Ο Γούντι Άλεν στην Ελλάδα: "Θα ήμουν τυχερός να γυρίσω μια ταινία στην Αθήνα"

Δημοσίευση: 9 Σεπτεμβρίου 2023, 14:35
Συντάκτης:

Λίγες μόλις μέρες μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της νέας ταινίας του Woody Allen, Coup de Chance, στο Φεστιβάλ της Βενετίας, ο αμερικανός δημιουργός έφτασε στην Αθήνα μια μέρα πριν την συναυλία του στο Ηρώδειο, για να παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό την πρώτη του γαλλόφωνη και 50η στο σύνολο ταινία του. Η χαρά όλων όσων παραβρέθηκαν ήταν μεγάλη και αυτό φάνηκε από την πρώτη στιγμή που μπήκε μέσα στην Αίγλη Ζαππείου, σε μια κατάμεστη αίθουσα λίγων τυχερών προσκεκλημένων, καθώς καταχειροκροτήθηκε παρατεταμένα από όλους που σηκώθηκαν όρθιοι για να τιμήσουν έναν από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες-σεναριογράφους παγκοσμίους, ένα ολόκληρο κεφάλαιο στην ιστορία του αμερικανικού κινηματογράφου. Μπορεί η χαρά και η συγκίνησή μας να μην κράτησε πολύ μιας και μίλησε για λιγότερο από ένα λεπτό, αλλά ακόμα και αυτό ήταν αρκετό.

<a href="/afieromata/afieroma-i-eyropi-mesa-apo-tin-matia-toy-goynti-alen/68782">Aφιέρωμα: Η Ευρώπη μέσα από την ματιά του Γούντι Άλεν</a>ΣΧΕΤΙΚΑAφιέρωμα: Η Ευρώπη μέσα από την ματιά του Γούντι Άλεν

«Όταν έμαθα πως η ταινία θα προβληθεί απόψε, ήθελα να περάσω και να πω ένα ‘’γεια σας’’ και να σας ευχαριστήσω που βρίσκεστε εδώ αυτή τη βραδιά, που είστε εδώ σε μια πολύ ξεχωριστή για εμένα ταινία. Πρόκειται για την 50η μου ταινία». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε ο Allen να απευθύνεται στο ελληνικό κοινό, ενώ συνέχισε υπενθυμίζοντας την συναυλία του στο Ηρώδειο το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023 και έκλεισε με μια υπόσχεση που ίσως δεν πραγματοποιηθεί ποτέ αλλά δεν πειράζει. «Γυρίστηκε (η ταινία) στο Παρίσι. Ήταν πολύ όμορφα και ίσως κάποια ημέρα, εάν είμαι τυχερός θα καταφέρω να γυρίσω μια ταινία εδώ στην Αθήνα». Με το που ακούστηκε αυτό όλοι χειροκρότησαν ξανά έντονα τον δημιουργό και έκλεισε με το γνωστό γουντιαλενικό χιούμορ του. «Ελπίζω να απολαύσετε την ταινία. Είναι το καλύτερο που θα μπορούσα να κάνω σε αυτό το στάδιο της ζωής μου».

Κάπως έτσι αποχώρησε από την αίθουσα με την βοήθεια της κόρης του, και μπορέσαμε να απολαύσουμε την ταινία του, για την οποία θα μιλήσουμε εκτενέστερα στις 28 Σεπτεμβρίου που θα βγει στα ελληνικά σινεμά, ωστόσο μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τις θετικές κριτικές που ακούστηκαν στην Μπιενάλε. Ασχέτως αν είναι η καλύτερη, όπως γράφτηκε από πολλούς, ή από τις καλύτερες, μιας και είναι υποκειμενικό (προσωπική άποψη η καλύτερή του των τελευταίων χρόνων είναι η Βροχερή Μέρα στην Νέα Υόρκη, μια ταινία που όσο περνάει ο καιρός γίνεται από τις κλασικές του πλέον στιγμές), το σίγουρο είναι ότι αυτή γαλλόφωνη παραλλαγή του Match Point θα αγαπηθεί από το κοινό του για αυτό τον συνδυασμό γλυκόπικρου, φθινοπωρινού μυστηρίου, χωρίς πολλές κοφτερές και αστείες ατάκες αλλά με πολλές ωραίες στιγμές και εξαιρετικές ερμηνείες.

Πολλά περισσότερα για τα "Γυρίσματα της τύχης" και τρέιλερ σας έχουμε γράψει και δείξει εδώ. 

Πρώτη δημοσίευση: 9 Σεπτεμβρίου 2023, 14:35
Ενημέρωση: 9 Σεπτεμβρίου 2023, 14:36
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
15986
Feelgood
10531
Feelgood
5930
Feelgood
2620
memory, από την Spentzos memory, από την Spentzos