Μάγια Φορμπς: "Είχα ένα όραμα και το ακολούθησα!"

Δημοσίευση: 2 Aug 2015, 13:24

To Ιnfinitely Polar Bear (Οικογενειακές ανισορροπίες) είναι η ταινία της εβδομάδας. Παράλληλα αποτελεί και το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Μάγια Φορμπς, μέχρι πρότινος παραγωγού και σεναριογράφου (Monsters vs Aliens). H 47χρονη Αμερικανίδα δημιουργός εξομολογείται τις βιωματικές της εμπειρίες που την οδήγησαν να αναλάβει την σκηνοθεσία της ταινίας, ώστε να τις μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη, στην συνέντευξη που βρήκαμε στα production notes της ταινίας.

Μου αρέσουν οι προσωπικές , ιδιοσυγκρασιακές ταινίες σχετικά με τις οικογένειες: ταινίες που μας συνδέουν και μας φέρνουν σε επαφή με την ανθρώπινη πλευρά μας. Παρόλο που δουλεύω ως σεναριογράφος στο Χόλιγουντ εδώ και 15 χρόνια, δεν είχε τύχει να γράψω σενάριο για μία ταινία τέτοιου είδους. Το 2007 τελείωσα τη συγγραφή ενός σεναρίου που είχε θέμα την παιδική μου ηλικία.

Όταν ήμουν έξι, ο κόσμος μου κατέρρευσε. Ο πατέρας  μου υπέστη μία σειρά από μανιοκαταθλιπτικά επεισόδια και ως αποτέλεσμα αυτών, οι γονείς μου χώρισαν. Μετακομίσαμε από ένα σπίτι στην εξοχή σε ένα μικροσκοπικό διαμέρισμα στο Κέιμπριτζ. Για τη μητέρα μου ήταν αδύνατο να βρει μία αξιοπρεπή δουλειά. Η αδερφή μου και εγώ πήγαμε στο δημόσιο σχολείο της γειτονιάς, το οποίο δεν είχε τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για να λειτουργεί σωστά. Η οικογένεια του πατέρα μου, μία από τις πιο ευκατάστατες στη Νέα Αγγλία, δεν ήταν διατεθειμένη να μας βοηθήσει οικονομικά, εξαιτίας κάποιων παράξενων εσωτερικών «κανόνων» που είχε: δεν επιτρεπόταν να ζητάς χρήματα από αυτήν, και αν το έκανες, σε γέμιζαν ντροπή.

Η μητέρα μου ήταν απελπισμένη. Ήθελε οι κόρες της να λάβουν μία καλή μόρφωση, Έτσι το 1978, όταν εγώ ήμουν 10 χρονών, γράφτηκε στο Business School του πανεπιστήμιου της Κολούμπια, πιστεύοντας ότι ένα πτυχίο θα τη βοηθούσε να σώσει το μέλλον μας. Μας άφησε στην ευθύνη του μανιοκαταθλιπτικού μας πατέρα και ερχόταν να μας βλέπει κάθε Σαββατοκύριακο, όπου κοιμόταν στον καναπέ. Έγραψα το ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ γιατί θέλησα να περιγράψω τη δύσκολη εκείνη εποχή. Το σχέδιο της μητέρας μου τότε φάνταζε τρελό. Η αδερφή μου και εγώ ήμασταν λυπημένες,  αγχωμένες  και ντροπιασμένες. Όμως στο τέλος δούλεψε. Δημιουργήσαμε τη δική μας εκδοχή της οικογένειας. Όπως και τόσες άλλες οικογένειες εκεί έξω που επιβιώνουν και τα καταφέρνουν ακόμα και με αντισυμβατικούς τρόπους.

Όταν τελείωσα τη συγγραφή του σεναρίου για το ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ήξερα τι ήθελα να δω στη μεγάλη οθόνη: μία ταινία που να είναι αστεία, θλιμμένη , αυθεντική και ζεστή. Η ζεστασιά που θα εξέπεμπε ήταν για μένα ένα πολύ σημαντικό στοιχείο. Ήθελα να δω μία ανθρώπινη ταινία σχετικά με τις επιπτώσεις μία ψυχικής ασθένειας σε μία οικογένεια. Ήθελα να δω πραγματικά, ανθεκτικά παιδιά. Ήθελα να δω μία ταινία για την αγάπη και τις δύσκολες επιλογές που πρέπει να κάνουν καθημερινά οι άνθρωποι.

Και καθώς είχα μία τόσο ξεκάθαρη ιδέα στο μυαλό μου, μιας που ήξερα ποια θα ήθελα να είναι η εικόνα της ταινίας και τα συναισθήματα που θα μπορούσε να σου προκαλεί, κατάλαβα ότι ήθελα και να τη σκηνοθετήσω. Αυτή η απόφαση σήμαινε ότι μπορεί να χρειάζονταν 10 χρόνια μέχρι να την κάνω ή και ότι μπορεί να μην κατάφερνα να την ολοκληρώσω ποτέ. Αλλά αν την έδινα να τη σκηνοθετήσει κάποιος άλλος , θα με στοίχειωνε για πάντα η σκέψη του πως θα ήταν αν την έκανα εγώ.

Έτσι, παρόλο που η ιδέα του να τη σκηνοθετήσω με φόβιζε, η ιδέα του να κάνω πίσω με φόβιζε πιο πολύ. Έχω δύο κόρες και πάντα τους λέω τα ίδια πράγματα που μου έλεγε και η δική μου μητέρα: πάρε δημιουργικά ρίσκα, μη φοβάσαι να είσαι εσύ το αφεντικό, να είσαι τολμηρή, ο μόνος τρόπος για να αποτύχεις είναι να μην προσπαθήσεις. Πήρα αυτό το ρίσκο για τις κόρες μου. Είχα ένα όραμα και το ακολούθησα!

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos