Ράντου Μιχαλεάνου: "Το κόλπο της Λυσιστράτης έπιασε"

Ράντου Μιχαλεάνου: "Το κόλπο της Λυσιστράτης έπιασε"
Δημοσίευση: 21 Μαρτίου 2012, 20:00

Στον Γιάννη Τσάκαλο

Αν και γεννημένος στη Ρουμανία, ο Ράντου Μιχαλεάνου ζει για χρόνια στην Γαλλία και κάνει ταινίες που έχουν ταξιδέψει και βραβευτεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ. Ο 54χρονος σκηνοθέτης γύρισε μια σύγχρονη “Λυσιστράτη” στο Μαρόκο, περιγράφοντας τον αγώνα για τη γυναικεία χειραφέτηση στην περιοχή. “Η Πηγή των Γυναικών” προβλήθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του περυσινού Φεστιβάλ Καννών, ενώ προβάλλεται πλέον και στους ελληνικούς κινηματογράφους. Το MOVE IT και ο Γιάννης Τσάκαλος συνάντησε τον Ρουμάνο δημιουργό.

Move it: Γιατί η Λυσιστράτη?

Ραντού Μιχαλεάνου: Η αφορμή ήταν μια πραγματική ιστορία που συνέβη πριν από μερικά χρόνια σε ένα ορεινό βουνό της Τουρκίας. Εκεί οι γυναίκες είχαν το πρόβλημα της μεταφοράς του νερού – όπως και στην ταινία – και αποφάσισαν να αποκλείσουν τους άνδρες του από το σεξ μέχρι να καταλάβουν ότι έπρεπε να της βοηθήσουν. Το γεγονός ότι το κόλπο της Λυσιστράτης έπιασε με ώθησε να κάνω την ταινία.

Move it: Σε πολιτικό επίπεδο τι πιστεύετε ότι καταφέρνει η ταινία?

Ραντού Μιχαλεάνου: Σε πρώτη φάση ελπίζω να δώσει ένα εργαλείο στις γυναίκες του αραβικού κόσμου προκειμένου να έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή μέσα στην οικογένεια και αλλά και να μπορέσουν να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους. Κατά κάποιο τρόπο υπάρχει και μια μεταφορά του «Χίλιες και μια νύκτες» σε πολιτικό επίπεδο αφού η Σεχραζάτ αν δεν λέει ενδιαφέρουσες ιστορίες θα χάσει τη ζωή της. Με αυτό τον τρόπο θέλω να δείξω στις γυναίκες του αραβικού κόσμου ότι αν στοχεύουν σωστά στις διεκδικήσεις τους και εκφράζουν την άποψη τους μπορούν να έχουν αποτέλεσμα και να κερδίζουν στην κυριολεξία την ζωή τους.

Move it: Πιστεύετε ότι η ταινία θα μπορούσε να έχει μικρότερη διάρκεια;

Ραντού Μιχαλεάνου: Στις Κάννες η ταινία ήταν 2 ώρες και 16 λεπτά και τώρα είναι 14 λεπτά μικρότερη. Ο λόγος της αρχικά μεγαλύτερης διάρκειας έχει κάνει με την απαίτηση να είναι άμεσα έτοιμη για το φεστιβάλ και έπρεπε να γίνουν όλα μέσα σε τέσσερις μήνες. Μετά το φεστιβάλ που πήραμε μια απόσταση αποφασίσαμε να ξαναμπούμε στην αίθουσα του μοντάζ και αφαιρέσουμε ότι εμείς κρίναμε ότι δεν χρειαζόταν. Κανένας δεν μας ανάγκασε..

Move it: Σε τι πιστεύετε ότι οφείλεται η άνοδος του ρουμάνικου σινεμά;

Ραντού Μιχαλεάνου: Υποθέτω ότι οφείλεται στην άνοδο του ρουμάνικου θεάτρου ήδη από την δεκαετία του 70’ με αποτέλεσμα να υπάρχει μια καλή βάση σε επίπεδο συγγραφέων, ηθοποιών και σκηνοθετών που δεν μπορούσε να εκφραστεί μέσω του σινεμά λόγω της δικτατορίας του Τσαουσέσκου. Έτσι όταν ο Τσαουσέσκου έπεσε τους πήρε μια δεκαετία μέχρι να χωνέψουν ότι πλέον είναι ελεύθεροι να δημιουργήσουν και να βρουν την δική τους γλώσσα τον δικό τους τρόπο.

Move it: Ποια θεωρείτε την πιο δυνατή ταινία των τελευταίων δέκα ετών;

Ραντού Μιχαλεάνου: To ιρανικό “A separation”

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