To "Whiplash" σε λάθος κατηγορία Οσκαρ;

Δημοσίευση: 7 Ιαν. 2015, 12:36
Συντάκτης:

Το "Whiplash" του Ντάμιαν Σαζέλ, που προβλήθηκε και στις δικές μας "Νύχτες Πρεμιέρας"  και βγαίνει στις Ελληνικές αίθουσες στις 5 Φλεβάρη, θεωρείται ως ένα από τα φαβορί των φετινών Όσκαρ, ειδικά για την περίπτωση του Τζέι Κέι Σίμονς (που σημειωτέον παίζει και στη νέα  ταινία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη).

Τα λάθη όμως κοστίζουν. Και στην περίπτωση των Όσκαρ, κοστίζουν σε δόξα και σε χρήμα. Τι κι αν ακούγεται απίστευτο, το σενάριο της ταινίας του Σαζέλ... από λάθος μπήκε στην κατηγορία ‘καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου’, αντί για… καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου!

Αυτό συνέβη για τον εξής λόγο: όταν οι παραγωγοί και ο σκηνοθέτης-σεναριογράφος του "Whiplash" Σαζέλ προσπαθούσαν να βρουν πόρους για τη χρηματοδότηση της ταινίας, γύρισαν μια 18λεπτη σκηνή μέσα από το ίδιο το σενάριο της ταινίας. Ωστόσο, η μικρή αυτή σκηνή ήταν τόσο ‘δυνατή’ ώστε να αποσπάσει βραβείο μικρού μήκους στο Sandance του 2013… Ως αποτέλεσμα, λόγω της προϋπάρχουσας ‘μικρού μήκους’, το σενάριο του ‘Whiplash’ κατηγοριοποιήθηκε από την Ακαδημία ως ‘διασκευασμένο’…Κάτι που ουσιαστικά δεν ισχύει, καθώς η ‘μικρού μήκους’ δεν είναι κάτι άλλο, παρά μέρος της ‘μεγάλου μήκους’.

Από την άλλη, η ένωση Αμερικανών σεναριογράφων (Writers Guild of America) ξεκαθάρισε πρόσφατα ότι βάσει των κανόνων που τη διέπουν το σενάριο του "Whiplash" είναι καθόλα πρωτότυπο.

Για την ιστορία πάντως, σύμφωνα με την Deadline, η ταινία "Frozen River" του 2008 -οι παραγωγοί της οποίας χρησιμοποίησαν παρόμοιο τρόπο για τη χρηματοδότησή της όπως αυτού "Whiplash"- ήταν υποψήφια από την Ακαδημία στην κατηγορία ‘καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου’.

Το τι μέλλει γενέσθαι είναι άγνωστο μέχρι στιγμής και λογικά μέχρι τις 15 Ιανουαρίου που θα ανακοινωθούν επίσημα οι υποψηφιότητες… 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos