ΣΕΙΡΕΣ

"As we see it" season 1: Αισιοδοξία και ενσυναίσθηση

Δημοσίευση: 19 Φεβ. 2022, 18:42

O Jack, o Harrison κι η Violet είναι τρεις 25χρονοι στο φάσμα του αυτισμού, οι οποίοι συγκατοικούν σ’ένα διαμέρισμα μαζί με την- σχεδόν συνομήλική τους- Mandy, την φροντίστρια/life coach τους, σε μια προσπάθεια να κατακτήσουν σταδιακά την πλήρη τους ανεξαρτησία κι ευρύτερη κοινωνική ένταξη. Στην εκτύλιξη αυτού του εγχειρήματος, οι προσωπικές κι επαγγελματικές εμπειρίες των τριών διαπλέκονται καθημερινά με τις αντίστοιχες μεταβολές στη ζωή τόσο των κηδεμόνων τους όσο και της Mandy, δημιουργώντας ευμετάβλητες ισορροπίες.

<a href="/home-cinema-streaming/damsel/69658">Damsel</a>ΣΧΕΤΙΚΑDamsel

Στην γλυκιά αυτή dramedy της Amazon Prime Video το -όλο και πιο επιτακτικό στην εποχή μας- αίτημα για συμπεριληπτικότητα πραγματώνεται διττά: αφενός υπάρχει η παρουσίαση χαρακτήρων, καθένας εκ των οποίων βρίσκεται και σε μια διαφορετική περιοχή του αυτιστικού φάσματος, κι αφετέρου οι χαρακτήρες αυτοί ερμηνεύονται από ηθοποιούς που και στην πραγματικότητα ανήκουν στο εν λόγω φάσμα (Ρικ Γκλάσμαν, Άλμπερτ Ρουτέκι, Σου Ανν Πιν).

Μέσα σε 7 ημίωρα επεισόδια, οι καθημερινές προκλήσεις και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τόσο οι συγκάτοικοι όσο κι όσοι -βιολογικά ή επαγγελματικά- είναι υπεύθυνοι για αυτούς δεν αποτυπώνονται εξωραϊστικά αλλά προσεγγίζονται μέσα από ένα φίλτρο αισιοδοξίας και αμέριστης ενσυναίσθησης.

Ως προς τη συγκεκριμένη ανάγνωση των αντικειμενικών δυσχερειών που ανακύπτουν σε μια τέτοια συνθήκη, καθοριστικό ρόλο παίζει ο χαρακτήρας της Mandy (Σόσι Μπέικον):ακούει πάντα προσεκτικά, προσπαθεί να τονώσει την αυτοπεποίθηση των υπ’ευθύνη της στον τομέα που καθένας τους το χρειάζεται περισσότερο και -το κυριότερο- ποτέ δεν προσπαθεί να τους αλλάξει παρά τους δέχεται όπως ακριβώς είναι.Και από αυτήν την αφετηρία εκκινώντας, προσπαθεί να τους διευκολύνει στους ποικίλους κοινωνικοεπαγγελματικούς συσχετισμούς τους.

Και πέραν του ότι η σειρά χαρτογραφεί μέσω της Mandy την ενδεδειγμένη προσέγγιση απέναντι στα άτομα με αυτισμό, θίγει συγχρόνως κι άλλα σχετικά υποζητήματα που παρουσιάζουν εξίσου σημαντικό ψυχοκοινωνιολογικό ενδιαφέρον.

Όπως, για παράδειγμα, η διαπλοκή της συγκεκριμένης ιατρικής κατάστασης με τον εξιδανικευμένο κόσμο των social media και το πώς η πρώτη τελικά οδηγεί τα άτομα με αυτισμό στη ρατσιστική αντιμετώπιση άλλων αυτιστικών, σε μια προσπάθεια να ξορκίσουν από τη φιλική κι ερωτική ζωή τους το «μη φυσιολογικό» και να συνάψουν κοινωνικούς δεσμούς μόνο με τα «cool άτομα».

Ίσως ο τρόπος με τον οποίο οδηγούμαστε στο season finale είναι κάπως βεβιασμένος, αφήνοντας πολλές παράλληλες υποπλοκές εκκρεμείς, ωστόσο -κρίνοντας από την υποδοχή της σειράς- κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει και δεύτερη σεζόν, όπου λογικά θα διευθετηθούν όλες οι αμφίσημες καταστάσεις που τέθηκαν στο έβδομο επεισόδιο.

Σε γενικές γραμμές μια πραγμάτευση ενός ευαίσθητου μέχρι σήμερα θέματος με χαριτωμένες στιγμές που, χωρίς να ενέχει κάτι το σπουδαίο ή ριζικά καινοτόμο, αφήνει μια γλυκιά κι ευοίωνη επίγευση.

Nόρα Μαυρίδη

Πρώτη δημοσίευση: 19 Φεβ. 2022, 18:42
Ενημέρωση: 19 Φεβ. 2022, 18:42
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos