ΣΕΙΡΕΣ

Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes. Aνατριχίλα

Δημοσίευση: 20 Φεβ. 2019, 17:56
Συντάκτης:

Ο Ted Bundy (1946-1989) απήγαγε, βίασε, και δολοφόνησε πολλές γυναίκες σε επτά διαφορετικές πολιτείες κατά τα έτη 1974-1978. Ο ίδιος ομολόγησε λίγες ημέρες πριν την θανατική ποινή που του επιβλήθηκε από την πολιτεία της Φλόριδας, πως δολοφόνησε τριάντα γυναίκες. Παρ’όλα αυτά, εως σήμερα, ο αριθμός των γυναικών που έχασαν τη ζωή τους στα χέρια αυτού του διαβόητου εγκληματία, παραμένει άγνωστος. Το νέο true crime documentary series του Netflix “Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes,” εξετάζει τον ίδιο τον Bundy, τα εγκλήματά και τη ζωή του. Τα πειστήρια; Πάνω από 100 ώρες καταγεγραμμένων συνεντεύξεων που διεξήχθηκαν από τους δημοσιογράφους Hugh Aynesworth και Stephen Michaud (οι οποίοι έγραψαν και το ομώνυμο βιβλίο), δελτία τύπου, συνεντεύξεις από παιδικούς φίλους, δικηγόρους και πολλά ακόμα.

Η άριστη σκηνοθεσία του Joe Berlinger (“Paradise Lost”, “Brother’s Keeper”)  φέρνει κοντά μας περίπου τέσσερις ώρες άρτιας καλλιτεχνικής ικανότητας. Το “Ted Bundy Tapes” είναι το καλύτερο true-crime ντοκιμαντέρ του Netflix, κάτι που δεν μας εκπλήσσει αφού ο Berlinger έχει ορίσει σκηνοθετικά το συγκεκριμένο στύλ ντοκιμαντέρ με τα προηγούμενα εγχειρήματά του (από τα οποία το “Paradise Lost 3: Purgatory” κέρδισε Όσκαρ). Επίσης, δεν είναι τυχαίο πως ο Berlinger συνεργάστηκε με το Netflix για τη συγκεκριμένη σειρά και μετέπειτα ανακοινώθηκε πως ο ίδιος θα σκηνοθετήσει το “Extremely Wicked, Shockingly Evil” με τον Zac Effron να υποδύεται τον διαβόητο Ted Bundy. Οπότε το “Ted Bundy Tapes” μπορείτε να το αντιμετωπίσετε σαν έναν πρόλογο για την μεγάλη μήκους ταινία του Belinger, την οποία εμείς ανυπομονούμε να δούμε.

Παρ’όλη την άριστη σκηνοθεσία και το δεξιοτεχνικό μοντάζ των συνεντεύξεων, φωτογραφιών, τεκμηρίων, και αμοντάριστων πλάνων από τη δεκαετία του ’70, βρήκαμε τη σειρά να χωλαίνει σε ένα σημείο: δεν υπάρχουν αρκετές συνεντεύξεις από τους παιδικούς φίλους του, από τις οικογένειες των θυμάτων, ή ακόμα και από τα θύματα που κατάφεραν να ξεφύγουν και επέζησαν. Ακόμα και όταν στο τελευταίο επεισόδιο μαθαίνουμε πως ο Bundy υπέφερε από διπολική διαταραχή, η σειρά δεν ρίχνει παραπάνω φως. Δεν επηρεαζόμαστε όμως, αφού οι παλμοί ανεβαίνουν σε κάθε επεισόδιο, με αποκορύφωμα το τελευταίο. Η σκηνοθεσία του Berlinger είναι αποστασιοποιημένη από τα γεγονότα, αλλά με κατανοητική ματιά κοιτά τον πόνο, την αβεβαιότητα και το χάος που έσπειρε ο Bundy. Όταν προσθέσουμε και τα πλάνα των δύο δημοσιογράφων, ιδίως του Michaud, του Bill Hagmaier (ενός FBI πράκτορα), αλλά και την μαγνητοφωνημένη φωνή του Ted Bundy, τότε συνειδητοποιούμε το εγκληματικό μεγαλείο του Ted Bundy. Στις 100 ώρες μαγνητοφωνημένου υλικού που συγκέντρωσαν οι δύο δημοσιογράφοι δεν ακούμε ποτέ τον Bundy να ομολογεί τις δολοφονίες, αντιθέτως τον ακούμε να περιγράφει τα εγκλήματα αυτά μιλώντας στο τρίτο ενικό. Ο Bill Hagmaier μας μεταφέρει την δική του εμπειρία από τις επισκέψεις του με τον Bundy και όπως θα δείτε θα σας θυμίσει την υπέροχη σειρά του David Fincher “Mindhunter”.

Ο Ted Bundy αποτελεί το αρχέτυπο ενός μοντέρνου εγκληματία, για αυτό και ολόκληρη η Αμερικανική κοινωνία δεν μπορούσε να πιστέψει πως ένας πολύ εμφανίσιμος νεαρός με πτυχίο κολλεγίου ήταν ικανός για τέτοιου είδους θηριωδίες. Και μιλάμε ξεκάθαρα για θηρειωδίες, αφού ανάμεσα στα απαίσια πράγματα που διέπραξε δεν λείπει και η νεκροφιλία. Προετοιμαστείτε για το τελευταίο επεισοδίο, καθώς εκεί όχι μόνο θα ακούσετε τον Bundy να ψιθυρίζει τα εγκλήματά του, αλλά και επειδή θα παρακολουθήσετε υλικό των διαδηλωτών έξω από τη φυλακή να πανηγυρίζει έξαλλα πρίν και μετά την έκτιση της θανατικής ποινής του Bundy. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos