ΣΕΙΡΕΣ

"The confession tapes" s01: Αληθινές ιστορίες εγκλήματος

Δημοσίευση: 23 Ιουνίου 2018, 22:07

Τι κοινό μπορεί να υπάρχει ανάμεσα σε δύο δολοφονημένους γονείς, μια εμπρηστική απόπειρα με θύμα ένα ανήλικο κορίτσι, τη δολοφονία μιας νεαρής κοπέλας σε ένα μπαρ και τη βίαια δολοφονία μιας γυναίκας σε ένα στενό δρομάκι; Τη λύση σ’ αυτό το ερώτημα τη δίνει η καινούρια σειρά του Netflix, Confession Tapes.

Μετά την μεγάλη επιτυχία του Making a murderer του 2015, ένα ντοκιμαντέρ βασισμένο στη δεκαετή έρευνα της Moira Demos και της Laura Ricciardi αναφορικά με την υπόθεση του Steven Avery, το κοινό έχει δείξει τεράστιο ενδιαφέρον για παρόμοιες ιστορίες. Και φυσικά το Netflix δεν αφήνει το κοινό του παραπονεμένο βγάζοντας αρκετές παρεμφερείς σειρές –εξίσου καθηλωτικές.

Μια από αυτές, λοιπόν, είναι και το Confession Tapes της δημοσιογράφου και παραγωγού ντοκιμαντέρ Kelly Loudenberg. Σε αντίθεση με παρόμοιες σειρές του είδους δεν παρακολουθούμε μια υπόθεση αλλά πολλές. Κεντρικά θέματα της σειράς είναι οι ψευδείς καταθέσεις και οι λόγοι που οδηγούν ένα άτομο να ψευδομαρτυρήσει. Κάθε επεισόδιο  πραγματεύεται μια διαφορετική ιστορία, ένα διαφορετικό έγκλημα… και κατ’ επέκταση μια αποτυχία του νομικού συστήματος. Κοινός παρανομαστής όλων των επεισοδίων είναι η άδικη καταδίκη αθώων ανθρώπων για εγκλήματα που δεν έχουν διαπράξει.

Κάθε επεισόδιο ξεκινά με την κατάθεση του εκάστοτε πρωταγωνιστή/-ριας και στη συνέχεια παρακολουθούμε τα γεγονότα που εκτυλίχθησαν πριν και μετά την κατάθεση. Οι τακτικές για την απόσπαση των καταθέσεων που βλέπουμε στην σειρά είναι πολλές: ψευδή στοιχεία, πολύωρες ανακρίσεις χωρίς την παρουσία δικηγόρου, ψυχολογικός πόλεμος, αναξιόπιστα τεστ με εξίσου αναξιόπιστα αποτελέσματα που σκοπό έχουν να οδηγήσουν την έρευνα εκεί που θέλει η αστυνομία, «πλύση εγκεφάλου» του ανακρινόμενου για να παραδεχθεί κάτι που δεν έκανε.

Αντίθετα με παρόμοιες σειρές με αληθινές ιστορίες εγκλήματος, το Confession Tapes δεν θα σου χαρίσει την κάθαρση που περιμένεις. Θα σου δώσει όμως μια πολύ καλή εικόνα για το πού μπορεί να σε οδηγήσει το σύστημα αν θέλει να σε χρησιμοποιήσει ως αποδιοπομπαίο τράγο. Τα στοιχεία και οι αποδείξεις λίγη σημασία έχουν σε τέτοιες περιπτώσεις. Και προτού σοκαριστείς από την αδικία που θα παρακολουθήσεις να εκτυλίσσεται, ξανασκέψου το, δεν συμβαίνουν και πολύ μακριά μας αυτά, ε;

Άννα Μαρία Χατζηστυλιανού

Πρώτη δημοσίευση: 23 Ιουνίου 2018, 22:07
Ενημέρωση: 23 Ιουνίου 2018, 22:07

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

strangers, από την Spentzos strangers, από την Spentzos