ΣΕΙΡΕΣ

"Tuca & Bertie": Ευφάνταστη μοναδικότητα

Δημοσίευση: 31 Aug 2021, 20:38
Συντάκτης:

Το “Tuca & Bertie” έκανε πρεμιέρα στην πλατφόρμα του Netflix το 2019 και γρήγορα αντιμετωπίστηκε ως μια γυναικεία εκδοχή του “Bojack Horseman”.

<a href="/nea/fallout-season-1-oi-fan-tha-apotheosoyn/69796">"Fallout" season 1: Οι φαν θα το αποθεώσουν</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Fallout" season 1: Οι φαν θα το αποθεώσουν

To γιατί είναι εύκολο. Αρχικά, η δημιουργός του Lisa Hanawalt ήταν παραγωγός και production designer του τελευταίου, ενώ ο δημιουργός του Bojack, Raphael Bob-Waksberg, είναι παραγωγός του “Tuca & Bertie”.  Έπειτα, η σειρά αφορά δυο φίλες-ανθρωπόμορφα πουλιά, που αντιμετωπίζουν ένα σύνολο αλλαγών και μια υπαρξιακή κρίση περνώντας σταδιακά την ηλικία των τριάντα.

Κοινώς, μιλάμε για δύο animation δημιουργίες που βρίσκονται εξαιρετικά κοντά.

Από εκεί και πέρα όμως, η μοναδικότητα του “Tuca & Bertie”  είναι εμφανής, καθώς αποτελεί ένα από τα πιο ζωντανά, ιδιαίτερα και ευφάνταστα sitcoms της δεκαετίας, γυναικείου αλλά όχι μόνο χαρακτήρα. Κι αυτό δεδομένης της παραδοσιακής υποεκπροσώπησης της γυναικείας δημιουργίας σε αυτό που ονομάζουμε σύγχρονο τηλεοπτικό περιβάλλον και της συγκαταβατικής, πατροναριστικής, διαφοροποιημένης αντιμετώπισής της όταν αυτή εμφανίζεται.

Η ιστορία, που περιστρέφεται γύρω από δύο σύγχρονες millennials, ένα τουκάν και ένα ωδικό πτηνό, εξερευνά την γυναικεία φιλία και μέσα από αυτήν, ένα σύνολο θεμάτων που την αφορούν: από την εργασιακή παρενόχληση, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και την νηφαλιότητα μέχρι την ψυχική ασθένεια και την σεξουαλική κακοποίηση. Παίρνοντας ξεκάθαρη θέση απέναντι στις καταστάσεις και τα συστήματα που καταγγέλλει, με μια φεμινιστική και ενδυναμωτική στάση, με χιούμορ και φαντασία, η σειρά δίνει χώρο στην δυσκολία που εξερευνά και διασκεδάζει με αυτήν χωρίς να την υποτιμά στιγμή.

Μετά το ανεξήγητο (για να το πούμε ελαφρά) κόψιμο του από το Netflix, το “Tuca & Bertie”  βρήκε ευτυχώς καταφύγιο στο Adult Swim του Cartoon Network, στο οποίο επέστρεψε μέσα στον Ιούνιο με δεύτερη σεζόν.

Εκεί, ακολουθώντας το μελαγχολικό, συναισθηματικό τέλος της πρώτης, η σειρά της Hanawalt εμβαθύνει στις θεματικές της, αυξάνοντας τις διαστάσεις τους, αλλά προσθέτει και νέες, μεταξύ των οποίων η τοξική αρρενωπότητα, το πένθος, η κουλτούρα της ακύρωσης, η κλιματική κρίση. Κυρίως, προσεγγίζει με ρεαλισμό και τόλμη την ψυχική δυσκολία και τα τραύματα των χαρακτήρων της, καθιστώντας σαφές ότι η επεξεργασία τους είναι διαδικασία διαρκής, ενεργητική και μακροχρόνια.

Παράλληλα βέβαια, η νέα σεζόν παραμένει τρομερά δημιουργική και ευφάνταστη, σουρεαλιστική, πολύχρωμη και ρευστή, μια ποπ, σπαρταριστή οπτική έκρηξη που δεν έρχεται να αντιταθεί στο βάθος αυτών που επεξεργάζεται αλλά καθιστά ακόμα πιο ζωντανή την φρεσκάδα τους. Γιατί η Tuca και η Bertie είναι δύο άνθρωποι-πουλιά του τώρα, παιδιά μιας γενιάς που δεν διαθέτει προοπτική, έχει απωλέσει κάθε σιγουριά, αναζητά λόγους και τρόπους ύπαρξης, παθαίνει κρίσεις πανικού και αλλάζει ψυχολόγους, διαθέτει περισσότερες ερωτήσεις από απαντήσεις. Αλλά έχει ή προσπαθεί να έχει σχέσεις με νόημα και βάθος, που διασκεδάζουν, στηρίζουν, κατανοούν και τελικά καθιστούν εφικτή την ύπαρξη στο σύγχρονο χάος.  Είναι άλλωστε η σχεσιακότητα και η συνύπαρξη μια γενναία απάντηση στον νιχιλισμό, τον πανικό και την ματαίωση που επιτάσσει το σήμερα; Ναι είναι.

Όσο πολύχρωμο, άναρχο, φωνακλάδικο μοιάζει εξωτερικά το “Tuca & Bertie”, άλλο τόσο σταθερό, σίγουρο και προσεκτικό είναι σε επίπεδο αφήγησης και συναισθήματος.

Η ωριμότητα και τρυφερότητα της προσέγγισης είναι εξίσου θελκτικές με τα εκρηκτικά χρώματά της, οι χαρακτήρες είναι πολύ πιο αληθινοί απ’ όσο θα μας άφηνε να φανταστούμε η οπτική τους ταυτότητα και υπάρχει κάτι πολύ ανακουφιστικό και φαν στο να τους παρακολουθούμε σε μια σειρά που γνωρίζει καλά ότι στη ζωή γέλιο και κλάμα πάνε πακέτο.

Η σειρά έχει ανανεωθεί για 3η σεζόν

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos