Tαινιόραμα 2011: Εκπλήξεις και όνειρα

Δημοσίευση: 29 Ιουνίου 2011, 21:39

To Φεστιβάλ του Tαινιοράματος συνεχίζει ακάθεκτο -για 7η εβδομάδα- να προσφέρει σινεφιλικούς μεζέδες στο υποψιασμένο κοινό.

Μάλιστα φέτος, με την αφορμή της επετείου της εταιρείας κινηματογραφικής διανομής AMA Films, η οποία κλείνει 20 χρόνια ζωής, το Ταινιόραμα περιλαμβάνει 168 ταινίες και θα διαρκέσει σχεδόν δύο μήνες (έως 13 Ιουλίου)! Κάθε μέρα και μια διαφορετική θεματική ενότητα περιλαμβάνει τρεις πολύ χαρακτηριστικές ταινίες, τις οποίες θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε με ένα εισιτήριο.

Επιπλέον, φέτος, στο φουαγιέ του κινηματογράφου «Άστυ» θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε ποικίλα δρώμενα και να παραλάβετε εντελώς δωρεάν dvd και αφίσες αγαπημένων σας ταινιών, αλλά και παλαιότερα τεύχη Move It που δεν έχετε προμηθευτεί, ώστε να συμπληρώσετε την συλλογή σας! Το Move It σας παρουσιάζει το πρόγραμμα της 7ης εβδομάδας έως και την επόμενη Τετάρτη 6/7 και έπεται συνέχεια. Στο www.amafilms.gr φυσικά θα βρείτε αναλυτικά το πρόγραμμα κάθε ημέρας με αναλυτικά στοιχεία για κάθε ταινία που θα προβληθεί… Κατέβα δες μια ταινία, μπορεί και να ξεχαστείς με τις αθλιότητες που συμβαίνουν τριγύρω σου...

ΠΕΜΠΤΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ

Μέρα νύχτα μέρα νύχτα (Day night day night, 94΄, 2006) Σκηνοθέτης : Τζούλια Λοκτέφ

19χρονο κορίτσι από τη Μέση Ανατολή προετοιμάζεται για αποστολή αυτοκτονίας στην Τάιμς Σκουέρ της Νέας Υόρκης. Βραβείο Νεότητας στο Φεστιβάλ των Καννών για το σκηνοθετικό ντεμπούτο της ταλαντούχας Λοκτέφ.

Σταυροδρόμια ζωής (Ajami, 120΄, 2009)

Σκηνοθέτης : Σκαντάρ Κόπτι, Γιαρόν Σάνι Το Ajami είναι προάστιο του Τελ Αβίβ, που έχει την ιδιαιτερότητα της πολυθρησκευτικότητας. Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι συνυπάρχουν, όχι πάντοτε αρμονικά. Πέντε ιστορίες περιπλέκονται στην καθημερινότητα αυτής της κοινότητας. Από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του 2009 αυτή η ισραηλινή παραγωγή. Υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας, Χρυσή Κάμερα στο Φεστιβάλ των Καννών, Χρυσός Αλέξανδρος και βραβεία Σεναρίου και Κοινού στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Μια υπέροχη μέρα (A perfect day, 88΄, 2005) Σκηνοθέτης : Τζοάνα Χατζιτομάς, Κχαλίλ Γιορέιτζ

Στη Βυρηττό, η καθημερινότητα του νεαρού Μάλεκ περιλαμβάνει επίπονες αϋπνίες και βασανιστικές σκέψεις για την πρώην κοπέλα. Υπαρξιακό δράμα με φόντο τον σύγχρονο Λίβανο, που κέρδισε βραβεία στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΛΑΤΙΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ

Όμορφη ζωή (La buena vida, 108΄, 2008) Σκηνοθεσία : Αντρές Γουντ

Οι ζωές μιας σειράς χαρακτήρων περιπλέκονται στη μεγαλούπολη της σύγχρονης Χιλής. Οικογενειακές ιστορίες και υπαρξιακοί προβληματισμοί για την επιβίωση, τον έρωτα, την αγάπη και τον θάνατο. Από τον σκηνοθέτη της «Machuca».

La rabia (La rabia, 85΄, 2008) Σκηνοθέτης : Αλμπερτίνα Κάρι

Η οδυνηρή σύγκρουση ανάμεσα σε δύο αγροτικές οικογένειες της Αργεντινής ζωντανεύει πάθη, βία, απιστίες, αλλά και τραγικούς θανάτους, όλα τους λεπτομέρειες της απομονωμένης ζωής που έχουν. Σινεμά στα όρια από την Αργεντινή και μια πολύ ιδιαίτερη δημιουργό.

Λεονέρα (Leonera, 113΄, 2008) Σκηνοθέτης : Πάμλο Τραπέρο

Ο αγώνας μιας έγκλειστης γυναίκας να μεγαλώσει το γιο της μες στη φυλακή. Από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς στην Αργεντινή, που κέρδισε πάμπολλα βραβεία και διακρίσεις σε όλο τον κόσμο.

ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΒΡΑΔΙΑ ΦΕΝΤΕΡΙΚΟ ΦΕΛΙΝΙ

8½ (8½, 138΄, 1963)  

Ένας γοητευτικός πλην τρελαμένος κινηματογραφικός σκηνοθέτης χάνεται μες στον κυκεώνα των μνημών και των φαντασιώσεών του. Αυτή η υπέροχη, κλασική και διαχρονική ταινία του Φελίνι, με τους Μαρτσέλο Μαστρογιάννι, Κλαούντια Καρντινάλε και Αϊνούκ Αϊμέ, κέρδισε Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας και Κουστουμιών.

Ιουλιέτα των πνευμάτων (Giulietta degli spiriti, 137΄, 1965)

Οράματα, μνήμες και ένας άκρατος, υπόγειος μυστικισμός γεμίζουν δύναμη την 40χρονη Ιουλιέτα να εγκαταλείψει τον σύζυγο της. Ακόμη μια κλασική φελινική ταινία, με πρωταγωνίστρια της Τζουλιέτα Μασίνα. Κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξένης Ταινίας.

Σατυρικόν (Satyricon, 128΄, 1969)

Στη Ρώμη του 1ου αιώνα, δυο φίλοι και φοιτητές τσακώνονται για το ποιος θα πάρει τον νεαρό Τζιτόνε. Ώσπου, ο πιτσιρικάς κάνει τις επιλογές του... Ενθουσίασε αυτή η πολύχρωμη εξτραβαγκάντσα του Φελίνι. Ήταν, επίσης, υποψήφια για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξένης Ταινίας.

ΚΥΡΙΑΚΗ 3 IOYΛIOY

ΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Και ένα και δυο οικογενειακοί ρυθμοί (A one and a two, 173΄, 2000) Σκηνοθέτης : Έντουαρντ Γιανγκ

Ο N.J. αναζητά απαντήσεις σε όλα αυτά που τον προβληματίζουν, τον ανησυχούν και τον δυσκολεύουν : Με τη σύζυγο και την ερωμένη του, τον αδελφό του και τη μητέρα του, τους συνεταίρους και την ερωμένη του. Και όλα αυτά μπροστά στον απορημένο 8χρονο γιο του. Βραβείο Σκηνοθεσίας στις Κάννες γι’ αυτή την τελευταία ταινία του Γιανγκ, παραγωγής Ταϊβάν.

Ταξιδιάρικα σύννεφα (The Wayward Cloud, 114΄, 2005) Σκηνοθέτης : Μινγκ-Λιανγκ Τσάι

Ο Χσιάο Κανγκ που τώρα δουλεύει ως ηθοποιός σε ταινίες ενηλίκων, συναντά ξανά την Σιανγκ Τσι. Εντωμεταξύ στην Ταϊπέι η καθημερινή ζωή είναι δύσκολη. Αργυρή Άρκτος και ακόμη δυο βραβεία για την παραγωγή από την Ταϊβάν.

I'm a Cyborg, But That's OK (I'm a Cyborg, But That's OK, 105΄, 2006) Σκηνοθέτης : Τσαν Γουκ Παρκ

Ένα κορίτσι που σκέφτεται ακόμη, αν και cyborg, είναι έγκλειστη σε νοσοκομείο μαζί με άλλους ψυχικά άρρωστους. Όμως, εκεί, ερωτεύεται άνδρα που νομίζει ότι μπορεί να κλέβει τις ψυχές των ανθρώπων. Βραβείο στη Μπερλινάλε για τον διάσημο Κορεάτη σκηνοθέτη.

ΔΕΥΤΕΡΑ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΒΙΣΚΟΝΤΙ Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Senso (Senso, 118΄, 1954)

Μπερδεμένη και νευρωτική Ιταλίδα κοντέσα προδίδει ολόκληρη τη χώρα της για έναν αυτοκαταστροφικό δεσμό με Αυστριακό αξιωματικό. Δράμα εποχής, ιστορικής αξίας, με την Αλίντα Βάλι.

Η γοητεία της αμαρτίας (Gruppo di famiglia in un interno, 121΄, 1974)

Συνταξιούχος καθηγητής, αμερικανικής καταγωγής, ζει απομονωμένος και ήσυχος στο πολυτελές διαμέρισμά του. Η καθημερινότητα του όμως διαταράσσεται από μια τρελή μαρκησία, τον εραστή της, την κόρη και τους φίλους της. Μπουρζουά δράμα, με τους Μπαρτ Λάνκαστερ και Χέλμουτ Μπέργκερ.

Αθώος (L’ innocente, 125΄, 1976)

Σωβινιστής και ακραίος αριστοκράτης μπλέκεται ανάμεσα στην απιστία και την αγάπη, της ίδιας του της συζύγου του. Το κύκνειο άσμα του σπουδαίου Βισκόντι, με τους Τζιανκάρλο Τζιανίνι, Τζένιφερ Ο’ Νηλ, Μάσιμο Τζιρότι.

ΤΡΙΤΗ 5 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΑΤΙΡΑ : ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ

Αναμείνατε στο ακουστικό (Denise calls up, 80΄, 1995) Σκηνοθέτης : Χαλ Σάλουιν

Παρέα φίλων στη Νέα Υόρκη δεν επικοινωνεί με υπολογιστές και λάπτοπ, αλλά μέσω τηλεφώνου και φαξ. Χαριτωμένη κομεντί, αμερικανικής παραγωγής, που κέρδισε τη Χρυσή Κάμερα στο Φεστιβάλ των Καννών.

Κάποιος θα τσιμπήσει (The big kahuna, 90΄, 1999) Σκηνοθέτης : Τζων Σόουνμπεκ

Δυο βετεράνοι πωλητές προσπαθούν να σπρώξουν διαφήμιση σε ιδιαίτερο τους πελάτη, μέσω του νεαρού τους προστατευόμενου. Με τους Κέβιν Σπέισι, Ντάνι ΝτεΒίτο και Πωλ Ντόουσον, αυτή η πολύ καυστική κωμωδία από την Αμερική.

Όλα τα αληθινά κορίτσια (All the real girls, 108΄, 2003) Σκηνοθέτης : Ντέιβιντ Γκόρντον Γκρην

Σε μια μικρή πόλη λαμβάνει χώρα η ιστορία αγάπης ενός φημισμένου γυναικά με την αδερφή του καλύτερου του φίλου. Ιδιαίτερη ντραμεντί, που άρεσε στο κοινό και απέσπασε βραβεία σε φεστιβάλ.

ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ

Οι δολοφόνοι της τάξεως (Les assassins de l’ ordre, 107΄, 1971) Σκηνοθέτης : Μαρσέλ Καρνέ

Δικαστής ερευνώντας απόπειρα δωροδοκίας της αστυνομίας, προχωράει σε όλο και περισσότερες ανακαλύψεις, ταυτόχρονα όμως συναντά μεγάλα εμπόδια. Δράμα μυστηρίου, με πρωταγωνιστή τον διάσημο μουσικό Ζακ Μπρελ, δια χειρός Μαρσέλ Καρνέ («Τα παιδιά του παραδείσου»).

Κόκκινος κύκλος (Le Cercle Rouge, 140΄, 1970) Σκηνοθέτης : Ζαν Πιερ Μελβίλ

Την ίδια μέρα βγαίνουν από τη φυλακή τόσο ο Κορέι, φινετσάτος και κουλ κλέφτης, όσο και ο Βογκέλ, μεγάλο κάθαρμα και δολοφόνος. Και οι δυο μπλέκουν σε ιστορίες, υπό το άγρυπνο μάτι της αστυνομίας. Κλασικό, πλέον, νέο-νουάρ της γαλλικής κινηματογραφίας, από τον μέντορα Μελβίλ. Με τους Αλέν Ντελόν, Τζιαν Μαρία Βολοντέ και Υβ Μοντάν.

Οι δολοφόνοι (Assassin(s), 128΄, 1997) Σκηνοθέτης : Ματιέ Κασοβίτς  

Παλαίμαχος επαγγελματίας δολοφόνος αποφασίζει να διδάξει όσα έμαθε για το έγκλημα στο νεαρό και παθιασμένο ληστή Μαξ. Δράμα για το έγκλημα και τους σκοτεινούς κώδικές του. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους ο ίδιος ο Κασοβίτζ, με τον Μισέλ Σερώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos