Φεστιβάλ Γαλλόφωνου 2011-Πέρα από το νόμο: Κριτική

Δημοσίευση: 11 Απριλίου 2011, 04:22

Νουάρ αισθητική, γουέστερν τυπολογία

Σκηνοθεσία: Ρασίντ Μπουχαρέμπ

Ηθοποιοί: Τζαμέλ Ντεμπουζέ, Ροσντί Ζεμ, Σάμι Μπουαζιλά

Διωγμένα από την πατρίδα τους, την Αλγερία, τρία αδέλφια αποχωρίζονται τη μητέρα τους, ακολουθώντας διαφορετικούς δρόμους. Ο Messaoud φεύγει στρατιώτης στην Ινδοκίνα. Στο Παρίσι ο Abdelkader γίνεται αρχηγός του κινήματος υπέρ της ανεξαρτησίας της Αλγερίας ενώ ο Said βγάζει χρήματα από τα κακόφημα μαγαζιά και τις λέσχες του μποξ κοντά στην πλατεία Πιγκάλ. Η μοίρα τους, που έχει σφραγιστεί για πάντα από την αγάπη που τρέφουν για τη μητέρα τους, θα συναντηθεί αδυσώπητα με τη μοίρα ενός λαού που μάχεται για την ελευθερία του.

Σαν ανεπίσημο σίκουελ στην προηγούμενη ταινία του Μπουχαρέμπ Days of Glory/2006, το φιλμ που διεκδίκησε το ξενόγλωσσο βραβείο στα φετινά Όσκαρ, δεν φτάνει στο επίπεδο της πρώτης, αλλά παραμένει μια αρκετά ενδιαφέρουσα ιστορία που συνδυάζει φιλμ νουάρ αισθητική και γουέστερν τυπολογία. Εκεί εντοπίζονται οι δυνάμεις και οι αδυναμίες της, ανάλογα με την προσέγγιση της από τον εκάστοτε θεατή.

Από τη μία προσφέρει αρκετή τροφή για σκέψη σε όσους ενδιαφέρονται για την ιστορική αλήθεια (μια συζήτηση που δίχασε τους κριτικούς στη Γαλλία) κι από την άλλη μπορεί να ειδωθεί ως κοινωνικό δράμα που υιοθετεί αφηγηματική θεατρικότητα στο στιλ του Νονού/1972. Όπως και να ‘χει, υποστηρίζεται από πολύ καλές ερμηνείες και θα αρέσει στους φανς των επικών μελοδραμάτων.

Μιχάλης Κωνσταντέλλης (3 στα 5)


 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos