ΣΕΙΡΕΣ

"The Get Down": Hip Hop and you don't stop

Δημοσίευση: 28 Aug 2016, 20:15
Συντάκτης:

O Mπαζ Λούρμαν παρέα με τα 120 εκατομμύρια δολάρια (10 για κάθε επεισόδιο) του Netflix, μας πάνε στη Νέα Υόρκη και στο νότιο Μπρονξ του 1977. Disco παντού, φτώχεια, έγκλημα και πολιτική διαφθορά.
Το "The Get Down" ακολουθεί το love story, όπως σε κάθε ταινία του Λούρμαν, δύο νεαρών του Ezekiel Figuero που ψάχνει δρόμους να βγάλει το ταλέντο του, με την Mylene Cruz που έχει φωνάρα, θέλει να γίνει η νέα Donna Summer αλλά δεν του... κάθεται του φίλου μας με τίποτα!  Στη μέση συμμορίες, βία και ο μυστήριος DJ Shaolin Fantastic που θα συστήσει τους φίλους μας στον κόσμο του Get Down και τη γέννηση του Hip Hop!


To πρώτο από τα 12 επεισόδια (υπάρχουν ήδη τα 6) είναι μιάμιση ώρα και ξεκινά και τελειώνει με την ίδια σκηνή. Ενα κατάμεστο από κόσμο στάδιο στα τέλη των 90s, και ο καλλιτέχνης περιμένει να ξεκινήσει. Στο τέλος είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για τον Ezekiel, άρα έχει πετύχει 20 χρόνια μετά. Ο Λούρμαν ρισκάρει να γνωρίζουμε την κατάληξη του ονείρου, αλλά θα θέλει να περιγράψει το ταξίδι. Ο Αυστραλός σκηνοθέτης ουδέποτε υποτίμησε τον εαυτό του, το εντελώς αντίθετο. Λατρεύει τη μουσική, το χορό, το στιλ κάθε εποχής, βγάζοντας τη λάμψη μέσα από το βούρκο. Κάθε πλάνο της Νέας Υόρκης, των clubs της -κυριλέ ή αποθήκες- κινηματογραφείται σαν ένα πανάκριβο video clip τραγουδιού, οι εχθροί τους θα πουν δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, οι φίλοι θα πουν αυτός είναι ο Λούρμαν, γι' αυτό και τον χαζεύουμε.
Και αυτό είναι, τουλάχιστον το 1ο επεισόδιο του "The Get Down". Ενα χάζεμα των ματιών, γεμάτο όμως κλισέ. Και ένα σωρό κινηματογραφικά δάνεια. Kι όμως στην περίπτωση του Λούρμαν, όταν βάζει μπρος τα κλισέ, τότε κερδίζει συναισθηματικά τον θεατή. Η κλασική και χιλιοειπωμένη ιστορία ενός φτωχού πλην τίμιου και υπερταλαντούχου παιδιού (εδώ, περισσότερα από ένα) που θα περάσει μέσα από τη φωτιά για να φτάσει στην κορυφή. Η -φανταστική- ιστορία τοποθετείται σε πραγματικό ιστορικό και μουσικό πλαίσιο, όπως και στο rock n' roll ξαδελφάκι "Vinyl".


Το στοίχημα βέβαια είναι να συμπαθήσεις τον χαρακτήρα, και εδώ ο στόχος αυτός με τους πρωταγωνιστές, πετυχαίνει διάνα. O Justice Smith (Ezekiel) είναι ο ανιψιός του Will Smith ενώ παιζει και ο γιός του Jaden. Ο Λούρμαν ανέκεθαν είχε καλό γούστο στη μουσική (θυμήσου Romeo+Juliet, Moulin Rouge!, The Great Gatsby) και το "The Get Down" απογειώνεται όταν αυτή θα πάρει το πάνω χέρι. Η τελική σκηνή με την εμφάνιση του μυθικού Grandmaster Flash (ειδικός σύμβουλος της σειράς) είναι μέσα στην υπερβολή της, μαγική, γιατί πολύ απλά σε κάνει να (ξανα)νιώσεις όπως την πρώτη φορά που ήξερες ότι ακούς κάτι πρωτοποριακό και γαμάτο. Λάτρης της Hip hop ή όχι, η απεικόνιση της γέννησης ενός σημαντικού μουσικού είδους είναι συναρπαστική. Αν θα είναι και η συνέχεια του "The Get Down", το βλέπουμε...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos