Alita: Battle Angel

Alita: Battle Angel - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Ο επιστήμονας Dr. Dyson Ido βρίσκει στην χωματερή ένα κατεστραμμένο ρομπότ. Θα αποφασίσει να του δώσει ζωή, βάζοντάς το σε ένα νέο σώμα, και δίνοντας της το όνομα Alita. Στον μετααποκαλυπτικό κόσμο, υπάρχει ένας κόσμος που παραπαίει, έπειτα από την Πτώση, και κυβερνάται και εξουσιάζεται από έναν άλλον, το Ζάλεμ. Η Alita θα διαπιστώσει ότι έχει απίστευτες δυνάμεις, ικανές για τα πάντα, οπότε μαζί με τον Hugo και τον επιστήμονα που της έδωσε ζωή θα προσπαθήσει να βάλει τέλος σε διάφορες σκοτεινές προσπάθειες.

Άποψη: Το ομώνυμο ιαπωνικό μάνγκα του Yukito Kishiro αποτέλεσε εδώ και μια δεκαετία προσωπικό πρότζεκτ του James Cameron, ο οποίος τελικά με τα νέα Avatar να έρχονται τα επόμενα χρόνια, άφησε την σκηνοθεσία και κράτησε τον ρόλο του παραγωγού και του σεναριογράφου μαζί με τη Ελληνοαμερικανίδα Laeta Kalogridis (Alexander, Shutter Island). Την σκηνοθεσία ανέλαβε τελικά ο Robert Rodriquez, ωστόσο το στίγμα του Cameron είναι πολύ έντονο σε μία δυνατή αλλά και παιδικής λογικής περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας. Η Alita είναι ένα υβρίδιο ρομπότ και ανθρώπου, καθώς μέσα στο μεταλλικό σώμα της υπάρχουν συναισθήματα αγάπης, συμπόνιας, και όπως της λέει ο Hugo είναι η πιο ανθρώπινη που έχει γνωρίσει. Ζει μέσα σε ένα κόσμο με ρομπότ και ανθρώπους, όπου συμμορίες ανθρώπων αναισθητοποιούν τα ρομπότ και τους κλέβουν τα μεταλλικά στοιχεία για να τα πουλήσουν και από την άλλη οι Κυνηγοί επικηρυγμένων που καλούνται να βρουν όσους παρανομούν. Όλα αυτά κάτω από την σκιά ενός δαιμόνιου ανθρώπου που φαίνεται να λύνει και να δένει, σε μια προσπάθεια να ελέγξει την περιοχή.

Έχοντας ένα καστ πολύ ταλαντούχων ηθοποιών στους δεύτερους ρόλους, όπως τον Christoph Waltz ως επιστήμονα, την Jennifer Connelly ως πρώην γυναίκα του και τον Mahershala Ali ως τον κακό Vector, μέχρι και τον Edward Norton σε πολύ σύντομη εμφάνιση στο τέλος της ταινίας, ως πρωταγωνίστρια έχει την νεαρή Rosa Salazar (Maze Runner, Bird Box) που ενώ τα καταφέρνει πολύ καλά στις σκηνές δράσης, είναι αρκετά άκαμπτη ερμηνευτικά, χωρίς να έχει ακόμα την δυναμική να στηρίξει ως πρωταγωνίστρια ένα τόσο μεγάλο πρότζεκτ. Και ο Ali ενώ έχει αποδείξει πόσο σπουδαίος ηθοποιός είναι, πίσω από την μανιέρα του κακού, με την χαμηλότονη ομιλία και τα μαύρα γυαλιά ηλίου, δεν αναδεικνύει ούτε το ελάχιστο των ερμηνευτικών του δυνατοτήτων. Σίγουρα έχει εντυπωσιακά εφέ και πολύ καλά ενορχηστρωμένες και χορογραφημένες σκηνές δράσης, που είναι και το δυνατό σημείο της ταινίας, κατά τα άλλα όμως απουσιάζει η υπόθεση που θα μπορούσε να στηρίξει την ταινία.

Μία πολύ επίπεδη και επιφανειακή ιστορία, με κενά και ελλιπείς εξηγήσεις (ίσως δοθούν σε κάποιο σίκουελ όπως φάνηκε ότι θα υπάρχει) και μία τεράστια τεχνολογική υπερβολή, κατεξοχήν στοιχείο του μονίμως αμετροεπή James Cameron. Σε αντίθεση με το Avatar που σε ικανοποιητικό βαθμό αξιοποιεί συζητήσεις περί οικολογικής καταστροφής και μόλυνσης του περιβάλλοντος, αλλά και του θέματος της επιβολής και της ιδέας του ανώτερου λευκού ανθρώπου, στην Alita τα οποιαδήποτε μηνύματα περί εξουσιαστικής επιβολής ενός κράτους σε ένα άλλο, ή περί τυραννικού ηγέτη, αντιμετωπίζονται με την λογική παιδικής/εφηβικής ταινίας. Ένα καλοφτιαγμένο οικοδόμημα που απηχεί ακόμα και Star Wars αλλά που πέραν του τεχνολογικού κομματιού και των σκηνών δράσης, είναι φτωχό αφηγηματικά.

Πρώτη δημοσίευση: 14 Φεβ. 2019, 15:14
Ενημέρωση: 21 Φεβ. 2019, 14:44
Τίτλος:
Alita: Battle Angel (Αλίτα: Ο άγγελος της μάχης)
Έτος: 
Διάρκεια: 
122
Εταιρία διανομής: 
Release: 
14 Φεβρουαρίου 2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

The Greatest Hits

The Greatest Hits

Θα το βρείτε: Disney+

Σύνοψη: Μετά τον χαμό του φίλου της, Μαξ, σε τροχαίο δυστύχημα, η Χάριετ βιώνει...
1 ημέρα
memory, από την Spentzos memory, από την Spentzos