"Το σφύριγμα". Μια ελληνική ταινία φαντασίας

Δημοσίευση: 7 Απριλίου 2018, 13:23
Συντάκτης:

Μια ταινία μικρού μήκους, έργα ζωγραφικής, διηγήματα, φωτογραφίες, ντοκιμαντέρ, γλυπτά, video art. Μύθοι, φαντασία, δεισιδαιμονίες, σκοτεινές ιστορίες.

Η ιδέα, η συλλογική και πλήρως ανεξάρτητη παράγωγη οπτικών έργων. Η έμπνευση, οι δεισιδαιμονίες της Ελληνικής λαϊκής μυθολογίας. Το έργο, η ιδιόμορφη "transmedia", οπτικοακουστική έκθεση με τίτλο "το ΣΦΥΡΙΓΜΑ".

Με κεντρικό πυρήνα μια ταινία, εμπνευσμένη από την μυθολογία των δεισιδαιμονιών και προκαταλήψεων της χώρας μας, το εν λόγο project φιλοδόξει να δέσει δημιουργικά όλες τις μορφές των εικαστικών τεχνών κάτω από την ίδια στέγη. Ξεκινώντας από τον κινηματογράφο και φτάνοντας μέχρι την ζωγραφική, την γλυπτική και την φωτογραφία, το "ΣΦΥΡΙΓΜΑ" διηγείται μια ιστορία με πολλούς και ενδιαφέροντες τρόπους.

Εμπνευστές αυτής της ιδέας, μια ανεξάρτητη ομάδα καλλιτεχνών, από την Θεσσαλονίκη, η οποία κατάφερε μέσω της αυτό-οργάνωσης οικονομικών πόρων, τεχνικού και ανθρώπινου δυναμικού, να μεταφέρει από το χαρτί στην μεγάλη οθόνη μια ιδιόμορφη σκοτεινή ιστορία φαντασίας, βασισμένη σε ένα διήγημα της συγγραφέως Σωτηρίας Ιωαννίδου, ενώ παράλληλα δεν περιορίζεται στον φυσικό χώρο μιας αίθουσας προβολής.  Ένα μυστηριώδες νουάρ, που τοποθετεί τον μύθο σε ένα καθαρά σύγχρονο αστικό περιβάλλον, κάτι που δεν βλέπουμε συχνά σε ταινίες της Ελληνικής φιλμογραφίας, αυτού του φορμά.

Στο κάστ των ηθοποιών νέοι αλλά και παλαιότεροι ηθοποιοί με εμπειρία στο Κρατικό και Ελεύθερο θέατρο δίνουν έναν ξεχωριστό χαρακτήρα στις ερμηνείες. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν οι παρουσίες των ηθοποιών Σοφίας Φιλιππίδου, Δημήτρη Τσιλινίκου, Μωμός Βλάχου και Αίγλης Κατσίκη.

Η ιδιαιτερότητα του εν λόγο εγχειρήματος βρίσκεται στην ασυνήθιστη θεματική και ιδέα, στον ανεξάρτητο τρόπο παράγωγης και υλοποίησης και το διεθνές ενδιαφέρον που αυτή προσέλκυσε. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του σκηνοθέτη, της ταινίας Θανάση Πρωτάτου, εικαστικοί από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, δημιούργησαν έργα τα οποία διηγούνται το "ΣΦΥΡΙΓΜΑ" από την δική τους πλευρά, βγάζοντας έτσι την ιστορία αλλά και το κοινό από τα φυσικά όρια μιας κινηματογραφικής αίθουσας.

Για τους δημιουργούς, αυτή η προσπάθεια αποτελεί την έκφραση ενός οράματος για μια νέα εποχή αλληλεπίδρασης "οπτικής τέχνης" και κοινού. Σε έναν κόσμο που τα πάντα αλλάζουν ταχύτατα, αυτά που μέχρι τώρα θεωρούσαμε ως δεδομένα παύουν να είναι από την μια στιγμή στην άλλη. Το ίδιο ισχύει και για την τέχνη της εικόνας. Είναι στο χέρι των δημιουργών να βρουν νέους τρόπους επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης με το κοινό και αυτό ακριβώς επιχειρεί η καλλιτεχνική ομάδα του "σφυρίγματος" με το συγκεκριμένο έργο.

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ιδέα πίσω από το ΣΦΥΡΙΓΜΑ καθώς και τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να συμμετάσχετε στην ομάδα εργασίας, επισκεφτείτε τους παρακάτω συνδέσμους.

Επίσημη ιστοσελίδα: www.whistlefilm.com

Facebook: https://www.facebook.com/Whistle_thefilm-330067597403025/

Instagram: https://www.instagram.com/whistle_project/

Twitter: https://twitter.com/WHISTLE_project

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCRGg2xJ4i0eVI3BG0yjWLng

IMdB: https://www.imdb.com/title/tt7979530/

Αναλυτικά οι συντελεστές της ταινίας

Διανομή: Αίγλη Κατσίκη, Μομώ Βλάχου, Δημήτρης Τσιλινίκος, Σοφία Φιλιππίδου, Μάνος Μιχαηλίδης, Χρυσή Μπαχτσεβάνη, Πέτρος Φραγκόπουλος, Παυλίνα Παπαδοπούλου, Μάριος Αποστολακούλης, Στελλίνα Βογιατζή.

Σκηνοθεσία: Θανάσης Πρωτάτος. Συγγραφή/Κεντρική ιδέα: Σωτηρία Ιωαννίδου. Σενάριο: Σωτηρία Ιωαννίδου , Θανάσης Πρωτάτος. Βοηθός Σκηνοθέτη: Δημήτρης Βαβάτσης. Διεύθυνση Φωτογραφίας: Θανάσης Πρωτάτος. Ηχοληψία: Αλίκη Δήμα. Σκηνικά/Κοστούμια: Βαγγέλης Καμπέρης. Βοηθός Σκηνογράφου: Ερατώ Αραμπατζή. Μακιγιάζ: Μαρία Δούμπα. Hair Styling: Αθηνά Μαυρίδου. Βοηθός Παραγωγής: Ανέστης Βουρβουτσιώτης, Μαριάνα Μπλαχάβα. Φωτογράφος Πλατό: Πάρης Θεοτοκίδης, Βασίλης Πετρίδης, Παναγιώτης Τσανδάρης. Video/Backstage/Ντοκιμαντέρ: Παναγιώτης Τσανδάρης, Βασίλης Πετρίδης

Πρώτη δημοσίευση: 7 Απριλίου 2018, 13:23
Ενημέρωση: 7 Απριλίου 2018, 13:23
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos