Τέλος. Ο Γούντι Άλεν εγκαταλείπει τη σκηνοθεσία

Δημοσίευση: 18 Σεπτεμβρίου 2022, 11:34
Συντάκτης:

Ο σπουδαίος σκηνοθέτης-σεναριογράφος-ηθοποιός Γούντι Άλεν με μια καριέρα 57 χρόνων στο σινεμά και με πενήντα ταινίες στο ενεργητικό του-μαζί με την καινούργια που ετοιμάζει- ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τον χώρο του σινεμά, έπειτα από την ολοκλήρωση της πεντηκοστής του ταινίας στο Παρίσι.

<a href="/afieromata/afieroma-i-eyropi-mesa-apo-tin-matia-toy-goynti-alen/68782">Aφιέρωμα: Η Ευρώπη μέσα από την ματιά του Γούντι Άλεν</a>ΣΧΕΤΙΚΑAφιέρωμα: Η Ευρώπη μέσα από την ματιά του Γούντι Άλεν

Λίγο-πολύ το είχε προαναγγείλει στην πρόσφατη συνέντευξη που είχε δώσει στον ηθοποιό Άλεκ Μπάλντουιν μέσω Instagram. Τότε είχε αναφερθεί στην έλλειψη ενθουσιασμού του λόγω του τρόπου που πλέον κάνει κανείς ταινίες ή του τρόπου που διανέμονται στις αίθουσες. Αυτή η δυσαρέσκεια τον έκανε να πει πως σκέφτεται να κάνει άλλη μια, το πολύ δύο ταινίες, κάνοντας όλους να υποθέτουν για το αν η νέα του, καθαρά γαλλική ταινία-καθώς θα γυριστεί στην Γαλλία, με Γάλλους ηθοποιούς στην γαλλική γλώσσα-θα είναι η τελευταία ή η προτελευταία.

Το Σάββατο σε συνέντευξή του στο LaVanguardia ανέφερε ξεκάθαρα πως μετά την νέα, προς το παρόν άτιτλη, ταινία θα αποσυρθεί από τον κινηματογράφο και τα τελευταία χρόνια της ζωής του θα ασχοληθεί με το γράψιμο βιβλίων.

Σχετικά με την πεντηκοστή του ταινία, θα γυριστεί το φθινόπωρο στο Παρίσι, τα γυρίσματα, όπως δήλωσε, θα ξεκινήσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, λογικά θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2023, θα είναι στα γαλλικά, και μάλιστα θα είναι η πρώτη φορά που θα κάνει ταινία σε άλλη γλώσσα πέραν της αγγλικής, καθώς ακόμα και όταν έκανε παλιότερα το ευρωπαϊκό του σινε-τουρ, υπήρχαν απλώς λίγοι διάλογοι στα γαλλικά, ισπανικά ή ιταλικά. Δεν έχουν διαρρεύσει ακόμα πληροφορίες για το καστ, αλλά έχουν ακουστεί ονόματα, όπως η Ιζαμπέλ Ιπέρ.

Η πλοκή εξακολουθεί να είναι άγνωστη, αλλά θα είναι κοντά σαν ύφος και στιλ με το Match Point. «Θα είναι παρόμοιο με το Match Point, συναρπαστικό, δραματικό και επίσης πολύ μοχθηρό», σύμφωνα με τον ίδιο. Μιας και θα είναι η τελευταία του ταινία, δεν αποκλείεται να την δούμε τον Μάιο στις Κάννες, φυσικά εκτός διαγωνισμού μιας και ο ίδιος απεχθάνεται το διαγωνιστικό τμήμα στα φεστιβάλ αλλά και γενικά τα βραβεία.

Να θυμίσουμε πως ο Άλεν είναι ο σεναριογράφος με τις περισσότερες υποψηφιότητες (16!) και τις περισσότερες νίκες (3!), αλλά ποτέ δεν έχει παραβρεθεί. Η μόνη φορά που πήγε στα Όσκαρ ήταν το 2002, λίγους μήνες μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, για να εκθειάσει την λατρεμένη του Νέα Υόρκη, έπειτα από το πλήγμα που υπέστη. Επίσης, έχει βραβευτεί μία φορά με Όσκαρ σκηνοθεσίας, έχει προταθεί μια φορά για Όσκαρ ερμηνείας (στο Annie Hall), με τιμητικό βραβείο στις Χρυσές Σφαίρες, με τιμητικό Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες το 2002, με τιμητικό Χρυσό Λέοντα στην Βενετία, με Αργυρή Άρκτο καλλιτεχνικής συνεισφοράς στο Βερολίνο και πολλά άλλα.

Στις Κάννες είναι επίσης πιθανό να την δούμε και λόγω της γαλλικής σχέσης της νέας του ταινίας. Η τελευταία φορά που βρέθηκε ταινία του στις Κάννες ήταν το 2016, όταν άνοιξε το φεστιβάλ με το Café Society.

Σίγουρα μια μεγάλη απώλεια για το παγκόσμιο σινεμά, θα καταργηθεί το ετήσιο γουντιαλενικό ραντεβού στα τέλη καλοκαιριού-αρχές φθινοπώρου, αλλά από την άλλη είναι μια γενναία απόφαση ενός δημιουργού που αισθάνεται πως δεν μπορεί να προσφέρει κάτι άλλο στην τέχνη που αγάπησε βάσει του πώς έχει εξελιχθεί στις μέρες μας.

Πάντως με την συγγραφή δεν έχει πάψει να ασχολείται. Φέτος κυκλοφόρησε και το Zero Gravity με ιστορίες του από το New Yorker αλλά και καινούργιες ιστορίες που γράφτηκαν ειδικά για αυτή την έκδοση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos