In-Edit Festival 15: "Super Duper Alice Cooper" - REVIEW

Δημοσίευση: 20 Φεβ. 2015, 12:53
Συντάκτης:

Το λες και overdose Alice Cooper για την υπογράφουσα, αφού μια μόλις εβδομάδα μετά την προβολή του μουσικού ντοκιμαντέρ “Wacken” στη Μπερλινάλε, ο Big Alice ξαναχτυπά, αυτή τη φορά στο ντοκιμαντέρ “Super Duper Alice Cooper” για τη ζωή και τα έργα του.

Η ταινία  αφορά στην ‘αιώνια πάλη’ μεταξύ αφενός του γιού και εγγονού ιερέα με το όνομα Βίνσεντ Ντέιμον Φουρνιέ και αφετέρου του μεγάλου ροκ σταρ και νονού της shock rock  Άλις Κούπερ, στον οποίο μεταμορφώθηκε αργότερα, την αιώνια μάχη μεταξύ καλού και κακού, το γιν και το γιανγκ. Αυτό επιτυγχάνεται από το σκηνοθέτη μέσω  μιας αλληγορικής  φόρμας που πατά στο γνωστό μοτίβο των Τζέκιλ και Χάιντ (Χρησιμοποιεί μάλιστα σκηνές από την ομότιτλη ταινία του Τζον Ρόμπερτσον, έτους 1920).

Αρχειακό υλικό από Live εμφανίσεις του Κούπερ και με τη γνωστή πλέον docu μέθοδο των αρχειακών φωτό – animation, στοιχεία rock όπερας,  ατμόσφαιρα που βρωμάει σεβεντίλα, υπερβολές και εκρήξεις που ενδείκνυνται για σκληροπυρηνικούς φανς του Κούπερ.

Από την πλευρά του ο εκκεντρικός και εγωκεντρικός καλλιτέχνης, προτιμά να μιλά ο ίδιος για τον εαυτό του και  σε ρόλο αφηγητή  σκιαγραφεί το δικό του καλλιτεχνικό πορτρέτο, ενθυμούμενος τη σημασία της θρησκείας, της Βίβλου και του Κυριακάτικου εκκλησιασμού για την οικογένειά του, τη γνωριμία του με τον μετέπειτα bandmate του Ντένις Ντάναγουει στο σχολείο, το μάθημα των καλλιτεχνικών, τη ‘spoof Beatle’ σχολική του μπάντα (Earwigs), τους Spiders, τους The Nuzz, τη σόλο καριέρα του, την εκτόξευση της επιτυχίας του, το ροκσταριλίκι, το καβάλημα του καλαμιού, τα χάσιμο της μπάλας, τα ναρκωτικά και τον αλκοολισμό.

Έχει πλάκα να βλέπεις τον Κούπερ να διαβάζει Archie, να ποζάρει σε σχολικές γιορτές και να μιλά για την τεράστια επίδραση που άσκησε στη διαμόρφωση της καλλιτεχνικής του περσόνας ο Νταλί.

Από κει και πέρα, μην περιμένεις πολλά πράγματα, αφού ο σκηνοθέτης προτιμά να ξεφυλλίζει το βιβλίο της ζωής του μεγάλου τραγουδοποιού, ελαφρά τη καρδία, χωρίς να ‘ξεψαχνίζει’ άγνωστες πτυχές. Είπαμε: φαν ταινία, για φαν κοινό και για κάθε μουσικόφιλο με ιστορικές αναζητήσεις και ταυτόχρονα ένα avant garde αυτο-πορτραίτο, όπως αξίζει στον τεράστιο αυτό περφόρμερ.

6  /  10

* To φιλμ θα προβληθεί στο Όπερα 1, Παρασκευή 20/2/15 στις 22.30 και Τρίτη 24/2/15, στις 18.00

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
15986
Feelgood
10531
Feelgood
5930
Feelgood
2620
memory, από την Spentzos memory, από την Spentzos