Ο Φάρος

"Vienna blood" season 1: Wannabe Σέρλοκ

Δημοσίευση: 15 Ιαν. 2020, 19:26
Συντάκτης:

Σύνοψη: Στη Βιέννη το 1906 ένας στριφνός ντετέκτιβ και ένας νεαρός γιατρός, οπαδός του Φρόιντ, προσπαθούν να λύσουν διάφορες υποθέσεις. Μπορεί η ψυχανάλυση να βοηθήσει στην επίλυση εγκλημάτων;

ΣΧΕΤΙΚΑΟι Άγλλοι στις οθόνες τους για τον Χάρβεϊ Ουάινστιν

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗO Φάρος, 30 Ιανουαρίου στους κινηματογραφους

Άποψη: Η Βιέννη του fin de siècle όπως ονομάζεται η περίοδος του τέλους του 19ου και αρχών 20ού αιώνα, είναι μια κοινωνία φαινομενικής ανάκαμψης, ευημερίας, πλούτου και προόδου, αλλά και μια κοινωνία έντονης παρακμής.

Αυτό το δισυπόστατο στοιχείο μιας μετέωρης κοινωνίας επιχειρεί να αποτυπώσει το Vienna Blood, η νέα σειρά του BBC, μέσα από μια ιστορία μυστηρίου που συνδυάζει το έγκλημα με την φροϋδική ψυχανάλυση, όχι όμως απόλυτα επιτυχώς.

Ένας φροϋδικός Σέρλοκ, ένας νεαρός γιατρός και μαθητής του Φρόιντ βοηθάει τον ντετέκτιβ στην επίλυση των υποθέσεων, που ξεκινούν από μια φαινομενική αυτοκτονία μιας γυναίκας πίσω από την οποία κρύβεται μια δολοφονία που ανοίγει τον ασκό του Αιόλου.

Ακόμα και το νεκρό σώμα της γυναίκας δίνει το στίγμα για την εποχή: μια γυναίκα πνιγμένη από τα λούσα, μέσα στα πλουσιοπάροχα φορέματα που στέκει σαν να ποζάρει, σαν νεκροζώντανο μοντέλο μέσα στην ηδυπάθεια, σαν ένας πίνακας ζωγραφικής εκείνης της εποχής, με τον Κλιμτ, τον σπουδαίο αυστριακό ζωγράφο που  μεγαλούργησε την ίδια περίοδο να κάνει και εκείνος την εμφάνισή του στην σειρά των τριών επεισοδίων.

Βασισμένη σε βιβλία του Frank Tallis, σε σενάριο του Stephen Thompson που μεταξύ άλλων έχει γράψει επεισόδια για τον Sherlock, προσπαθεί να συγκεράσει διάφορα στοιχεία πίσω από το πρωταρχικό θέμα που είναι η εξιχνίαση των δολοφονιών, θέτοντας επί τάπητος την ανερχόμενη επιστήμη της ψυχανάλυσης, την πνευματικότητα, αλλά και κοινωνικά συμβάντα και προκαταλήψεις της εποχής, όπως ο αναδυόμενος αντισημιτισμός.

Δύο ταλαντούχοι ηθοποιοί, οι Matthew Beard και Jurgen Maurer, υποδύονται τους δύο πρωταγωνιστές, σαν ένα άλλο δίδυμο τύπου Σέρλοκ και Γουάτσον, που όμως δεν έχουν ούτε την αγριεμένη και παράλληλα χιουμοριστική προσέγγιση του Γκάι Ρίτσι ούτε το ευφυές σενάριο του τηλεοπτικού Σέρλοκ, επίσης από το BBC. Προσεγμένη στις λεπτομέρειες και στην ανασύσταση της εποχής, αλλά αυτό δεν αρκεί για να σε κρατήσει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Wildlife

Wildlife

Σύνοψη:  Η ζωή ενός εφήβου στη Μοντάνα των '60s αναστατώνεται όταν βλέπει τον κατ’...
5 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
31803
Odeon
28100
Odeon
11500
Odeon
10900
Feelgood
9141