ΣΕΙΡΕΣ

Cobra Kai: η πιο cult σειρά της χρονιάς

Δημοσίευση: 16 Ιουνίου 2018, 20:00
Συντάκτης:

Πολλοί από εμάς μεγαλώσαμε με το Karate Kid του 1984 με τους Ralph Macchio, Pat Morita και William Zabka (άντε και με το Karate Kid του 1994 με την Hillary Swank). Το “Cobra Kai” είναι η νέα σειρά του YouTube Red, η οποία λαμβάνει χώρα 34 χρόνια μετά το πρώτο Karate Kid ως  η συνέχεια της αντιπαλότητας των Daniel LaRusso (Macchio) και Johnny Lawrence (Zabka). Ως reboot αναφέρεται και στους φαν των παλιών Karate Kid αλλά και σε νεαρούς θεατές, καθώς υπάρχουν πολλοί νέοι χαρακτήρες σε σχολική ηλικία, οι οποίοι δημιουργούν τις δικές τους αντιπαλότητες και έχουν τις δικές τους αδυναμίες. Το “Cobra Kai” (που έχει φοβερό soundtrack) είναι μία σειρά που πρέπει να δείς.

34 χρόνια μετά ο Daniel LaRusso έχει εξελιχθεί σε έναν πολύ επιτυχημένο επιχηρειματία της Καλιφόρνια με τις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων του, την όμορφη γυναίκα του και δύο παιδιά. Στα κιτς διαφημιστικά σποτάκια της εταιρειας, κάνει κινήσεις καράτε και δωρίζει μπονζάϊ δένδρα στους πελάτες. Αντιθέτως ο Johnny είναι ένας αλκοολικός, απών πατέρας, ο οποίος ζεί μόνος σε ένα διαμέρισμα το οποίο βρίθει από κουτάκια μπύρας. Όλα στη ζωή του έχουν πάρει την κάτω βόλτα, ενώ όλα δείχνουν πως έχει μείνει κολλημένος τη δεκαετία του ’80: από το αυτοκίνητο που οδηγεί και την τηλεόραση που έχει, μέχρι και την κορνίζα με την φωτογραφία του παλιού του έρωτα. Ένα βράδυ σχεδόν ενστικτωδώς υπερασπίζεται ένα παιδί που δέχεται bullying και το οποίο αργότερα θα γίνει ο πρώτος του μαθητής στο dojo (σχολή) που θα ανοίξει και που θα ονομάζεται “Cobra Kai”. Τελικά, ο Johnny αποκτά περισσότερους μαθητές, οι οποίοι είναι τα παιδιά που πειράζουν όλοι στο σχολείο, και τους μαθαίνει πως να προστατεύουν τους εαυτούς τους.

 

Μας άρεσε ιδιαίτερα που με ένα γύρισμα της τύχης ο Johnny, ένας πρώην bully, βρέθηκε να προπονεί τα παιδιά που πειράζουν οι άλλοι. Ο χαρακτήρας του είναι σκληρός (έχει κάποιες ανορθόδοξες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις, οι οποίες είναι τρομερά αστείες), αλλά ταυτόχρονα κατανοητικός και εντελώς πολιτικά μη ορθός. Φωνάζει τους μαθητές του “pussies” “losers” και “nerds” και θεωρεί πως οι γυναίκες δεν είναι φτιαγμένες για τέτοιου είδους σκληρή προπόνηση (πράγμα που αργότερα αναθεωρεί). Όταν ο Miguel του λέει πως δεν πρέπει να χρησιμοποιεί τέτοιες εκφράσεις γιατί είναι σεξιστικές, ο Johnny τον κοιτά με απορία. Αυτή η αντίθεση είναι αρκετά ευχάριστη, και οι δημιουργοί της σειράς Josh Heald, John Hurwitz, και Hayden Schlossenberg, φροντίζουν να την αναδείξουν. Ο Miguel είναι ένα παιδί που μεγάλωσε σε έναν κόσμο όπου το political correctness έχει εισβάλει σε κάθε πτυχή της ζωής, ενώ ο Johnny μεγάλωσε σε μία εποχή χωρίς internet και social media, όπου λέξεις όπως το “genderizing” και “mansplaining” ήταν άγνωστες. Ο Daniel από την άλλη, έχει απορροφηθεί τόσο πολύ από τις υποχρεώσεις του, και ενώ η επιρροή του Mr. Miyaki είναι πανταχού παρούσα, ο ίδιος δεν έχει χρόνο για καράτε πια, μέχρι που αρχίζει να εκπαιδεύει έναν πιτσιρικά, ενώ η κόρη του έχει εκπαιδευτεί από τον πατέρα της στο καράτε, αλλά εμφανίζεται απασχολημένη από εφηβικά θέματα. Σίγουρα ο χαρακτήρας της θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιηθεί για να εμπλουτίσει την ιστορία περισσότερο, αλλά αυτό ίσως συμβεί στη δεύτερη σεζόν.

Γενικά, το “Cobra Kai” είναι πολύ καλύτερο από αυτό που περιμέναμε, αλλά η ερώτηση που ακόμα δεν μπορούμε να απαντήσουμε είναι: θα ήταν εξίσου καλή σειρά αν δεν υπήρχε το original Karate Kid; Ως προς τους νεαρούς θεατές, η σειρά δεν έχει μόνο να προσφέρει καράτε ή το θέμα του bullying, αλλά και ένα ερωτικό τρίγωνο, που μετεξελίσσεται σε μία νέα κόντρα, εξίσου σοβαρή όπως αυτή του Johnny και του LaRusso. Η πρώτη σεζον λήγει με τον πιο ταιριαστό τρόπο: με το Under 18 All Valley Tournament. Το ίδιο τουρνουά, στο οποίο 34 χρόνια πρίν ο Daniel κέρδισε τον Johnny. Άραγε ποιός θα είναι ο νικητής του τουρνουά σήμερα;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos