The patience stone

Σύμφωνα με την περσική μυθολογία, υπάρχει μια μαγική πέτρα που τη βάζεις μπροστά σου και της λες όλα σου τα βάσανα, τους πόνους, όλα σου τα μυστικά... Μέχρι που μια μέρα η πέτρα σκάει, εκρήγνυται. Κι εκείνη ακριβώς τη μέρα λυτρώνεσαι.
The patience stone - κριτική ταινίας

Μονόλογος λύτρωσης

Η ιστορία, διαδραματίζεται σε μια μουσουλμανική χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο. Μια νεαρή γυναίκα μιλά στον άντρα της που είναι σε κώμα, για τη σχέση τους, τα όνειρά της, τη ζωή της, τα θέλω της, για τον πόλεμο, τη βία, τη θρησκεία, το φόβο, τον έρωτα. Με την άνεση φυσικά που της προσδίδει η κατάστασή του (δεν ακούει, ή μήπως όχι;) και το πάλκο που της παρέχει για να ξεκινήσει τον δικό της παραληρηματικό μονόλογο που στην ουσία περικλείει όλα τα προβλήματα και τα αδιέξοδα, αλλά και τις κρυφές επιθυμίες και την λαχτάρα για ζωή που έχουν όλες οι γυναίκες των φονταμενταλιστικών μουσουλμανικών κρατιδίων που βρίσκονται υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν.

Μια χαμηλών τόνων πανέμορφη δημιουργία–μεταφορά ενός πολυβραβευμένου λογοτεχνικού έργου που δεν διστάζει να φέρει στη επιφάνεια ζητήματα- ταμπού για τις εν λόγω κοινωνίες και που μέσα από μία τελική σκηνή κάθαρσης, η οποία αναβλύζει από μια τραγωδία, να αναζητήσει και τελικά να βρει την εξιλέωση και την λύτρωση.

Μεγάλο ατού της ταινίας, μια καταπληκτική πρωταγωνίστρια, ιδιαίτερα γοητευτική, εκφραστική και με αδιαμφισβήτητο ταλέντο που δεν την βαριέσαι στιγμή, παρά τους συνεχόμενους μονόλογους που αποτελούν την ραχοκοκκαλιά του φιλμ και που διακόπτονται από ιντερλούδια ουσιαστικής δράσης. Η ίδια είναι υπεύθυνη με την ερμηνεία της για μια ονειρική διάσταση/αντιμετώπιση που επιφυλάσσει στις ρεαλιστικές δράσεις που ενίοτε πατούν παύση στην εξομολόγησή της και η οποία ωθεί το φιλμ μέχρι και στην σφαίρα του φανταστικού, μεταφορικά μιλώντας πάντα.

Μια αναπάντεχα σημαντική και τελικά update κινηματογραφική προσπάθεια.

Απόστολος Κίτσος

Πρώτη δημοσίευση: 25 Απριλίου 2013, 11:04
Ενημέρωση: 2 Μαΐου 2013, 12:48
Τίτλος:
The patience stone (Η πέτρα της υπομονής)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
93
Εταιρία διανομής: 
Release: 
25 Απριλίου 2013

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos