Σύνοψη: Η Αμίρα, μια 17χρονη Παλαιστίνια, ήρθε στον κόσμο χάρη στο σπέρμα που είχε φυγαδεύσει ο φυλακισμένος πατέρας της Nαγουάρ από το κελί του εγκλεισμού του.

Αν και όλα αυτά τα χρόνια από τη γέννησή της η σχέση τους περιοριζόταν στο επισκεπτήριο της φυλακής, ο Ναγουάρ εξακολουθεί να είναι ο ήρωάς της.

Η αγάπη και η στοργή των ανθρώπων του περιβάλλοντός τους την αποζημιώνουν –και με το παραπάνω– για την απουσία του πατέρα.

Αλλά όταν ο Ναγουάρ επιχειρεί να κάνει άλλο ένα παιδί αποτυγχάνει και αποκαλύπτεται πως είναι στείρος, η Αμίρα χάνει τη γη κάτω απ’ τα πόδια της.

Άποψη: Μπορεί πλέον να έγινε πιο γνωστός ως σκηνοθέτης επεισοδίων της Marvel σειράς Moon Knight που έχει αποσπάσει θετικές κριτικές, αλλά πριν από αυτό ο Αιγύπτιος δημιουργός Mohamed Diab είχε σκηνοθετήσει και γράψει την Amira, την επίσημη πρόταση της Ιορδανίας για τα περσινά Όσκαρ, ενώ είχε προβληθεί στο τμήμα των Οριζόντων του Φεστιβάλ Βενετίας.

Ο Diab στήνει το πορτρέτο δύο γυναικών και μιας χώρας μέσω αυτών. Η μάνα και η κόρη που πληροφορούνται την στειρότητα του πατέρα, εκπροσωπούν δύο διαφορετικές και αντίθετες αντιλήψεις που διέπουν την χώρα και την συνείδηση πολλών ανθρώπων της Παλαιστίνης ή και του Ισραήλ αντίστοιχα: από την μία η ενοχή και μυστικότητα που ενισχύει το διχαστικό κλίμα που τους κυβερνά και από την άλλη η διάθεση για ομόνοια και υπέρβαση παλαιών αντιλήψεων που δεν οδήγησαν πουθενά αλλού εκτός από τον θάνατο τόσων ανθρώπων.

Μέσω του προσωπικού, οικογενειακού δράματος τονίζεται η εμφυλιοπολεμική τοξικότητα που διαπερνά τις χώρες της αραβικής χερσονήσου και που τίποτα δεν γίνεται για να εξομαλυνθούν. Η τραγωδία που εκτυλίσσεται μπροστά μας έχει ως ηρωίδα μια κοπέλα που δεν σκοπεύει να κάτσει φρόνιμα και να αποδεχτεί τα όσα μαθαίνει και αποκαλύπτονται.

Τα plot twist είναι εύστοχα και οργανικά τοποθετημένα μέσα στην ιστορία ενδυναμώνοντας το πάθος της κόρης και την οπισθοχώρηση της μάνας. Οι σκηνές της οικογενειακής εστίας λουσμένες με θερμά χρώματα, προϊδεάζουν για το μπαρούτι που είναι έτοιμο να εκραγεί ενώ οι ψυχρές αποχρώσεις των σκηνών της φυλακής στην οποία βρίσκεται ο πατέρας καθιστούν ορατή την απομόνωση στην οποία βρίσκεται, απομόνωση όχι μόνο λόγω της φυλακής αλλά επειδή αγνοεί τι γίνεται  έξω.

Μπορεί την πρακτική του να στέλνουν σπέρμα φυλακισμένοι για να μένουν έγκυες οι γυναίκες τους εκτός φυλακής πολλοί να μην την ξέρουμε, ωστόσο είναι κάτι που συμβαίνει έντονα στις αραβικές χώρες και έτσι αποτυπώνει ένα υπαρκτό κοινωνικό πρόβλημα που από ό,τι φαίνεται ταλανίζει πολλούς ανθρώπους.

Η Tara Abboud αναδεικνύεται σε εξαιρετική πρωταγωνίστρια, σε μια ιστορία που βέβαια δεν αποφεύγει εύκολους μελοδραματισμούς και σεναριακές ευκολίες, που καταστέλλονται από το ίδιο το τραγικό γεγονός που συντελείται ενώπιον μας.

Πρώτη δημοσίευση: 28 Ιουλίου 2022, 10:22
Ενημέρωση: 4 Aug 2022, 02:36
Τίτλος:
Amira
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
98
Εταιρία διανομής: 
Release: 
28 Ιουλίου 2022

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Atlas

Atlas

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Σε ένα πλανήτη μακρυνό η Άτλας είναι η μοναδική επιζών και μαζί με...
9 ώρες
memory, από την Spentzos memory, από την Spentzos