Ο Γιάννης Μπλέτας και η πιο νόστιμη φανουρόπιτα
Ο Άγιος Φανούριος γιορτάζει στις 27 Αυγούστου.
Ο Γιάννης Μπλέτας, σκηνοθέτης και συν-σεναριογράφος της ταινίας μικρού μήκους ‘ΤΑΜΑ’, διαθέτει ταλέντο και στην μαγειρική. Μπαίνει στην κουζίνα και φτιάχνει ειδικά για τους αναγνώστες μας μια απλή παραδοσιακή και νηστίσιμη φανουρόπιτα.
Δοκιμάστε την συνταγή που μας προτείνει και κάντε και εσείς μια ευχή για να σας φανερωθεί ό,τι επιθυμείτε!
Εύκολη Φανουρόπιτα με 9 ή 11 υλικά
Υλικά:
3 φλιτζάνια αλεύρι
1 φλιτζάνι φυσικό χυμό πορτοκαλιού
Ξύσμα 1 πορτοκαλιού
1 φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική ή καστανή
1 φλιτζάνι ηλιέλαιο
1-2 κ.τ.γ κανέλα ή γαρύφαλλο
2 κ.τ.γ baking powder
1 χούφτα ξανθές σταφίδες
2 χούφτες καρύδια χονδροκομμένα

Eκτέλεση:
Σε ένα μπολ χτυπάτε ελαφρά το ηλιέλαιο, τον χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε τη ζάχαρη, το baking powder, τα καρύδια, τις σταφίδες, την κανέλα ή το γαρύφαλλο, και το αλεύρι.
Ρίξτε σιγά-σιγά το υγρό μείγμα στο μπολ με το αλεύρι και ανακατέψτε με ένα σύρμα πολύ καλά.
Λαδώστε ή βάλτε λαδόκολλα σε ένα ταψί, απλώστε ομοιόμορφα και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 35-45’, μέχρι να ροδίσει (δεν χρειάζεται πολύ ψήσιμο).
Αφού κρυώσει, ξεφορμάρετε και πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη, εάν το επιθυμείτε.
Extra tip: Μπορείτε να βάλετε επίσης 1 σφηνάκι κονιάκ ή λικέρ πορτοκαλιού ή ακόμα και ρακή (σύμφωνα με την κρητική παραλλαγή της συνταγής). Στην περίπτωση αυτή, αφαιρέστε 1/4 του χυμού πορτοκαλιού και προσθέστε απαραιτήτως και το γαρύφαλλο, προκειμένου η φανουρόπιτά σας να έχει πλέον 11 αντί για 9 υλικά, όπως απαιτεί το έθιμο.
Καλή επιτυχία!
Διαβάστε περισσότερα για την ταινία ΤΑΜΑ και δείτε το teaser trailer
ΣΧΟΛΙΑ
Εμφάνιση σχολίων