Θάνος Κερμίτσης: "Να δούμε το Ελληνικό σινεμά να ανθίζει με γεμάτες αίθουσες"

Θάνος Κερμίτσης: "Να δούμε το Ελληνικό σινεμά να ανθίζει με γεμάτες αίθουσες"
Δημοσίευση: 24 Σεπτεμβρίου 2013, 19:45

Στην Ειρήνη Κατσαρά

Πολλοί μπορεί να μη γνώριζαν ως τώρα το Θάνο Κερμίτση, ωστόσο η ταινία του ‘Χρονικα του Δρακοφοίνικα: Αδάμαστος’  έγινε talk of the town στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας, ενώ ήταν sold out ήδη από τις πρώτες μέρες προπώλησης. Δεν ξέρω αν είσαι από τη μερίδα εκείνων που θεωρούν ότι δόθηκε το βάπτισμα του πυρός για το ελληνικό σινεμά επικής φαντασίας ή απλά διασκέδασες με την ταινία, αλλά ένα πράγμα οφείλεις να παραδεχθείς. Το όνομα του σκηνοθέτη Κερμίτση θα συζητηθεί. Στο παρόν, ίσως και στο μέλλον. Θα δείξει..

Ο ίδιος, λίγο πριν την επαναληπτική προβολή της ταινίας στην ‘Ταινιοθήκη’ την Πέμπτη 26/9/2013 (βλέπετε η ζήτηση του κοινού ήταν.... αδάμαστη), μιλά στο Move It , για το πως... προέκυψε η ταινία,  αν περίμενε ο ίδιος αυτή την αποδοχή, αλλά και για το αν όντως πέρασε καλά στα γυρίσματα.  O ‘Aδάμαστος’ Θάνος Κερμίτσης δίνει το δικό του σύνθημα σε φιλόδοξους κινηματογραφιστές: Ο τολμών νικά.

Τα ‘Χρονικα του Δρακοφοίνικα: Αδάμαστος’ ήταν –ίσως η πρώτη- Ελληνική sold out προβολή του Φεστιβάλ ‘Νύχτες Πρεμιέρας’, ήδη μέρες πριν την προβολή της και με τεράστια ουρά έξω από τον κινηματογράφο για τυχόν.. extra εισιτήρια. Περιμένατε τέτοια ανταπόκριση από το κοινό;

Σίγουρα περιμέναμε ανταπόκριση απο το κοινό ωστόσο,μας εξέπληξε τρομερα -και ευχάριστα- το μέγεθος της στήριξης και της αγάπης του κόσμου.Μάθαμε οτι έγινε sold out 3 μέρες πριν την πρεμιέρα και μας χαροποίησε ιδιαίτερα.Ωστόσο το συνειδητοποιήσαμε τελικά όταν είδαμε την αίθουσα του Ιντεάλ ασφυκτικά γεμάτη κατι που μας γέμισε με δύναμη και αισιοδοξία.

Ποιό πιστεύεις ότι ήταν αυτό το θέλγητρο που ‘έστειλε’ όλο αυτό το κοινό στην αίθουσα;

Πέραν απο τους οπαδούς του είδους της φαντασίας,πιστεύω ότι πολύ κόσμο τον τράβηξε η διαφορετικότητα του είδους της ταινίας,δεδομένου οτι δεν είχε ερθει ξανά σε επαφή με μια τέτοια ελληνική ταινία.Ανέκαθεν πίστευα οτι ο Έλληνας θεατής θέλει να δει κατι διαφορετικό απο τα συνηθισμένα και νομίζω οτι αυτο αποδείχθηκε έμπρακτα με την παρουσία του κόσμου στην πρεμιέρα,αλλα και με την όλη στήριξη του πριν και κατα τη διάρκεια της παραγωγής. Η ζήτηση ήταν τόσο μεγάλη που μάλιστα θα γίνει και επαναληπτική προβολή της ταινίας στα πλάισια του Φεστιβάλ,την Πέμπτη 26/9 στις 22:15 στην Ταινιοθήκη.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα του ‘Αδάμαστου’;

Ξεκίνησε πάρα πολύ αυθόρμητα και εντελώς ξαφνικά,υπήρχε πάντα η διάθεση μέσα μου να κάνω μια τέτοια ταινία και έχοντας δίπλα μου και τον Γιάννη που έχει πλάσει έναν τόσο ομορφο κόσμο μέσα απο το κόμικ του,αποφασίσαμε να κάνουμε το δύσκολο βήμα. Γενικά είμαι πολύ ενθουσιώδης άνθρωπος και αυθόρμητος, πολλές φορές δεν ξέρω που μπλέκω, ή μάλλον ξέρω και μπλέκω όπως και να χει..Θέληση χρειάζεται ,θάρρος και καλούς συνοδοιπόρους στο ταξίδι σου.

