ΣΕΙΡΕΣ

The affair s3 - Κριτική

Δημοσίευση: 17 Φεβ. 2017, 20:41
Συντάκτης:

Μια σύντομη ανασκόπηση των 2 πρώτων σεζόν της σειράς του Showtime, για να μπούμε στο κλίμα

Όλα ξεκίνησαν από μια εξωσυζυγική σχέση (και τα συναισθηματικά της παρελκόμενα) ανάμεσα στον Νόα Σόλογουεϊ (Ντόμινικ Γουέστ), καθηγητή και φιλόδοξο συγγραφέα και στην Άλισον Λόκχαρτ (Ρουθ Γουίλσον), μια σερβιτόρα στο καλοκαιρινό θέρετρο Μοντόκ. Εκείνος, φαινομενικά ‘happily married’ με τέσσερα παιδιά και βολεμένος λόγω της ευκατάστατης οικογένειας της γυναίκας του, αναζητά πιθανώς την έμπνευση του δεύτερου βιβλίου του σε μια ερωτική περιπέτεια. Εκείνη, προσπαθεί να ξαναφτιάξει τη σχέση με τον σύζυγό της, μετά τον ξαφνικό θάνατο του γιου της.

Η πρωτοτυπία της 1ης σεζόν, η οποία παρέκλινε από τις σταθερές μιας κλασικής κοινωνικής-δραματικής-αισθηματικής σειράς, έγκειται κυρίως στην εις διπλούν δομή του κάθε επεισοδίου, όπου βλέπουμε τα τεκταινόμενα μέσα από την οπτική γωνία και του Νόα και της Άλισον. Μέσα από τις δύο αυτές εκδοχές, συχνά προκλητικά αντιφατικές και με σημασία στις ενδυματολογικές επιλογές της Άλισον, αντιλαμβανόμαστε πόσα παιχνίδια μας παίζει η μνήμη μας, τι ρόλο μπορεί να διαδραματίσει ακόμα και μια ασήμαντη λεπτομέρεια και, βέβαια, πόσο διαφορετικά βλέπουν  τα πράγματα ένας άντρας και μια γυναίκα.

Η 2η σεζόν χτίστηκε πάνω στο μυστήριο ενός ή και περισσοτέρων εγκληματικών πράξεων που συνδέουν τις δύο οικογένειες, και έθεσε τις βάσεις για τις επικείμενες ρωγμές του πρώην πια παράνομου ζεύγους, αφού έχουν εγκαταλείψει και οι δύο τη συζυγική στέγη και μοιράζονται πλέον και ένα παιδί. Η ιστορία αποφεύγει με τέχνη να καταντήσει βαρετή, αφού πια εμπλέκονται πιο έξυπνα και ενεργά και οι υπόλοιποι χαρακτήρες, κυρίως οι δύο exes, η Χέλεν Σόλογουεϊ (Μόρα Τίρνεϊ) και ο Κόουλ Λόκχαρτ (Τζόσουα Τζάκσον). Η σεζόν ολοκληρώνεται με την αναπάντεχη εξέλιξη μιας δίκης και τον Νόα να ομολογεί ένοχος για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε.

Και φτάνουμε στη φετινή 3η σεζόν, λοιπόν (με ολίγα spoilers). Ο Νόα ήταν στης φυλακής τα σίδερα για τρία χρόνια και έχει απομακρυνθεί από την Άλισον, η οποία πέρασε και η ίδια ένα διάστημα σε κλινική για θεραπεία.

Καθώς προσπαθεί να συμφιλιωθεί με τα νέα δεδομένα, ο Νόα μοιάζει ακόμα απόλυτα δέσμιος της εξάρτησής του από όλες τις γυναίκες της ζωής του – οι οποίες, παραδόξως, εξακολουθούν με τον τρόπο τους να τρέφουν αισθήματα για εκείνον. Η σχέση με τη μητέρα του και ο τρόπος που πέθανε διατρέχει ύπουλα όλη τη σεζόν. Η αδελφή του σηκώνει τα χέρια ψηλά, βλέποντας πόσο ικανός είναι να χειραγωγεί τους πάντες γύρω του. Η Χέλεν φαίνεται έτοιμη να ξαναφτιάξει τη ζωή της, με ή χωρίς τον κούκλο γιατρό που φιλοξενεί στο υπόγειο του σπιτιού της (ή του το νοικιάζει, δεν θυμάμαι!). Η ίδια, πάντως, τολμώντας κιόλας να αναλάβει την ευθύνη των πράξεων της, ανάγεται σταδιακά στην πιο ρεαλιστική και ‘νηφάλια’ περσόνα του καστ, πολύ πιο ‘μεστή’ και συμπαθητική από την καταπιεσμένη-κερατωμένη πλουσία σκύλα της 1ης σεζόν. Η Άλισον θέλει το διαζύγιο από τον Νόα, ενώ διεκδικεί την κηδεμονία της κόρης που εγκατέλειψε για λόγους ανωτέρας βίας, από τον πρώτο και ήδη ξαναπαντρεμένο σύζυγό της. Η Γουίτνεϊ, η μεγάλη κόρη του Νόα, μονίμως τσαντισμένη, συνεχίζει να σπάει τα νεύρα όλων.

