Ζαν Λικ Γκοντάρ: «Ήρθε η ώρα να πω “αντίο σινεμά”»

Δημοσίευση: 4 Μαρτίου 2021, 14:43
Συντάκτης:

Έφτασε αισίως τα ενενήντα χρόνια ζωής και τα εξήντα δύο χρόνια συνεχούς κινηματογραφικής παρουσίας, από την πρώτη του ταινία που ταρακούνησε τα πράγματα το 1959. Ποιος άλλος από τον πάπα της Nouvelle Vague, τον αειθαλή και αεικίνητο Jean-Luc Godard.

ΣΧΕΤΙΚΑ"Αλφαβίλ": επιστημονική φαντασία και κόσμος

Και όμως πέρασαν εξήντα δύο χρόνια από το Με Κομμένη την Ανάσα, χωρίς ποτέ να πάψει να πειραματίζεται, ακόμα και πιο πρόσφατα όπως με  τις δοκιμιακού τύπου ταινίες του, Film Socialism ή The Image Book. Μάλιστα, όπως έχει ανακοινωθεί από το 2019, ετοιμάζει νέα ταινία και για όλα αυτά συζήτησε σε μια συνέντευξη που έδωσε μέσω Instagram επί 85 λεπτά, το οποίο διοργανώθηκε από το διεθνές φεστιβάλ της Kerala.

Μέσα στο σπίτι του και κρατώντας, όπως πάντα, ένα πούρο, μιλάει για το σινεμά, για το σινεμά στα χρόνια του Covid-19 αλλά και για την απόσυρσή του από το σινεμά. Ναι, στα ενενήντα του έφτασε για να σκεφτεί να αποσυρθεί και μάλιστα όχι τώρα σύντομα, καθώς πρώτα θα κάνει δύο (!) ακόμα ταινίες και μετά θα εγκαταλείψει την έβδομη τέχνη. Αισιόδοξο από μεριάς του, δείγμα ενός ανθρώπου που δεν κουράζεται και δεν παύει ποτέ να ελπίζει και να κάνει όνειρα. Οι δύο επόμενες ταινίες θα ονομάζονται Scenario, παράδοξο για έναν σκηνοθέτη που ουδέποτε χρησιμοποίησε ένα σενάριο με την συμβατική έννοια, και Funny Wars.

Όπως ο ίδιος λέει «Τελείωσα την κινηματογραφική ζωή μου-ναι την ζωή μου ως δημιουργού- κάνοντας δύο ταινίες και μετά θα πω “αντίο, σινεμά”». Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την συνέντευξη στα αγγλικά στο βίντεο που ακολουθεί.

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!
Πρώτη δημοσίευση: 4 Μαρτίου 2021, 14:43
Ενημέρωση: 4 Μαρτίου 2021, 14:43
Συντάκτης:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
1228
Spentzos
1170
Tanweer
1135
Spentzos
870