Βλέποντας την ταινία, έχει κάποιος την αίσθηση ότι το κάστ πρέπει να πέρασε πολύ καλά κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Ισχύει; Και επίσης, γνωριζόσουν από πριν με τους ηθοποιούς και τον Ρουμπούλια;

Περάσαμε πάρα πολύ όμορφα όλοι μας και όπως είπα και στην πρεμιέρα,ήταν ένα υπέροχο ταξίδι.Το διασκεδάσαμε απίστευτα γιατί όλοι μας αγαπάμε πάρα πολύ αυτό που κάνουμε και παρ'όλες τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, καταφέραμε και ολοκληρώσαμε το εγχείρημα αυτό. Γιατί όπως λέμε και στην ταινία "Όταν θες κατι πολύ το κυνηγάς..και δεν σταματάς ποτέ μέχρι να το πετύχεις". Με τον Γιάννη γνωριζόμασταν απο παλιά και έχουμε συνεργαστεί και στις μικρού μήκους ταινίες που έχω κάνει στο παρελθόν. Με τους ηθοποιούς μας δεν γνωριζόμασταν στο παρελθόν,τους πλησιασαμε και αγκάλιασαν απο την αρχή την όλη ιδέα. Είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία,ήρθαμε πολύ κοντά και ελπίζω να συνεργαστούμε και στο μέλλον.

Πώς προέκυψε η ιδέα του crowd funding; Έχει μέλλον στην Ελλάδα;

Δεδομένου του είδους της ταινίας,αλλά και της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα και στον Ελληνικό Κινηματογράφο,θεωρήσαμε πως η μέθοδος του crowdfunding ήταν μονόδρομος για εμάς. Πιστεψαμε πως μια τέτοια ταινία θα πρέπει να στηριχθεί απο το κοινό της,όπως και έγινε.Μπορει το τελικό budget που είχαμε στα χέρια μας να ήταν πολύ μικρό,όμως μας βοήθησε πάρα πολύ να ολοκληρώσουμε την ταινία.Το αν εχει μέλλον θα το δείξει ο χρόνος,πάντως ως τώρα τα δείγματα είναι πάρα πολύ θετικά και γενικά αλλά και συγκεκριμένα για Ελληνες Κινηματογραφιστές που έχουν επιλέξει αυτόν τον τρόπο χρηματοδότησης.

Ποιό ήταν το καλύτερο και ποιο το χειρότερο σχόλιο που άκουσες για την ταινία σου;

Το καλύτερο σχόλιο που άκουσα ήταν πως "Ο Θείος Ρόμπερτ θα ήταν περήφανος." (Robert Howard, ο συγγραφέας -δημιουργός του Conan). Όσο για τo χειρότερο..ακόμα δεν εχω ακούσει κάτι χοντρό,θα έρθουν και αυτά φυσικά ,είναι επόμενο..τα χειρότερα πάντως τα έχουμε ακούσει πριν βγεί η ταινία.Όλα ευπρόσδεκτα!

Τώρα που την είδες ολοκληρωμένη, ποιες θεωρείς ότι είναι οι αδυναμίες της ταινίας;

Δεν κρύβομαι πίσω απο το δάχτυλο μου,ξέρω ποιές είναι οι αδυναμίες της ταινίας.Αλοίμονο,κάθε ταινία έχει τις αδυναμίες της,ακόμα κι αυτές που έχουν budget εκατοντάδων χιλιάδων ή εκατομμυρίων,ποσο μάλλον μια ταινία όπως η δική μας,που κόστισε 10.000 ευρώ,δούλεψαν όλοι εθελοντικά,εγινε υπο τρομερά δύσκολες συνθήκες ,σταδιακά μέσα σε 2 χρόνια, και με ενα post production που έγινε μεσα σε 2 μήνες απο ουσιαστικά 5 ανθρώπους. Ίσως θα έκοβα λίγο χρόνο και ενδεχομένως να προσθέσω και λίγη μουσική παραπάνω,αλλά πρέπει να περάσει πρώτα λίγο διάστημα για να μπορέσω να το δω και πιο αποστασιοποιημένα.