Και για να πάρει τον ευρωπαϊκό αέρα της η σειρά, προσφέροντας παράλληλα μια πέμπτη οπτική η Ζυλιέτ (Ιρέν Ζακόμπ), Γαλλίδα επισκέπτρια/καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο όπου διδάσκει ο πρώην κατάδικος Νόα -ερχόμενος σε κόντρα εκεί ακόμα και με τις φοιτήτριές του- τον ‘σώζει’ έστω προσωρινά από τα φαντάσματα του παρελθόντος. Όσο για την ίδια, παρά την comme il faut εικόνα της, διάγει κι εκείνη ‘διπλή ζωή’, έχοντας αφήσει πίσω στο Παρίσι τον νοσούντα από Αλτσχάιμερ σύζυγό της.

Και ενώ προσπαθεί να εξομαλύνει τις σχέσεις του με το γυναικομάνι, οι άνδρες τον παιδεύουν και αυτοί με τη σειρά τους, από κοντά, από απόσταση ή απλώς... στο μυαλό του. Ο θάνατος του πατέρα του με τον οποίον είχε απομακρυνθεί, ο δύσκολος μεγάλος γιος, ο υπερόπτης καλλιτέχνης/γκόμενος της κόρης, ο μυστικοπαθής Κόουλ, και βέβαια, ο κακός της υπόθεσης, ο bully (και... μπούλης Μπρένταν Φρέιζερ!) δεσμοφύλακας που τυγχάνει να είναι πρώην συντοπίτης του και χαίρεται τα μάλα, παρακολουθώντας τον επαρχιώτη που έπιασε κάποτε την καλή, να τη βγάζει τώρα με το ζόρι στο κελί.

Τι μας κούρασε; Τα απανωτά flashbacks μας έκαναν να χάσουμε την αίσθηση του τώρα. Οι εμμονές (ή παραισθήσεις;) του Νόα που έκλεψαν μεγάλη δόση από τον αναμενόμενο ρεαλισμό της σειράς (Mr. Robot-like), σε συνδυασμό με τα διάφορα ατυχήματα και τους περίεργους (αυτο-)τραυματισμούς του. Η ολίγον τι άχρωμη εδώ Άλισον, που έχασε τη σέξι φρεσκάδα της, υποκύπτοντας στο νεοαποκτηθέν βάρος του μητρικού ενστίκτου που την οδηγεί σε πιο ευαίσθητα μονοπάτια.

Νόα, άσε κάτω το μαχαίρι και πιάσε το μολύβι!

Τι κρατάμε και τι περιμένουμε να δούμε; Τα έξυπνα σκαμπανεβάσματα των σχέσεων. Τη δύναμη της αυτοκαταστροφικής διάθεσης και τα ‘σίδερα’ του ψυχαναγκαστικού εγκλεισμού. Τις θρίλερ προεκτάσεις των αστυνομικών subplots και τη σκιά της απώλειας. Τον ατέρμονο αγώνα για την απόλυτη ‘ρομαντική΄ αγάπη, σε συνδυασμό με τις γονεϊκές ευθύνες. Στοιχεία που δίνουν βαρύτητα σε μια πρωτότυπη δραματική σειρά αξιώσεων, με ομολογουμένως πολύ δυνατές ερμηνείες από το σύνολο του καστ.

Το τελευταίο αμφιλεγόμενο ‘κοσμοπολίτικο / makes no sense’ επεισόδιο: θα αποφύγω τα εσκεμμένα spoilers, αλλά εμένα προσωπικά δεν με χάλασε. Όντως ‘πάνε περίπατο’ ουκ ολίγα άλυτα θέματα, απόρροια μιας μάλλον χαοτικής πλοκής (η σειρά ανανεώθηκε βέβαια για 4η σεζόν, οπότε έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας). Μπορεί ένας Σηκουάνας να ξεπλύνει τις αμαρτίες όλων; Μετά από μια αρκετά ζορική και σκοτεινή σεζόν με πολλαπλά τραύματα για όλους, η επίφαση της όποιας ευτυχίας και λύτρωσης, ένα παράθυρο ανοιχτό στην γιορτινή εικόνα της οικογενειακής γαλήνης, μπορεί όντως να ήταν απαραίτητη, για το καλό των ηρώων και των θεατών μαζί. Ο Νόα παραμένει οριακά ‘χαμένος στη μετάφραση’ και στον λαβύρινθο των σχέσεών του, αρχίζει όμως να ξεφορτώνεται σιγά-σιγά τις άχρηστες αποσκευές της παλιάς του πολύπλοκης ζωής και να σκέφτεται καθαρά. Είναι κάτι σαν την απρόσμενη διαύγεια πριν τον (όποιο) θάνατο; Η ζωή κύκλους κάνει, μην το ξεχνάτε, οπότε αναμένουμε την επόμενη σεζόν της γοητευτικής σειράς που εξακολουθούμε να αγαπάμε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos