In-Edit Festival 15: "Muscle shoals" - REVIEW

Δημοσίευση: 20 Φεβ. 2015, 14:59
Συντάκτης:

H ταινία “Muscle Shoals” Greg ‘Freddy’ Camalier που πρωτοπαρουσιάστηκε στο προπέρσινο φεστιβάλ Sundance, αφηγείται το πώς η ομότιτλη  περιοχή της Αλαμπάμα, κατάφερε μέσω της μουσικής της να αλλάξει για πάντα τον μουσικό ρου της  Αμερικάνικης ιστορίας του rock’n’roll.

Ήταν ουσιαστικά ο ποταμός που ‘τραγουδούσε’ σύμφωνα με τους ιθαγενείς, το κοινωνικό πλαίσιο της εποχής, τα ζητήματα της ισότητας και των πολιτικών δικαιωμάτων, η οικονομική κατάσταση, το τοπίο, ο ίδιος ο Rick Hall ως περσόνα,  ή τα στούντιο ηχογραφήσεων  της περιοχής που διαμόρφωσαν έναν χαρακτηριστικό μοναδικό, εκλεπτυσμένο γκρουβάτο ήχο γεμάτο ψυχή, χροιά και χρώμα. Πρόκειται για τα Fame studio & Muscle Shoals Sound Studio, τα οποία παρά το ‘μικρό’ τους αναλογικά  μέγεθος, με την τεράστια δυναμική τους, κατάφεραν να αλλάξουν το χάρτη του μουσικού σύμπαντος, παράγοντας  κάποιους από τους καλύτερους δίσκους της Αμερικάνικης μουσικής βιομηχανίας.

Το καλοστημένο έργο του Camalier δεν πρόκειται με τίποτα να σε αφήσει αδιάφορο, αφού τα τοπία του ποταμού του Τένεσι και η εικονοκλαστική τελειότητα με την οποία ο σκηνοθέτης διαχειρίζεται το context αυτό που λέγεται ‘τοπίο’, δένει αρμονικά με το συνεντευξιακό μέρος του docu, ενώ οι τεράστιες γκρούβες έρχονται να συμπληρώσουν την υπέροχη αυτή  soul ρετροσπεκτίβα που εν τέλει δε θα σε αφήσει να γυρίσεις κεφάλι!

Αξίζει μόνο να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους συνεντευξιαζόμενους θα δεις και θα ακούσεις τους  Αρίθα Φράνκλιν, Μικ Τζάγκερ, Κιθ Ρίτσαρντς, Αλίσια Κιζ, Γκρεγκ Ολμαν των The Allman brothers, Τζίμι Κλιφ, Εντ Κινγκ των Lynyrd Skynyrd και … Μπόνο (αυτόν τι τον ήθελαν;). Στα ελάχιστα μειονεκτήματα του  “Muscle Shoals” είναι η μεγάλη διάρκειά του (ας ‘έκοβαν’ ας πουμε το  Μπόνο, αλλά θα μου πείτε καθένας με το μπόνο του..)

Ένα οπτικοακουστικό διαμαντάκι που αξίζει της προσοχής σου..

8 / 10

* Προβάλλεται στα πλαίσια του In-Edit Festival, Παρασκευή 20/2, 20.00 και Τετάρτη 25/2, 19.00, στην Όπερα 1

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
15986
Feelgood
10531
Feelgood
5930
Feelgood
2620
memory, από την Spentzos memory, από την Spentzos