Κάννες 15: Επίσημη πρεμιέρα για το "Lobster" του Λάνθιμου

Δημοσίευση: 15 Μαΐου 2015, 20:35

Ενθουσιώδη είναι τα πρώτα σχόλια για το The Lobster του Γιώργου Λάνθιμου (ειδικά στο Twitter) που προβλήθηκε σε δημοσιογραφική προβολή στο 68ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.

Οι περισσότεροι από τους θεατές μιλούν για μία παράξενη, αστεία και τρυφερή ταινία και... προαναγγέλουν πιθανή διάκριση.

Η Ρέιτσελ Βάιζ, ο Κόλιν Φάρελ, η Λέα Σεϊντού, η Αγγελική Παπούλια, η Αριάν Λαμπέντ, ο Τζον Σι Ράιλι, ο Μπεν Ουίσο και ο Γιώργος Λάνθιμος φωτογραφήθηκαν για την πρεμιέρα της ταινίας, που συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα του 68ου Φεστιβάλ Καννών.  Η πρώτη ταινία Έλληνα σκηνοθέτη που συμμετέχει στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ έπειτα από 17 ολόκληρα χρόνια και το «Μια Αιωνιότητα και μια Μέρα» του αείμνηστου Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Πρόκειται για την τέταρτη ταινία του Γιώργου Λάνθιμου - μετά την «Κινέτα», τον «Κυνόδοντα» (που συμμετείχε στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ Καννών το 2009) και τις «Άλπεις» -, ενώ το φιλμ σηματοδοτεί την τρίτη συνεργασία του στο σενάριο με τον Ευθύμη Φιλίππου, μαζί με τον οποίο είχαν κερδίσει το βραβείο Σεναρίου για τις «Άλπεις» στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Το The Lobster είναι μια αντισυμβατική ιστορία αγάπης, τοποθετημένη σε ένα δυστοπικό, κοντινό μέλλον, όπου όλοι οι μόνοι άνθρωποι, σύμφωνα με τους κανόνες της Πόλης, συλλαμβάνονται και μεταφέρονται στο ξενοδοχείο. Εκεί είναι υποχρεωμένοι να βρουν έναν ταιριαστό σύντροφο μέσα σε 45 μέρες. Αν αποτύχουν μεταμορφώνονται σε ένα ζώο της επιλογής τους κι απελευθερώνονται στο δάσος. Ένας απελπισμένος άντρας το σκάει από το ξενοδοχείο στο δάσος, εκεί όπου ζουν οι μοναχικοί κι εκεί ερωτεύεται, ακόμη κι αν αυτό είναι ενάντια στους κανόνες.

 «Δεν έχω ιδέα σε τι αναφέρεται» δήλωσε ο Κόλιν Φάρελ στη συνέντευξη Τύπου. «Αυτό που ξέρω είναι ότι υπήρχε κάτι που μου έμεινε μετά την ανάγνωση του σεναρίου: η αίσθηση μιας βαθιάς μοναξιάς που το διαπερνά» πρόσθεσε. «Νομίζω ότι είναι μία ταινία, πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ταινία έχω κάνει, που είναι ανοιχτή σε ερμηνείες» τόνισε.

Η Ρέιτσελ Βάις πρόσθεσε: «Ο Κυνόδοντας μου έκανε τρομερή εντύπωση. Νατουραλιστικό κι ειλικρινές σινεμά, σ’ ένα σύμπαν όχι αναγνωρίσιμο και ένοιωσα την ανάγκη να αποτελέσω μέρος του. Αγάπησα πολύ το σενάριο, αφέθηκα στις οδηγίες του Λάνθιμου παρασύρθηκα από τον βάρβαρο, γεμάτο αγάπη, κόσμο της ταινίας...».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
6147
Tanweer
5776
Tanweer
2347
Tanweer
1754
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos