"Apollo 11": Το ντοκιμαντέρ που ενθουσιάζει

Δημοσίευση: 28 Ιαν. 2019, 16:19
Συντάκτης:

Λίγα 24ωρα μετά τον θόρυβο που προκάλεσε το ντοκιμαντέρ για την παιδοφιλία του Michael Jackson, άλλο ένα κλέβει την παράσταση στο φεστιβάλ του Sundance που βρίσκεται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ. Πρόκειται για το «Apollo 11» που αφορά στην διαστημική πτήση που προσεδάφισε τους πρώτους ανθρώπους στη Σελήνη.

<a href="/nea/sundance-epelexe-tis-10-kalyteres-tainies-ton-40-hronon-toy/69295">Το Sundance επέλεξε τις 10 καλύτερες ταινίες των 40 χρόνων του</a>ΣΧΕΤΙΚΑΤο Sundance επέλεξε τις 10 καλύτερες ταινίες των 40 χρόνων του

Οι κριτικές είναι εξαιρετικές και το συγκκεριμένο ντοκιμαντέρ ξεχωρίζει για ένα απλό λόγο: προβάλει πλάνα που δεν έχουμε δει ποτέ από όλα τα στάδια της επιχείρησης.

Η ταινία έχει χαρακτηριστεί «αριστοτεχνική δουλειά αρχειακής έρευνας» με εικόνες άγνωστες έως τώρα, αλλά και χιλιάδες ώρες ηχογραφήσεων με υπαλλήλους της NASA να μιλούν για την αποστολή. Διαρκεί 93 λεπτά και δεν περιλαμβάνει καθόλου voice-overs, αντίθετα ο σκηνοθέτης Τοντ Ντάγκλας Μίλερ βασίζεται καθαρά στην εικόνα.

«Το ντοκιμαντέρ σε πετάει ξαφνικά μέσα στην αποστολή, ακριβώς πριν αυτή ξεκινήσει και ολοκληρώνεται με την επιστροφή των αστροναυτών στο σπίτι. Πρόκειται για μια εμπειρία “άμεσου κινηματογράφου”», σχολίασε ο δημιουργός του.

Το Apollo 11 καλύπτει τα γεγονότα από τη στιγμή της επιβίβασης στο διαστημικό σκάφος μέχρι την επιστροφή και την υποδοχή στο Σικάγο. Ο Miller και η ομάδα του ψηφιοποίησαν το αρχικό φιλμ που βρέθηκε στα Εθνικά Αρχεία καθώς και 11.000 ώρες ηχογραφήσεων της NASA. Το τελικό αποτέλεσμα λέγεται ότι είναι τόσο εντυπωσιακό, που η καθαρότητα της εικόνας κόβει την ανάσα, όπως επίσης και ο τρόπος που χρησιμοποιήθηκαν τα ηχογραφημένα αποσπάσματα των υπαλλήλων της NASA. Είναι τα λόγια τους την ώρα που η αποστολή ήταν σε εξέλιξη. Αποτέλεσμα: ένα ντοκιμαντέρ που σε φέρνει σε επαφή με όσα διαδραματίστηκαν στη Γη για να καταφέρουμε να φτάσουμε στη Σελήνη, καθώς τα πλάνα της προσελήνωσης είναι γνωστά σε όλους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos