European Media

"To Σχέδιο Οδυσσέας είναι νουάρ με ελληνική ταυτότητα"

Δημοσίευση: 31 Μαρτίου 2026, 16:41
Συντάκτης:

Σε μια περίοδο που το ελληνικό αστυνομικό θρίλερ “ανεβάζει” ταχύτητες τόσο στη μικρή όσο και στη μεγάλη οθόνη (η περίπτωση του “Έτερος Εγώ” είναι πολύ πρόσφατη και χαρακτηριστική άλλωστε), φιλοδοξώντας να αποκτήσει κι ένα διεθνές στίγμα, η νέα παραγωγή “Σχέδιο Οδυσσέας” της COSMOTE TV επιδιώκει να αποτελέσει ένα εξέχον παράδειγμα του είδους. Όπως και να κερδίσει το στοίχημα να αναδειχθεί ως μια από τις δυνατότερες εμπειρίες για τη νέα τηλεοπτική σεζόν που έρχεται.

<a href="/nea/gone-ependyei-stin-amfivolia-ohi-stin-agonia/73821">"Gone": Επενδύει στην αμφιβολία, όχι στην αγωνία</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Gone": Επενδύει στην αμφιβολία, όχι στην αγωνία

Βρεθήκαμε στα γυρίσματα της πολυαναμενόμενης σειράς, όπου ξεναγηθήκαμε στα σετ (από τη σκηνογραφική ομάδα που ανέλαβε σημαντικές ελληνικές παραγωγές των τελευταίων ετών όπως η “Ευτυχία”, το “Σμύρνη μου Αγαπημένη” και το “Ριφιφί”) και μιλήσαμε με τους βασικούς συντελεστές για τα ουσιώδη του όλου εγχειρήματος.

Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Γιώργος Γκικαπέππας διευκρίνισε πως ήταν μια ευκαιρία να γυρίσει μια μυθοπλασία που να διαδραματίζεται το 2015, σε μια χρονική περίοδο που δεν έχει απασχολήσει πολύ τον ελληνικό κινηματογράφο, εν μέσω οικονομικής κρίσης και ανόδου της ακροδεξιάς μεταξύ άλλων, ενώ επεσήμανε και τον γενικότερο πλούτο της πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας που αποκαλύπτεται και από μεμονωμένα χρονικά διαστήματα, όπως τις διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της εξαετίας από την Ολυμπιάδα μέχρι την επιτήρηση από το ΔΝΤ. Πέραν της πρόκλησης της χρονικής συμπύκνωσης των 456 σελίδων του μυθιστορήματος “Ο Θάνατος του Οδυσσέα” του Δημήτρη Σίμου που αποτέλεσε τη βάση για το σενάριο, μέσω αφαίρεσης και προσθήκης νέων στοιχείων, ο ίδιος τόνισε και την αρχετυπικά νουάρ (που “φοράει” όμως περήφανα μια ελληνική ταυτότητα, δεν μιμείται τυφλά ξένα πρότυπα) δομή της ιστορίας, που καταλήγει να εξελίσσεται γύρω από το μοτίβο “μόνος εναντίον όλων”.

Για τη συνεργασία του με τον Θάνο Τοκάκη στον πρωταγωνιστικό ρόλο έκανε λόγο για τη βαθύτερη επικοινωνία που ανέπτυξαν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, όπως και για την οπτική γύρω από το “εναλλακτικό” του χαρακτήρα του, που “πάτησε” πάνω και στο υπόδειγμα του κλασικού “Σέρπικο” του Sidney Lumet.

Από την πλευρά του, ο Θάνος Τοκάκης αναφέρθηκε στη δοκιμασία ενός φαινομενικά “κόντρα” ρόλου σε σχέση με παρελθοντικές δουλειές του, αλλά και στο πώς τελικά ο αστυνόμος Καπετάνος που υποδύεται σπάει πολλά από τα στερεότυπα αντίστοιχων ηρώων στη μυθοπλασία μυστηρίου.

Όσον αφορά την εκ νέου συνεργασία ανάμεσα σε Γκικαπέππα και Στεφανία Γουλιώτη, ο ίδιος έδωσε έμφαση στην υποδειγματική της ροή, όπως και στη δυναμική προσπάθεια η ηρωίδα της να καλύψει ένα κενό που εντοπίζεται στο ελληνικό αστυνομικό θρίλερ στην εκπροσώπηση των γυναικών σε ρόλους οργάνων του νόμου.

Η Στεφανία Γουλιώτη, εξηγώντας τη μεθοδικότητα του σεναρίου, εξήρε τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται η πληροφορία, πώς μπορεί αρχικά να ξεκαθαρίζει κάτι και μετά να αναιρείται για να ολοκληρωθεί αργότερα, όπως και το ότι η σχέση που χτίζεται ανάμεσα στη Βαλέρια Ραχή και τον αστυνόμο Καπετάνο δεν ακολουθεί τετριμμένες διαδρομές μιας συνηθισμένης αλληλεπίδρασης ανάμεσα σε γυναίκα και άντρα.

Ακολούθως στη συζήτηση αναλύθηκαν οι αλλιώτικες μεταξύ τους προσεγγίσεις των Γουλιώτη και Τοκάκη γύρω από τους ρόλους τους και το σε ποιο βαθμό ακολούθησαν τη σεναριακή διασκευή ή το πρωτότυπο βιβλίο για να τους εξερευνήσουν, με τον Γκικαπέππα να επεκτείνεται γύρω από τη διαφορετικότητα των εκφραστικών μέσων ανάμεσα σε λογοτεχνία και κινηματογράφο.

Τέλος, για τους χαρακτήρες τους μίλησαν από το καστ και οι Σίσσυ Τουμάση, Χρήστος Κοντογιώργης και Βασίλης Δογάνης. Σε ερώτησή μας σχετικά με τα γνωρίσματα που ξεχωρίζουν περισσότερο γύρω από τους ρόλους που υποδύονται στη σειρά, η Σίσσυ Τουμάση επέλεξε τη θέληση της υπαστυνόμου Μαρκένας να αποδείξει ότι αξίζει να είναι μέρος της ομάδας της, ο Βασίλης Δογάνης την έντονη παρουσία του Γιώργου ακόμη και όταν δεν δραστηριοποιείται εμφανώς εντός του χώρου στον οποίο βρίσκεται και ο Χρήστος Κοντογιώργης την τάση του Ορέστη να προσφέρει και να βοηθάει χωρίς την προσδοκία ανταλλάγματος, απλά ως κάτι ενστικτώδες.

Η μακρά προϋπηρεσία του Γιώργου Γκικαπέππα στην τηλεόραση προϊδεάζει για μια δημιουργία που λειτουργεί “κουβαλώντας” τα σωρευτικά διδάγματα πολλών ετών στο εν λόγω μέσο, και σίγουρα υπάρχει το υπόβαθρο ώστε ο αστυνόμος Καπετάνος να γίνει ένα household name για τον μέσο έλληνα λάτρη της αστυνομικής μυθοπλασίας. Οπότε λίγη υπομονή ακόμη μέχρι να “ζωντανέψουν” επιτέλους οι σελίδες του Δημήτρη Σίμου στη μικρή οθόνη...

Περισσότερα για τη νέα crime σειρά της Cosmote TV σας έχουμε γράψει εδώ.

tags: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Spentzos
26980
Tanweer
6945
Spentzos
4228
L'Etranger, από την Spentzos L'Etranger, από την Spentzos