Berlinale 2011: Το Move It θα είναι εκεί!

Δημοσίευση: 11 Φεβ. 2011, 05:23

To Move It είπε να κάνει ένα ταξιδάκι στο αγαπημένο Βερολίνο και για μία εβδομάδα να συγχνωτιστεί με τους υπόλοιπους φεστιβαλιστές, σε ένα από τα τρία διασημότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ της Ευρώπης (για εξωγενείς λόγους, σίγουρα προτιμότερο από Κάννες και Βενετία).

Και μπορεί το φετινό πρόγραμμα να επιχείρησε στροφή προς το πιο ποιοτικό (λίγο από Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης μου θυμίζει αυτό!), όμως η λάμψη της 61ης Μπερλινάλε είναι αδιαπραγμάτευτη. Με πρόεδρο της κριτικής επιτροπής την ηθοποιό και σκηνοθέτρια Ιζαμπέλα Ροσελίνι, στο φετινό διαγωνιστικό πρόγραμμα θα προβληθούν 22 ταινίες, εκ των οποίων οι 16 σε παγκόσμια πρεμιέρα.

Οι περισσότερες είναι ευρωπαϊκές παραγωγές και σε μια πρώτη ανάγνωση, μπορείς να πεις ότι έχουν ενδιαφέρον το «Κοριολάνος» του Άγγλου ηθοποιού Ρέιφ Φάινς, το «Νάντερ και Σιμίν - Ένας χωρισμός» του Ιρανού Ασγκάρ Φαρχαντί ("Τι Απέγινε η Έλι"), το «Margin Call» του J.C. Τσάντορ με Κέβιν Σπέισι, Τζέρεμι Άιρονς, Πολ Μπετάνι που απέσπασε θετικότατα σχόλια στο πρόσφατο Sundance, το «The forgiveness of blood» του Τζόσουα Μάρστον που σκηνοθέτησε το προ εξαετίας «Μaria full of grace» με την πρωταγωνίστριά του να βραβεύεται στο Βερολίνο και να προτείνεται για Όσκαρ, το «Yelling to the sky» με την συμπαθέστατη (και προτεινόμενη για Όσκαρ α’ γυναικείου ρόλου πέρυσι με το «Precious») Γκαμπουρέι Σιντιμπέ (με την οποία είναι πολύ πιθανό να κάνουμε μια κουβέντα…), αλλά και «Το μέλλον» της Αμερικανίδας Μιράντα Τζουλάι του αριστουργηματικού «Εγώ κι εσύ και όλοι οι γνωστοί», από την οποία το Move It θα προσπαθήσει να πάρει συνέντευξη…

Την φετινή Μπερλινάλε θα ανοίξει το εξαιρετικό (και προτεινόμενο για 10 Όσκαρ) True Grit των αδερφών Κοέν, με τους σκηνοθέτες, τον μέγιστο Τζεφ Μπρίτζες και την πιτσιρίκα-αποκάλυψη Χέιλι Στάινφελντ να δίνουν το παρόν, ενώ εκτός συναγωνισμού θα προβληθεί και το «Uknown» με Λίαμ Νίσον, Νταϊάν Κρούγκερ, Μπρούνο Γκανζ.

Το μεγάλο στοίχημα βέβαια είναι αν θα πετύχουμε και κανένα διαμαντάκι στο Πανόραμα και το Φόρουμ (καλά, μη φανταστείς ότι θα ξημεροβραδιαστούμε στην οθόνη, έχουμε και άλλα πράγματα να κάνουμε στο Βερολίνο σε διαβεβαιώ…) και πρέπει να σου υπενθυμίσω ότι στο πρώτο μετέχει ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης με το «Man at sea» και στο δεύτερο το ελληνοαλβανικής παραγωγής «Aμνηστία» του Μπουγιάρ Αλιμάνι.

Στο Πανόραμα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα δείχνουν το σίκουελ του εξαιρετικού βραζιλιάνικου «Tropa de Elite», το «Life in a day» του Κέβιν Μακντόναλντ, το τρέιλερ του οποίου είδες πρώτα εδώ στο www.moveitmag.gr, το ισπανικό «Ever the rain» ή αν προτιμάς η ιβηρική εκδοχή του Χριστόφορου Κολόμβου με τον Λουίς Τοσάρ (τον άγριο τυπά που έπαιζε στο Κελί 211, αν θυμάσαι) και τον Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ. Eπίσης, το «The Black Power Mixtape 1967-1975» του Γκόραν Χιούγκο Όλσον με Χάρι Μπελαφόντε, Έρικα Μπαντού, ντοκιμαντέρ με προφανείς μουσικάρες, το «The Guard» με Μαρκ Στρονγκ, Μπρένταν Γκλίζον, Ντον Τσιντλ.

Αν είσαι τακτικός επισκέπτης στο site, δεν θα χάσεις: κάποιους από τους προαναφερόμενους είναι πιθανό να διαβάσεις κάποιες ατάκες τους αποκλειστικά εδώ! Nα μην σας ζαλίζω άλλο: στο www.moveitmag.gr τις προσεχείς ημέρες δεν θα διαβάσετε μόνο κριτικές, εντυπώσεις και δηλώσεις από το Φεστιβάλ, αλλά και μυστικά, γνώμες, συμβουλές για night life, καλό φαγητό και ψώνια σε μια από τις πιο cool πόλεις του κόσμου…

Απόστολος Κίτσος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos