O Μπρεχτ συναντά τον Φασμπίντερ σε μια απαγορευμένη ταινία...

Δημοσίευση: 27 Ιαν. 2017, 19:52
Συντάκτης:

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 60 χρόνων από την πρώτη παρουσίαση του Μπρεχτ στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 1957 στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν («Ο κύκλος με την κιμωλία» σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν), το Ινστιτούτο Goethe παρουσιάζει σε πρώτη ελληνική προβολή τη μεταφορά του πρώτου θεατρικού έργου του Μπρεχτ «Baal» στην οθόνη από τον Φόλκερ Σλέντορφ με τον Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η προβολή πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν.

Λίγα λόγια για την ταινία:

Baal/Μπάαλ (1969, 84´)

Αμέσως μετά την πρώτη της προβολή από την τηλεόραση το 1970 η χήρα και κληρονόμος των δικαιωμάτων των έργων του Μπρεχτ, Ελένε Βάιγκελ απαγόρευσε κάθε περαιτέρω παρουσίαση της ταινίας. Ο «Baal» παρέμεινε για 44 χρόνια θρυλικός και «αθέατος» για να επιστρέψει και πάλι στις αίθουσες το 2014 στο φεστιβάλ του Βερολίνου.

Ο αναρχικός ποιητής Baal μονιάζει σε μια σοφίτα κι απαγγέλλει τα ποιήματά του στα καπηλειά. Λατρεύει το σναπς, το τσιγάρο, τις γυναίκες, τους άντρες. Η καλή κοινωνία αρχικά αποθεώνει τον οργισμένο νεαρό ποιητή και μετά, όταν εκείνος την προβοκάρει, τον ξερνάει.

Ο Baal περιφέρεται σαν τ' αδέσποτα στα δάση, στις autobahn (τις γερμανικές λεωφόρους), στους αγρούς με αχαλίνωτη ενέργεια κι έναν κρυφό φόβο για τον θάνατο: Ο Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ με δερμάτινο σακάκι κι αναμμένο τσιγάρο στο χέρι παίζει τον Baal και συγχρόνως τον εαυτό του.

Η ταινία προβάλλεται σε γερμανική γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους. Οι διάλογοι αποτελούν μια σύνθεση από τις διάφορες επανεγγραφές του θεατρικού έργου από τον Μπρεχτ. Ο υποτιτλισμός βασίστηκε στην ελληνική μετάφραση της γραφής του 1922 από τον Πέτρο Μάρκαρη. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου 2017, στις 20:30 το βράδυ στο Goethe - Institut Athen (Ομήρου 14 - 16, Αθήνα). Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos