ΣΕΙΡΕΣ

"The staircase": Κριτής ο θεατής.

Δημοσίευση: 13 Ιουλίου 2018, 16:41

Το 2001 ο Jean-Xavier de Lestrade μόλις είχε τελειοποιήσει και φέρει στη δημοσιότητα το –ακολούθως βραβευμένο- ντοκιμαντέρ του «Murder on a Sunday Morning» και αναζητούσε την επόμενη υπόθεση που θα κέντριζε το ενδιαφέρον του. Καθώς η θεματική του προηγούμενου ντοκιμαντέρ αφορούσε την άδικη καταδίκη ενός 15χρονου Αφροαμερικανού για φόνο, αυτή τη φορά αναζητούσε μια τρανταχτή υπόθεση κακοδικίας με πρωταγωνιστή έναν λευκό άντρα. Ήθελε, όπως δήλωσε ο ίδιος, να δει αν θα υπήρχαν διαφορές στην προσέγγιση του νομικού συστήματος. Αφού εξέτασε πολλές υποθέσεις έπεσε πάνω στην υπόθεση του Michael Peterson. Σίγουρα τότε δεν είχε την παραμικρή ιδέα για το τι θα επακολουθούσε και πόσο μεγάλο κομμάτι της ζωής του θα γινόταν αυτή η υπόθεση. Αλλά ας πάρουμε λίγο τα πράγματα από την αρχή.

Το 2001 στο Ντούραμ της Β. Καρολίνα, ο Michael Peterson βρίσκει τη σύζυγό του, Kathleen Peterson, νεκρή στις σκάλες του σπιτιού τους. Αυτό θα μπορούσε να είναι άλλος ένας από τους χιλιάδες τίτλους ειδήσεων που παρουσιάζονται καθημερινά, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για κάτι πολύ περισσότερο…

Έπειτα από έρευνες η αστυνομία έκρινε τον Michael Peterson βασικό ύποπτο για τον θάνατο της Kathleen. Η δίκη ξεκινά και, όπως αποδεικνύεται στη συνέχεια, θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη ζωή του Michael αλλά και της οικογένειάς του. Τα οκτώ πρώτα επεισόδια βγήκαν το 2004 και αρκετά χρόνια αργότερα ακολούθησαν αλλά 5 λόγω των εξελίξεων στην υπόθεση. Η πλειονότητα των επεισοδίων επικεντρώνεται στην πορεία της δίκης. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, την προετοιμασία των δικηγόρων, τις αγορεύσεις τους και τα στοιχεία που παρουσιάζονται από κάθε πλευρά.

Σε αντίθεση με άλλες σειρές, το Staircase δίνει στον θεατή τη δυνατότητα να μπει βαθιά μέσα στην υπόθεση παρουσιάζοντας όλο το φάσμα των στοιχείων που βρέθηκαν και παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο. Οι σκηνές της δίκης διακόπτονται συχνά πυκνά από στιγμιότυπα της ζωής του Michael και της οικογένειάς του, οι οποίες «σπάνε» τη βαριά ατμόσφαιρα με χιούμορ.

Αρχικός σκοπός της σειράς αλλά και του ίδιου του δημιουργού ήταν η αντικειμενική απεικόνιση των γεγονότων και της ιστορίας του αμερικανικού δικονομικού συστήματος. Πρόκειται πραγματικά για μια αρκετά ενδιαφέρουσα υπόθεση, η οποία απασχόλησε πολύ το κοινό. Μάλιστα, ορισμένοι διατύπωσαν και θεωρίες για το πώς τελικά σκοτώθηκε η Kathleen. Ίσως το μόνο που θα μπορούσαμε να προσάψουμε στην σειρά είναι η αργή ροή της συγκριτικά με αντίστοιχες του είδους.

Μπαίνοντας στα άδυτα του αμερικανικού δικονομικού συστήματος, η σειρά καθιστά τον θεατή τελικό κριτή. Είναι το σύστημα διεφθαρμένο; Μπορεί το σύστημα να μετατρέψει το παρελθόν σου σε «κουτί της Πανδώρας»; Είναι τελικά ο Michael ένοχος;

Άννα Μαρία Χατζηστυλιανού

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos