ΣΕΙΡΕΣ

"Insatiable" season 1: Εξοργιστικά εθιστικό

Δημοσίευση: 2 Σεπτεμβρίου 2018, 14:53
Συντάκτης:

Σύνοψη: Η Patty Bladell (Debby Ryan) είναι μία υπέρβαρη έφηβος που όλοι οι συμμαθητές της την κοροϊδεύουν με εντελώς un-original παρατσούκλια, όπως “Fatty Patty.” Ένα βράδυ, μπλέκει σε έναν καυγά με έναν άστεγο και καταλήγει με σπασμένο σαγόνι. Για τρεις μήνες δεν μπορεί να φάει κανονική τροφή με αποτέλεσμα να χάσει περίπου 30 κιλά και να γίνει αγνώριστη. Πλέον η Patty είναι το καινούργιο όμορφο κορίτσι του σχολείου και αποφασίζει να κατέβει στα καλλιστεία. Η Patty όμως δεν θα αφήσει κανέναν να σταθεί εμπόδιο στη νίκη...

Αποψη: Οι περισσότεροι σχολιαστές ερμήνευσαν την Patty ως μία εκδικητική έφηβο, η οποία έχει ως σκοπό να εξαπολύσει τον θυμό της πάνω στους συμμαθητές της και γενικότερα στους ανθρώπους που την κορόϊδευαν. Η συγκεκριμένη ερμηνεία είναι σωστή μόνο σε μία περίπτωση. Επίσης, οι περισσότεροι σχολιαστές θεώρησαν προβληματικό το fat-shaming που δέχεται η Patty, ακόμα και όταν έχει αδυνατίσει. Αυτό που τους ξέφυγε όμως, είναι το ότι η Patty είτε υπέρβαρη είτε αδύνατη, είχε τα κότσια να υπερασπιστεί τον εαυτό της, όχι μία αλλά δύο φορές. Αλλά ακόμα και όταν υπερασπίστηκε τον εαυτό της, οι συγκεκριμένοι σχολιαστές το θεώρησαν προβληματικό, καθώς η Patty καταφεύγει στη βία. Φυσικά, είναι αποδεκτή η αναπάρασταση της βίας πάνω στις γυναίκες, αλλά δεν επιτρέπεται μία γυναίκα (πόσο μάλλον μία έφηβη) να χειροδικεί απέναντι σε έναν άνδρα.

Εμείς όμως, επειδή δεν καταφεύγουμε σε αυτά τα στερεότυπα, μπορέσαμε και είδαμε τον πρώτο κύκλο της σειράς και πραγματικά τον ευχαριστηθήκαμε. Σίγουρα έχει ορισμένα προβληματικά σημεία, όπως το ότι οι περισσότεροι χαρακτήρες έχουν μία μορφή ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής αφού πρεσβεύουν ότι “skinny is magic,” αλλά δεν βρίσκουμε κανένα πρόβλημα με την αδύνατη Patty.

Η Patty συνειδητοποιεί αργά και σταθερά πως το γεγονός ότι είναι αδύνατη, μόνο μαγικό δεν είναι. Παραμένει η ίδια κοπέλα, με τις ίδιες ανασφάλειες, την ίδια αλκοολική μητέρα, και τον ίδιο θυμό.

Η δημιουργός της σειράς Lauren Gussis (παραγωγός του “Dexter” και “Once Upon a Time”) πετυχαίνει να σατυρίσει την ιδέα του “makeover,” καθώς, τελικά, το να αλλάξεις την εμφάνισή σου δεν σημαίνει πως αλλάζεις και σαν άνθρωπος. Όπως δήλωσε η ίδια, «πίστευα πως αν είχα μία συγκεκριμένη εμφάνιση, ή αν συμπεριφερόμουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο, θα ήμουν μία δημοφιλής κοπέλα. Αλλά όσο πιο πολύ βάρος έριχνα στην δίετα, τόσο λιγότερο ασχολούμουν με τον εσωτερικό μου κόσμο, και τελικά κατέληξα να θυμώνω όλο και περισσότερο χωρίς να καταλαβαίνω γιατί». Η Patty βιώνει μία αντίστοιχη εμπειρία, και η Gussis προσπαθεί να διαλύσει τον μύθο που η σύγχρονη κοινωνία προσπαθεί να ταΐσει τις έφηβες κοπέλες: αν είσαι αδύνατη και όμορφη, τότε μαγικά λύνονται όλα τα προβλήματά σου και ξαφνικά αποκτάς μία νέα αίσθηση του εαυτού σου.

Το “Insatiable” όμως αντιμετωπίζει ορισμένα προβλήματα, με το μεγαλύτερο να είναι το γεγονός ότι στα πρώτα επεισόδια δεν έχει βρεί την κατεύθυνση που θέλει να πάρει: είναι η ιστορία της Patty; Είναι η ιστορία της Patty και του Bob;  Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τα freaky συμβάντα της ιστορίας (φόνοι, ατυχήματα, απαγωγές), μετατρέπουν το “Insatiable” σε μία σειρά που όσο και αν μας αποπροσανατολίζει, τελικά μας εθίζει με τα χοντροκομμένα αστεία του, τις ανέλπιστες τροπές σεναρίου, και γενικότερα με το ύφος της, το οποίο όσο εξοργιστικό και αν είναι, είναι άλλο τόσο απολαυστικό.

Άραγε θα δούμε και την δεύτερη σεζόν της;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Scoop

Scoop

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα, αυτό το δράμα παρουσιάζει εκ των έσω πώς οι...
18 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos