομαχτικό!

Πρώτη δημοσίευση: 28 Σεπτεμβρίου 2017, 21:40
Ενημέρωση: 5 Οκτ. 2017, 04:57
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Το Αυτό (It)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
135
Εταιρία διανομής: 
Release: 
28 Σεπτεμβρίου 2017

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos