Τα βραβεία στις Κάννες

Δημοσίευση: 23 Μαΐου 2011, 18:50

To "Τhe tree of life" του Τέρενς Μάλικ βραβεύτηκε με τον Χρυσό Φοίνικα στο φετινό κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών, μια ταινία που δίχασε πολύ κόσμο (αλλά και κριτικούς) και όχι άδικα. Την γνώμη του Move It θα την διαβάσεις την Πέμπτη 26/5 που κάνει έξοδο η ταινία, αλλά μέσες άκρες να σου πω ότι πρόκειται για μια δουλειά που διαθέτει επιχρωμάτωση μεγαλείου, ωστόσο με την ίδια ευκολία μπορείς να την χαρακτηρίσεις ένα ποιητικό avant guard μεγαλόπνοο φιλμ, αλλά την ίδια στιγμή και μια απίστευτα βαρετή φανφάρα με καλλιτεχνίζον άλλοθι που προσπαθεί να δηλώσει αυτά που θέλει στον διπλάσιο χρόνο από όσο απαιτείται.

Το Grand Prix, το δεύτερο σπουδαιότερο βραβείο της διοργάνωσης, μοιράστηκαν ο Τούρκος Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν και οι αδελφοί Ζαν Πιερ και Λυκ Νταρντέν, με τις ταινίες τους, το "Κάποτε στην Ανατόλια" και το "Παιδί με το ποδήλατο", ένα μακρόσυρτο σιωπηλό αστυνομικό νουάρ επαρχίας το πρώτο, και ένα τραχύ κοινωνικό δράμα το δεύτερο. Τα βραβεία σκηνοθεσίας και σεναρίου δόθηκαν αντίστοιχα στον Δανός Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν ("Pusher" και "Bronson") που κατάφερε να μιμηθεί όσο χρειαζόταν τον Μάικλ Μαν με το "Drive" (περιπέτεια με Ράιαν Γκόσλινγκ και Κάρεϊ Μάλιγκαν) και τον Ισραηλινό Τζόζεφ Σέντερ για την κομεντί "Υποσημείωση".

Όσο για τις ερμηνείες, ειλκρινά το χάρηκα αφάνταστα με τον Γάλλος Ζαν Ντεζαρντέν, ίσως τον πιο εκφραστικό ηθοποιό που έχει εμφανιστεί στο προσκήνιο τα τελευταία 20 χρόνια και για τον οποίο τα φωνάζω από τα δύο εξαιρετικά OSS 117, όπου παρωδεί τον Τζέιμς Μποντ και τα οποία σκηνοθέτησε ο Μισέλ Χαζαναβίτσιους (που έκανε το "Artist", τον λόγο για τον οποίο ο Ντεζαρντέν βραβεύτηκε στις Κάννες). Στις γυναίκες, η Κίρστεν Ντανστ έκανε την έκπληξη για το Melancholia, αλλά το βραβείο δεν παύει να μου αλλάζει την γνώμη πως πρόκειται για μια εξαιρετικά υπερτιμημένη ηθοποιό που δεν την λες και καλλονή... Το Βραβείο της Επιτροπής πήγε στο "Polisse" της Γαλλίδας Μαΐουέν Λεμπεσκό. Το Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής δόθηκε στο αγγλόφωνο "This must be the place" του Ιταλού Πάολο Σορεντίνο.

Το Βραβείο της Διεθνής Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) πήγε στη "Χάβρη" του Φιλανδού Άκι Καουρισμάκι, ενώ δύο νικητές ανέδειξε το τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα»: το «Αrirang» του Κορεάτη Κιμ Κι-Ντουκ και το «Stopped on track» του Γερμανού Αντρέας Ντρέσεν. Το Ειδικό Βραβείο κέρδισε η ταινία «Elena» του Ρώσου Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ (που θα θυμάσαι από την αριστουργηματική "Επιστροφή").

Απόστολος Κίτσος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos