Ξεκινά το φεστιβάλ "Η αυτοκρατορία του σώματος"

Ξεκινά το φεστιβάλ "Η αυτοκρατορία του σώματος"
Δημοσίευση: 24 Νοε. 2010, 03:19

Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του Γιάννη Σολδάτου "H ιστορία του γυμνού στον κινηματογράφο" από τις εκδόσεις Ψυχογιός που κυκλοφορεί ήδη στα βιβλιοπωλεία, η New Star σε συνεργασία με τον Γ. Σολδάτο και τον Αιγόκερω διοργανώνουν φεστιβάλ κινηματογράφου με τίτλο "Η αυτοκρατορία του σώματος: το γυμνό στον κινηματογράφο". 25 ταινίες, εκ των οποίων 7 ελληνικές και 5 στην uncut xxx version τους θα προβάλλονται στον κινηματογράφο Ετουάλ Αλεξάνδρα από τις 25 Νοεμβρίου έως 1 Δεκεμβρίου 2010. Καθημερινά 3 ή 4 ταινίες με ενιαίο εισιτήριο 8 ευρώ και φοιτητικό 6,5.

Το γυμνό ανθρώπινο σώμα, όπως εγγράφηκε στο σινεμά με εντυπωσιακό τρόπο, ίσως γι αυτό να ανακαλύφθηκε ο κινηματογράφος. Μέσα από μια οδύσσεια δώδεκα δεκαετιών... «είδαμε τα πάντα». Tο γυμνό ακολουθεί τις επιταγές της μόδας και των ηθικών κανόνων της εκάστοτε εποχής και κάθε παρεκτροπή τιμωρείται ή γκετοποιείται. Κάποτε, η γυναικεία γάμπα αποτελούσε προσβολή της δημοσίας αιδούς, τότε που δεν αποτελούσαν αντίστοιχη προσβολή τα εκατομμύρια κουφάρια που κείτονταν στα πεδία των μαχών του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Αργά και βασανιστικά ανέβαινε η φούστα, κατέβαινε το ντεκολτέ, μπαινόβγαινε το ψαλίδι της λογοκρισίας και της «δημοσίας αιδούς» και παράλληλα χιλιάδες γυμνά σώματα εβραίων μπαινόβγαιναν στα κρεματόρια του Άουσβιτς και του Ματχάουζεν και το ανθρώπινο σώμα, όπως και η γενετήσια πράξη, ήταν δέσμια μιας καταστροφικής χριστιανικής ηθικής που στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε, μέσω της λογοκρισίας, σαν ο καλύτερος διαφημιστής των ανάλογων ταινίων. Το στήθος και το μπούτι μοσχοπουλιόταν με το γραμμάριο αρχικά, με το κιλό κατόπιν• προστέθηκαν και τα οπίσθια και τα γεννητικά όργανα και η γενετήσια πράξη, όλα στο παζάρι.

Έφτασε η Αμερική στη θεαματική της επίδειξη, με το γυμνό αιδείο της Σάρον Στόουν, απέναντι στους όποιους δικαστές στο «Βασικό ένστικτο» (1992), να ξεπουλάει την ηθική της προκαλώντας. Ο αγώνας του κάθε νοήμονα και υγιούς ατόμου δεν έγινε με τα φαντάσματα της λογοκρισίας και της αστικοχριστιανικής ηθικής. Ο αγώνας έγινε και γίνεται για τον κορεσμό της «ακόρεστης» δίψας του ανθρώπινου ματιού απέναντι στο ωραίο γυμνό ανθρώπινο σώμα και με αυτό τον αγώνα συντάσσεται αυτό το βιβλίο. Χιλιάδες φωτογραφίες από τα γυρίσματα, φωτογράμματα μα και πόζες επωνύμων και ανώνυμων κομπάρσων, συνθέτουν αυτή την περιπλάνηση στο τοπίο του ανθρώπινου σώματος, μέσα από το βιβλίο του Γιάννη Σολδάτου «Η ιστορία του γυμνού στο κινηματογράφο» και με την αφορμή της κυκλοφορίας του προβάλουμε 24 ταινίες που δόξασαν το γυμνό σώμα, άλλες αριστουργήματα της 7ης τέχνης από κορυφαίους δημιουργούς, άλλες δεύτερης επιλογής και πλατειάς κατανάλωσης και 6 από αυτές σπουδαίων ελλήνων δημιουργών που μέσα από τα κάδρα τους ύμνησαν, με το δικό τους τρόπο τους ωραίους σαν Έλληνες γυμνούς άνδρες και γυναίκες.

Δημοσίευση: 24 Νοε. 2010, 03:19
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer/Filmtr.
5612
Odeon
3657
Feelgood
1724