Η εγχώρια επική φαντασία σε κινηματογραφικό επίπεδο τι μέλλον έχει;

Θα δείξει το μέλλον..θέλω να ελπίζω πως αποδείξαμε έμπρακτα πως μπορεί να γίνει κάτι αξιολογο σε ενα διαφορετικό είδος,αρκεί να υπάρχει τόλμη και μεράκι και μια καλή ιδεα εν τέλει.Το βασικό απο δω κι εμπρός είναι απο την μία να τολμήσουν κι άλλοι κινηματογραφιστές να ασχοληθούν με διαφορετικά είδη και απο την άλλη να έχουν την κατάλληλη οικονομική στήριξη και παραγωγή ώστε να κάνουν τις ταινίες τους όπως ακριβώς τις φαντάστηκαν.

Ποια η γνώμη σου για την άνθηση του Ελληνικού σινεμά στις δύσκολες αυτές οικονομικές συντεταγμένες; Είναι η τέχνη έκφραση αγανάκτησης και ανάγκη ;

Ο Κινηματογράφος ανεξαρτήτως εποχής θεωρώ πως αποτελεί ανάγκη έκφρασης.Το αν αυτή η ανάγκη εμπεριέχει την εκφραση αγανάκτησης ή το οποιοδήποτε σχόλιο (κοινωνικό,πολιτικό) εξαρτάται και απο την εποχή στην οποία δημιουργείται η κάθε ταινία αλλά και απο τους προβληματισμούς του δημιουργού.Εξαρτάται.Το Ελληνικό σινεμά ανθίζει και θα ανθίζει ανεξαρτήτως των δυσκολιών.Το βλέπουμε απο την πορεία των ελληνικών ταινιών στα φεστιβάλ του Εξωτερικού.Εύχομαι να αρχίσουμε να το βλέπουμε να ανθίζει και μέσα απο αίθουσες γεμάτες θεατές.

Βλέποντας τέτοια ανταπόκριση του κοινού, σε έχουν πλησιάσει εταιρίες διανομής για release της ταινίας σε ευρύ επίπεδο;

Ακόμα όχι, είναι και πολύ νωρίς βέβαια,ήδη όμως πιστεύω ότι τα πρώτα δείγματα είναι θετικά δεδομένου ότι έγινε sold out η πρεμιέρα και το φεστιβάλ μας έδωσε την ευκαιρία να προβάλλουμε και πάλι την ταινία μας την Πέμπτη.Ήδη μας έχουν κατακλύσει μηνύματα ανθρώπων απο όλη την Ελλάδα που μας ρωτούν πως θα καταφέρουν να δουν την ταινία.Ελπίζουμε για το καλύτερο,για να μπορέσουμε να μοιραστουμε το ταξίδι μας με όσο περισσότερο κόσμο γίνεται.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου κινηματογραφικός ήρωας;

Δεν νομίζω πως έχω κάποιον συγκεκριμένο...τελευταια ομως..ίσως επειδή έχω ζήσει ατέλειωτες ώρες πίσω απο τις κάμερες,μπροστα απο τις κάμερες και μπροστά στην οθόνη του μοντάζ..ε θέλει και ερώτημα? Τον Ντράγκαρ θα πω..η θέληση του να πετύχει τον στόχο του ενάντια σε κάθε δυσκολία εκφράζει κατα βάθος όλους μας..

Το... sequel για πότε το ετοιμάζετε;

Όχι σύντομα για να πώ την αλήθεια!Στα πιο άμεσα σχέδια μου είναι να κάνω μια άλλη ταινία που το σενάριο θα γραφτεί σύντομα,αλλά δεν θα ανήκει στο είδος της επικής φαντασίας.Θέλω όμως πολύ να επιστρέψω στον Κόσμο του Έλεμπρος στο μέλλον, υπο τις κατάλληλες συνθήκες παραγωγής.Παρ'οτι κλείνει ένα κεφάλαιο της ιστορίας με τον Αδάμαστο,υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να εξερευνηθούν ακόμα.              

Δημοσίευση: 24 Σεπτεμβρίου 2013, 19:45
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

The devil and the father Amorth

The devil and the father Amorth

Σύνοψη: Ο σκηνοθέτης του εμβληματικού “The exorcist”, 45 χρόνια μετά την πρώτη προβολή του,...
22 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer/Filmtr.
5612
Odeon
3657
Feelgood
1724