Βραβεία Ίρις 2021: Σάρωσε το Digger

Δημοσίευση: 17 Ιουνίου 2021, 03:50

Φέτος ήταν μια χρονιά διαφορετική από τις άλλες και αυτό αποτυπώθηκε στην κινηματογραφική βιομηχανία αλλά και στα βραβεία. Τα περισσότερα βραβεία δεν μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν κανονικά, έγιναν σε κλειστές αίθουσες, χωρίς κόσμο, μέσω ζουμ ή με λίγο και εκλεκτό κόσμο.

<a href="/nea/aytes-einai-oi-tainies-poy-symmetehoyn-sta-vraveia-iris-2024/69557">Αυτές είναι οι ταινίες που συμμετέχουν στα Βραβεία Ιρις 2024</a>ΣΧΕΤΙΚΑΑυτές είναι οι ταινίες που συμμετέχουν στα Βραβεία Ιρις 2024

Τα βραβεία Ίρις της ελληνικής ακαδημίας κινηματογράφου έγιναν για 12η χρονιά επιστρέφοντας στην φυσική παρουσία στο θέατρο Άλσος, έπειτα από την περσινή που έγινε διαδικτυακά, μια καλοκαιρινή βραδιά με παρουσιάστρια την εξαιρετική stand-up comedian Κατερίνα Βρανά σε σκηνοθεσία του Παναγιώτη Φαφούτη. Με κέφι και απίστευτο χιούμορ η Κατερίνα Βρανά μας χάρισε μια πολύ όμορφη βραδιά. Το Ίδρυμα Ωνάση για ενδέκατη χρονιά στήριξε τον θεσμό και με σύνθημα «Κάθε ταινία είναι μια εξέγερση» έδωσε την αρχή για μια νέα κινηματογραφική σεζόν που ελπίζουμε να είναι καλύτερη.

Βασιλική ΚαλλιμάνηΒασιλική Καλλιμάνη

Mέγας νικητής αναδείχτηκε το Digger με δέκα βραβεία από τις 14 υποψηφιότητες, ανάμεσα στα οποία καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη και Α΄ Ανδρικού Ρόλου,  ενώ αρκετά χαρούμενοι πρέπει να έφυγαν και οι συντελεστές του Παρί με δύο βραβεία, ανάμεσά τους το Α΄ Γυναικείου Ρόλου και ο Ράφτης επίσης με δύο. Αντιθέτως, η Μπαλάντα με τις πιο πολλές υποψηφιότητες (15), έφυγε μόνο με ένα, το Β΄ γυναικείου ρόλου για την Βασιλική Καλλιμάνη και τα Μήλα του Χρήστου Νίκου που ήταν και η ελληνική υποψηφιότητα στα Όσκαρ δεν κέρδισε κανένα από τα πέντε που διεκδικούσε. Με τιμητικό βραβείο για την προσφορά της στο σινεμά τιμήθηκε η Μαίρη Χρονοπούλου με την πλούσια φιλμογραφία της από το κλασικό ελληνικό σινεμά μέχρι το πιο arthouse. Ήταν και μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές της βραδιάς. Επίσης με τιμητικό βραβείο τιμήθηκε και ο Γιάννης Παπαδάκης.

Στάθης ΣταμουλακάτοςΣτάθης Σταμουλακάτος

Η βραδιά είχε και τα ευτράπελά της, όπως ένα παρεμφερές με εκείνο των Όσκαρ στο La La Land, καθώς στο ντοκιμαντέρ δεν ανακοινώθηκε η σωστή ταινία αλλά είχε ξεχαστεί άλλος φάκελος, όπως ο λάθος φάκελος της Emma Stone που διαβάστηκε ως καλύτερη ταινία για το La La Land, αλλά ευτυχώς ο νικητής που διαβάστηκε δεν είχε καμία σχέση με τις υποψηφιότητες και έτσι όλοι κατάλαβαν ότι πρόκειται για λάθος. Τα απρόοπτα δύσκολα μπορεί κανείς να τα αποφύγει.

Ακολουθεί αναλυτική λίστα:

Βραβείο Σχεδιασμού Μακιγιάζ, Κομμώσεων και Ειδικών Εφέ: Ιωάννα Λυγίζου-Digger

Βραβείο Ενδυματολογίας: Julie Lebrun-Ράφτης

Βραβείο Σκηνογραφίας: Δάφνη Καλογιάννη-Digger

Βραβείο Ήχου: Λέανδρος Ντούνης, Francois Abdelnour, Simon Apostolou-Digger

Βραβείο Ειδικών και Οπτικών Εφέ: Ματθαίος Βούλγαρης, Δάφνη Καλογιάννη, Arnaud Chelet-Digger

Βραβείο Μοντάζ: Πάνος Βουτσαράς-Παρί

Βραβεία Φωτογραφίας: Γιώργος Καρβέλας-Digger

Βραβείο Σεναρίου: Τζώρτζης Γρηγοράκης-Digger

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη: Τζώρτζης Γρηγοράκης-Digger

Βραβείο ελληνικής μειοψηφικής συμπαραγωγής: Sow the Wind-Κωνσταντίνα Σταυριανού-Ρένα Βουγιούκαλου

Βραβείο Μικρού Μήκους σπουδαστικής ταινίας: Βιολέττα-Φοίβος Ήμελλος

Βραβείο Μικρού Μήκους Κινουμένων Σχεδίων: Σεβαράμπες-Τζώρτζης Κόντος, Φαίδρα Βόκαλη, Ασημίνα Ντρέκη

Βραβείο Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ: Τεό, ο γείτονάς μου-Χρήστος Καρτέρης

Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους: Bella-Θέλγια Πετράκη-Κώστας Ταγκαλάκης

Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής: Νίκος Κυπουργός-Ράφτης

Βραβείο Β΄ Ανδρικού Ρόλου: Στάθης Σταμουλακάτος-Πρόστιμο

Βραβείο Β΄ Γυναικείου Ρόλου: Βασιλική Καλλιμάνη-Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς

Βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου: Βαγγέλης Μουρίκης-Digger

Βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου: Melika Foroutan-Παρί

Βραβείο Σκηνοθεσίας: Τζώρτζης Γρηγοράκης-Digger

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ντοκιμαντέρ: Οι Άγνωστοι Αθηναίοι-Αγγελική Αντωνίου

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Μυθοπλασίας: Digger-Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, Μαρία Χατζάκου, Χρυσάνθη Καρφή Κώη, Gabrielle Dumon, Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος, Michael Weber, Νίκος Κατσαούνης, Ernst Fassbender, Φένια Κοσοβίτσα, Άννα Νικολάου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos