Οσκαρ 2011: Νικητής ο βασιλιάς

Δημοσίευση: 28 Φεβ. 2011, 14:01

Μια από τις πιο αδιάφορες –και δυστυχώς πιο αναμενόμενες- τελετές απονομής βραβείων Όσκαρ ήταν η χθεσινή, 83η που έγινε στο Kodak Theatre του Λος Άντζελες. Βραβείο καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας πήραν τελικά το King’s Speech και ο δημιουργός του, Τομ Χούπερ, μια απλά καλή ταινία και ένας μάλλον υπερεκτιμημένος (αν κρίνω και από το Damned United) σκηνοθέτης.

Eδώ που τα λέμε, θα μου πεις καλύτερη από το περυσινό Τhe Hurt Locker, αν και νομίζω πως ΚΑΙ ΟΙ 10 ΦΕΤΙΝΕΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ήταν καλύτερες από το τρομερά υπερεκτιμημένο πολεμικό ψυχολογικό θρίλερ της Μπίγκελοου. Ας μην ξεφεύγουμε από το θέμα μας: Υπήρχαν καλύτερες ταινίες (Black Swan, Social Network, True Grit), αλλά έστω και έτσι, ο Βασιλιάς ήταν αξιοπρεπής.

Βέβαια, στη σκηνοθεσία η αδικία είναι οφθαλμοφανής, καθώς Αρονόφσκι και Φίντσερ το άξιζαν πολύ περισσότερο, μη σας πω και για τον Νόλαν που όμως δεν ήταν καν προτεινόμενος. Συνολικά το King’s Speech πήρε 4 Όσκαρ, καθώς νίκησε φυσικά ο –εξαιρετικός- Κόλιν Φερθ στον α’ ανδρικό ρόλο, ενώ του δόθηκε και το πρωτότυπο σενάριο, το οποίο φυσικά θα έπρεπε να δοθεί στο Inception…

H –πιο κ..ύλα έγκυος που έχω δει ποτέ μου- Νάταλι Πόρτμαν νίκησε στον α’ γυναικείο (αυτό έλειπε), ενώ το Fighter πήρε –δικαιότατα- β’ ανδρικό και γυναικείο με Μπέιλ και Λίο αντίστοιχα. Με τέσσερα βραβεία έφυγε το Inception, όλα τεχνικά (Φωτογραφία, Οπτικά και Ηχητικά Εφέ, Μιξάζ Ήχου), ενώ το Social Νetwork πήρε τρία (προσαρμοσμένο σενάριο, μοντάζ, μουσική), εκ των οποίων το τελευταίο το χαρήκαμε ιδιαίτερα μιας και πρόκειται για τον Trent Reznor των Nine Inch Nails! Cool επιλογή, τόσο για τον Φίντσερ (που θα συνεργαστεί ξανά μαζί του στο επερχόμενο remake του Girl with a Dragon Tatoo), όσο και την Ακαδημία…

Ο Κυνόδοντας δεν τα κατάφερε τελικά στο Ξενόγλωσσο (με τον Λάνθιμο να δηλώνει στο κόκκινο χαλί: «Είμαι χαρούμενος και ας μη μου φαίνεται!»), όπου έγινε η παραδοσιακή έκπληξη και βραβεύτηκε το In a better world της Σουζάνε Μπίερ που είχε νικήσει και στις Χρυσές Σφαίρες. Το Τoy Story 3 επιβεβαίωσε τα προγνωστικά στα κινούμενα σχέδια, ενώ στο Ντοκιμαντέρ όπου υπήρχε πραγματικά υψηλότατο επίπεδο, νίκησε το -οικονομικού προσανατολισμού άρα και επίκαιρο- Inside Job.

Κατά τα λοιπά, υποτονική η τελετή, cool και με χημεία μεταξύ τους οι παρουσιαστές Τζέιμς Φράνκο και Ανν Χάθαγουεϊ, αν και ο δεύτερος όσο περνούσε η ώρα «εξαφανιζόταν». Ωραίο το εναρκτήριο βιντεάκι της τελετής, ψιλοσαχλά τα υπόλοιπα. Για την Πόρτμαν τα έγραψα πιο πάνω, αυτή που με κέρδισε ήταν η Τζένιφερ Λόρενς που ήταν κουκλάρα στο κατακόκκινο φόρεμά της, ενώ η Σκάρλετ (μία είναι η Σκάρλετ) λίγοτερο ξέκωλη από άλλες φορές αλλά σταθερή αξία.  Τιμή και δόξα στον 95χρονο Κερκ Ντάγκλας που την έπεφτε δεξιά και αριστερά, ο Κέβιν Σπέισι έδειξε ότι πρέπει να είναι ο επόμενος παρουσιαστής και φυσικά ο μέγιστος Χαβιέ Μπαρδέμ ανέβηκε (ακόμα περισσότερο) στην εκτίμησή μου όταν σε ερώτηση δημοσιογράφου «πως ερχόσουν στα ίσια σου (ή κάπως έτσι τέλος πάντων, Lol) μετά από κάθε ημέρα γυρίσματος σε μια τόσο απαιτητική ταινία σαν το Biutiful?», αυτός απάντησε «Ένα-δύο σφηνάκια τεκίλα και ήμουν οκ....». Αρχηγέ  μου!  

Περισσότερα στο Move It που κυκλοφορεί στις 11 Μαρτίου...

Απόστολος Κίτσος

ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ

Καλλιτεχνική διεύθυνση     Alice in Wonderland

Φωτογραφία                        Inception

Β’ γυναικείος                       Mελίσα Λίο (Fighter)

Kινούμενα Σχέδια                Toy Story 3  

Προσαρμοσμένο Σενάριο  Social Network

Πρωτότυπο Σενάριο          Κing’s speech

Ξενόγλωσσο                         In a better world

Β’ ανδρικός                          Κρίστιαν Μπέιλ (Fighter)

Moυσική                               Social Network

Μιξάζ Ήχου                          Inception

Ηχητικά Εφέ                        Inception

Mακιγιάζ                               Wolfman

Κοστούμια                           Alice in Wonderland

Τραγούδι                              Toy Story 3

Mικρού Μήκους                  God of Love

Ντοκιμαντέρ                         Inside Job

Οπτικά Εφέ                           Ιnception  

Mοντάζ                                  Social Network  

Σκηνοθεσία                          Τομ Χούπερ (King’s Speech)  

A’ Γυναικείος                        Νάταλι Πόρτμαν (Black Swan)

Α΄Ανδρικός                           Κόλιν Φερθ (King’s Speech)

Tαινία                                     King’s Speech


 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos