Αστερίξ και Οβελίξ: Στο δρόμο για την Κίνα

Αστερίξ και Οβελίξ: Στο δρόμο για την Κίνα - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Βρισκόμαστε στο έτος 50 π. Χ. Η αυτοκράτειρα της Κίνας μόλις φυλακίστηκε μετά από πραξικόπημα που υποκίνησε ένας προδότης πρίγκιπας.

Με τη βοήθεια ενός Φοίνικα εμπόρου και του πιστού της σωματοφύλακα, η μοναχοκόρη της αυτοκράτειρας, πριγκίπισσα Σασ-Γι, καταφεύγει στη Γαλατία για να ζητήσει βοήθεια από τους δύο γενναίους πολεμιστές Αστερίξ και Οβελίξ, οι οποίοι χάρη στο μαγικό τους φίλτρο διαθέτουν υπεράνθρωπη δύναμη. Οι δύο αχώριστοι ήρωές μας, δέχονται ευχαρίστως να βοηθήσουν την πριγκίπισσα να σώσει τη μητέρα της και να ελευθερώσει τη χώρα της.

Έτσι αρχίζει ένα μεγάλο ταξίδι και μια περιπέτεια στο δρόμο προς την Κίνα. Όμως ο Καίσαρας και ο ισχυρός στρατός του, διψασμένοι για μια νέα κατάκτηση, κατευθύνονται επίσης προς το Μέσο Βασίλειο.

Άποψη: Ο κόσμος του μικρού, γαλατικού χωριού και οι περιπέτειες των αγαπημένων φίλων Αστερίξ και Οβελίξ, όπως ήδη πολλοί λάτρεις των κόμικς γνωρίζουν, δημιουργήθηκαν το 1959 από τον συγγραφέα René Goscinny και τον σκιτσογράφο Albert Uderzo. Από τότε οι ιστορίες έχουν εκδοθεί σε 39 τεύχη, έχουν μεταφερθεί σε δέκα ταινίες κινουμένων σχεδίων, πέντε ταινίες live action, έχουν γίνει βιντεοπαιχνίδια, λούνα παρκ και πολυάριθμα branded προϊόντα.

Με αυτούς, λοιπόν, τους χαριτωμένους ήρωες να έχουν “σημαδέψει” πολλές γενιές θεατών, θα θέλαμε πολύ να ανακαλύψουμε ξανά μια ταινία τόσο εντυπωσιακή και επιτυχημένη όσο το "Αστερίξ και Οβελίξ: Επιχείρηση Κλεοπάτρα" (2002).

Σε σενάριο και σκηνοθεσία του Guillaume Canet, το “Αστερίξ και Οβελίξ στον δρόμο για την Κίνα” θα μπορούσε να είναι μια δυνατή επανεκκίνηση για το κινηματογραφικό franchise. Δυστυχώς, παρά το αναγνωρισμένο ταλέντο και τη φιλότιμη προσπάθεια του Canet, οι υπερβολικά πολλές αδυναμίες της ταινίας την καθιστούν ένα γαλλικό blockbuster που διογκώνεται από το επιβλητικό καστ του, αλλά στερείται ρυθμού και κυρίως ενός επαρκώς μαεστρικού μοντάζ που θα την καθιστούσε ένα από τα πραγματικά κινηματογραφικά γεγονότα αυτής της χρονιάς.

Το καστ περιλαμβάνει λαμπερά ονόματα, όπως εκείνα των Vincent Cassel, Marion Cotillard, Jonathan Cohen, Franck Gastambide και Zlatan Ibrahimović σε ρόλο-έκπληξη, όμως, ο Gilles Lellouche είναι εκείνος που ξεχωρίζει στην ερμηνεία του ως Οβελίξ, τόσο που σχεδόν καταφέρνει να μας κάνει να ξεχάσουμε τον all time classic Gérard Depardieu.

Η επιθυμία των παραγωγών της ταινίας να “πείσουν” τόσο τους φανατικούς αναγνώστες των κόμικς όσο και μια νέα γενιά θεατών που “τρέφονται” από την υποκουλτούρα των instagrammers, youtubers και Tiktokers είναι εδώ κάτι περισσότερο από εμφανής. Καθώς όμως αυτό πετυχαίνεται, χάνεται μάλλον κάτι από την αυθεντικότητα των ηρώων, την αυτούσια ομορφιά των κινηματογραφικών εικόνων και των έξυπνων εφέ που πάντα αναδείκνυαν το χιούμορ, τη σπιρτάδα και το ότι “Είναι τρελοί αυτοί οι Γαλάτες”.

Πρώτη δημοσίευση: 2 Φεβ. 2023, 04:04
Ενημέρωση: 9 Φεβ. 2023, 02:04
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Αστερίξ και Οβελίξ: Στο δρόμο για την Κίνα (Asterix & Obelix: The Middle Kingdom)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
112
Εταιρία διανομής: 
Release: 
2 Φεβρουαρίου 2023

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos