Φεστιβάλ νέου Ελληνικού σινεμά στο Βερολίνο

Δημοσίευση: 28 Ιουλίου 2015, 11:26
Συντάκτης:

Τριανταπέντε ταινίες Ελληνικής παραγωγής ‘πάνε Βερολίνο’ στο πλαίσιο του φεστιβάλ Hellas Filmbox Berlin που θα λάβει χώρα τον ερχόμενο Ιανουάριο στη Γερμανική πρωτεύουσα , με στόχο την ενίσχυση της Ελληνογερμανικής φιλίας και του Ευρωπαϊκού πολιτισμικού  πνεύματος.

Το εν λόγω φεστιβάλ  ιδρύθηκε από τον Ελληνογερμανικό Πολιτιστικό  Σύνδεσμο την άνοιξη του 2015 με στόχο να φέρει το γερμανικό κοινό σε επαφή με τη σύγχρονη και καλλιτεχνικά αξιόλογη κινηματογραφική σκηνή της Ελλάδας  και θα λάβει χώρα 21-24 Ιανουαρίου 2016 σε έναν  από τους παλαιότερους κινηματογράφους του Ανατολικού Βερολίνου, το Babylon.

Το Hellas Filmbox Berlin φιλοδοξεί ουσιαστικά να αποτελέσει χώρο έκφρασης για το “Νέο Ελληνικό Σινεμά” και κατ’ αυτό τον τρόπο να φωτίσει μέσω της κινηματογραφικής τέχνης πτυχές της σημερινής ελληνικής πραγματικότητας, των ανθρώπων που δρουν μέσα σε αυτήν, όπως επίσης και των αντιφατικών και ανεξερεύνητων χαρακτηριστικών της. Μέσα από τη ματιά των δημιουργών, η χώρα λαμβάνει πλέον ριζικά διαφορετικό πρόσημο θεώρησης από εκείνο που της επιβάλλουν τα γερμανικά μέσα μαζική ενημέρωσης, καθώς μετατρέπεται σε βίωμα έντονο και αδιαμεσολάβητο. Ο ελληνικός κινηματογράφος εμβαθύνει ουσιαστικά εκεί όπου η γερμανική ειδησεογραφία αδυνατεί.

Σε αυτό το πλαίσιο το HELLAS FILMBOX BERLIN αντιλαμβάνεται ως προτεραιότητά του την προβολή και υποστήριξη νέων και πρωτότυπων κινηματογραφικών ειδών από το χώρο της τέχνης, του animation και του πειραματικού σινεμά, δημιουργώντας γι αυτά το ξεχωριστό τμήμα “Νέοι Ορίζοντες”.

«Στόχος μας είναι να αποδομήσουμε τα – τόσο πολιτικής όσο και συναισθηματικής υφής – σημεία ρήξης του παρόντος μεταξύ Ελλάδας και  Γερμανίας και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για παραγωγικό διάλογο στην αντιπαράθεση των δύο χωρών. Στις συζητήσεις περί κινηματογράφου η διάσταση απόψεων είναι συχνό φαινόμενο και αυτή την ιδιαιτερότητα σκοπεύουμε να εκμεταλλευτούμε ενθαρρύνοντας την ανταλλαγή διαφορετικών θεωρήσεων και ιδεών»,  σημειώνει ο διευθυντής του φεστιβάλ και ιδρυτής του Ελληνογερμανικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αστέρης Κούτουλας.

Η  Sandra von Ruffin, ηθοποιός και υποδιευθύντρια του φεστιβάλ προσθέτει: «Ο κινηματογράφος είναι ένα μέσο καθολικό, ενοποιητικό και ταυτόχρονα τολμηρό. Επιρροές του μπορεί να βρει κανείς στα όνειρα, τις προσδοκίες και το φόβο των ανθρώπων, είναι κάτι ανυπολόγιστα δραστικό. Αυτή η ιδιαιτερότητα του σινεμά αφορά και το ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο. Με τις επιλογές που θα κάνουμε για το πρόγραμμα του φεστιβάλ θέλουμε πάνω απ όλα να φέρουμε σε επαφή τον Γερμανό θεατή με κάθε προσωπική και ιδιαίτερη ενδοσκόπηση Ελλήνων δημιουργών στην ανθρώπινη ψυχή».

Οι ενδιαφερόμενοι κινηματογραφιστές μπορούν να στείλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 30/9/2015 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του φεστιβάλ σε αυτό  τον σύνδεσμο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos