Ο σεφ και ο σεφ του

Ο Jacky, νέος Σεφ που η ασυμβίβαστη φύση του δεν του επιτρέπει να στεριώσει σε μία δουλειά. Ο Αλεξάντρ Λαγκάρντ, διάσημος Σεφ που για πρώτη φορά στην καριέρα του κινδυνεύει να χάσει το τρίτο αστέρι και όλες τις παροχές που του προσφέρει η τωρινή θέση του. Οι δρόμοι τους θα συναντηθούν την κατάλληλη στιγμή.
Ο σεφ και ο σεφ του - κριτική ταινίας

 

Σκλάβοι της τέταρτης αίσθησης

Πώς αντιλαμβάνεστε έναν Σεφ; Σαν έναν ιδιότροπο και τελειομανή καλλιτέχνη της κουζίνας που η αγάπη για την τέχνη του επισκιάζει την αγάπη για την οικογένειά του, σαν έναν επιστήμονα της γαστρονομίας που ξέρει με μαθηματική ακρίβεια τι πρέπει να περιλαμβάνει μία συνταγή και δε δέχεται καμία παρέμβαση στο έργο του, σαν έναν «καπετάνιο» ενός πλοίου που ονομάζεται κουζίνα και που όλοι πρέπει να υπακούν στις εντολές του ή σαν έναν άνθρωπο που απλά λατρεύει το φαγητό και είναι σκλάβος της τέταρτης αίσθησης;

Αυτή η ταινία έρχεται να μας πει ότι είναι ένας συνδυασμός όλων των παραπάνω επισυνάπτοντας και τη διαφορά ανάμεσα στον επαγγελματία και τον ερασιτέχνη Σεφ (ο επαγγελματίας μαγειρεύει προσπαθώντας να ευχαριστήσει τους άλλους ενώ ο ερασιτέχνης μαγειρεύει για το κέφι του). Κι όλα αυτά μας τα λέει μέσα σε 85’ με τον πιο κωμικό τρόπο. Όχι, τόσο λόγω σεναρίου αλλά κυρίως χάρη στον ευφυέστατο συνδυασμό του ντουέτου Ρενό-Γιουν που θυμίζουν κάτι από παλιά γαλλική κωμωδία. (Ο Ρενό με τη στολή του Σεφ σου θυμίζει περισσότερο παγωτατζή οπότε γελάς και μόνο που τον βλέπεις, Ο Γιουν εδώ είναι σαν μία διασταύρωση του Μπενίνι και του Λουί Ντε Φινές – ιδίως λόγω της ταχύτητας που χαρακτηρίζει το λόγο του).

Η κωμωδία γενικά μπορεί να προκύψει μέσα από διάφορους τρόπους. Στην προκειμένη προκύπτει από τη σύνθεση αντιθέσεων που άλλοτε τις διακρίνεις έντονα σε κάποιες σκηνές όπως στην κόντρα ανάμεσα στην παραδοσιακή και τη μοριακή κουζίνα κι άλλοτε πάλι στο σύνολο του φιλμ που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν μια παραδοσιακή γαλλική κωμωδία ντουέτων με πινελιές από τη σύγχρονη «μαστερσεφομανία» της εποχής (αν η ταινία επισκεπτόταν πέρσι τις ελληνικές αίθουσες θα είχε σπάσει ταμία).

Eλεωνόρα Βερυκοκίδη

Πρώτη δημοσίευση: 19 Ιουλίου 2012, 11:56
Ενημέρωση: 25 Ιουλίου 2012, 20:24
Τίτλος:
Ο σεφ και ο σεφ του (Comme un chef)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
84
Εταιρία διανομής: 
Release: 
19 Ιουλίου 2012

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

The Human Voice

The Human Voice

Θα το βρείτε: Cosmote TV

Το μακρινό 2020, στην εποχή όπου στην ζωή και την καθημερινότητά μας εισήχθη ο...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
10896
Feelgood
7662
Rosebud.21
7410
Feelgood
6344
Joika, από την Spentzos Joika, από την Spentzos