Δύο ελληνικά βραβεία στην Μαδρίτη

Δημοσίευση: 10 Aug 2014, 17:39

Σας είχαμε γράψει πριν μερικές εβδομάδες για την συμμετοχή της ελληικής μικρού μήκους ταινίας "Έλλη" στο 3ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μαδρίτης.

Η "Έλλη" όχι μόνο άρεσε (πολύ), αλλά έφυγε από την ισπανική πόλη και με βραβείο στις αποσκευές της: Στο φιλμ της Γιάννας Δελατόλα απονεμήθηκε το βραβείο Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου Ξενόγλωσσης Μικρού Μήκους Ταινίας για το σενάριο της ίδιας και της Έλης Κριθαράκη.

Η «Έλλη» αφηγείται τα αδιέξοδα μίας νέας γυναίκας από την Αθήνα ενώ παράλληλα περιγράφει την ανάγκη της να συνεχίσει να ονειρεύεται. Η ταινία σκιαγραφεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικογένειας στην συγκυρία της κρίσης. Η υπερπροστατευτικότητα, το ειδικό βάρος της ελληνικής οικογένειας με τα εφόδια που προσφέρει αλλά και τους περιορισμούς που επιβάλει στα παιδιά της, είναι θέματα που αγγίζει. Η ιστορία εκτυλλίσσεται στην Αθήνα και έχει ως σκηνικό την ελληνική δημοσιονομική κρίση που έχει εκτοξεύσει την ανεργία στα ύψη και έχει γνωστές αλλά και άγνωστες συνέπειες.

H Γιάννα Δελατόλα μίλησε για την βράβευση: "Η βράβευση της ταινίας στο φεστιβάλ ήταν μια πολύ όμορφη έκπληξη. Χάρηκα πολύ που πήραμε με την Ελη το βραβείο σεναρίου ξενόγλωσσης ταινίας. Εκ των υστέρων νομίζω οτι είναι πολύ αισιόδοξο το οτι παρόλο που η ταινία έγινε με πολύ λίγα χρήματα και με αρκετή βοήθεια απο φίλους και συντελεστές, κατάφερε να βραβευτεί. Με την Ελη γνωριστήκαμε πριν αρκετά χρόνια μέσω δουλειάς και έτσι γίναμε και φίλες. Εκτοτε έχουμε συνεργαστεί πολλές φορές και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε.

Έμπνευση για την ιστορία της «Έλλης» ήταν οι αφηγήσεις για την καθημερινότητα και τα προσωπικά βιώματα νέων από την Ελλάδα, καθώς και οι εμπειρίες όλων μας από την ανεργία και την ανασφάλεια. Για αυτό το λόγο η ιστορία εστιάζει κυρίως στον εσωτερικό κόσμο και τις προσωπικές εμπειρίες της «Έλλης» που προσπαθεί να ενηλικιωθεί παρόλο που είναι άνεργη και ζει ακόμη με τους γονείς της. Η ταινία διατηρεί το χιούμορ της ακόμα και όταν προσπαθεί να είναι ελικρινής απέναντι στις μικρές καθημερινές οχλήσεις και ενοχλήσεις που επηρεάζουν τον βασικό χαρακτήρα. Βασικός στόχος της ταινίας είναι να επισημάνει ορισμένες άλλες όψεις της οικονομικής κρίσης: τον εσωτερικό αγώνα της γενιάς μας απέναντι στην αδράνεια και την κατάθλιψη.

Mε το Βραβείο Καλύτερης Παραγωγής για Ταινία Μικρού Μήκους, έφυγε από την Μαδρίτη, το "Level 2" του Σπύρου Κοπανίτσα.

Το φιλμ μιλά για "Ένας κόσμο όπου οι άνθρωποι είναι διασυνδεμένοι 24 ώρες το 24ωρο. Ένα ταπεινό αγόρι ζητάει από έναν ιεραρχικά ανώτερο κορίτσι να βγουν, ωστόσο δεν έχει πρόσβαση στο «επίπεδό» της και έτσι πρέπει να προσπαθήσει να ανοίξει την πρόσβασή του στο ψηφιακό μπαρ όπου πρόκειται να συναντηθούν".

Ο Έλληνας σκηνοθέτης σχολίασε: «Είναι μεγάλη τιμή η συμμετοχή στο φετινό φεστιβάλ και ειδικά σε μια πόλη με τεράστικο ευρωπαικό χαρακτήρα και ιστορία όπως η Μαδρίτη. Τυγχάνει να είναι και το πρώτο φεστιβάλ για την συγκεκριμένη μικρού μήκους, και με τιμά ακόμα περισσότερο το γεγονός πως βραβεύεται με το Βραβείο Καλύτερης Παραγωγής, όντας μια πάρα πολύ απαιτητική και δύσκολη παραγωγή, με γυρίσματα σε διάφορες τοποθεσίες του Λος Άντζελες και της εύρυτερης περιοχής της Καλιφόρνιας, με αποκορύφωμα το γύρισμα στο Coachella Valley Preserve, ένα Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής και μία όαση ταυτόχρονα στην μέση της ερήμου».

 

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