Tα βραβεία στα πιο φρέσκα shorts της χρονιάς

Δημοσίευση: 25 Ιουλίου 2020, 15:06

Η Nespresso και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας συνεργάστηκαν στο Nespresso Talents 2020, έναν διεθνή κινηματογραφικό διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους σε κατακόρυφο φορμά, που έχει στόχο να αναδείξει εξαιρετικά ταλέντα από ολόκληρο τον κόσμο, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τη Nespresso και υποστηρίχθηκε από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

<a href="/nea/oi-nyhtes-premieras-provaloyn-ton-nono-ii-psifiaka-apokatestimeno/69750">Οι Νύχτες Πρεμιέρας προβάλουν τον Νονό ΙΙ ψηφιακά αποκατεστημένο</a>ΣΧΕΤΙΚΑΟι Νύχτες Πρεμιέρας προβάλουν τον Νονό ΙΙ ψηφιακά αποκατεστημένο

Το φετινό θέμα, «Ενάρετοι Κύκλοι», ενέπνευσε δημιουργούς από όλο τον κόσμο και οι διεθνείς συμμετοχές έφτασαν τις 743 ταινίες μικρού μήκους από 47 χώρες. «Η υποστήριξη των δημιουργικών ταλέντων και των ανθρώπων που έχουν διαφορετικό τρόπο σκέψης βρίσκεται στον πυρήνα της πλατφόρμας Nespresso Talents. Παρά τις δυσκολίες αυτής της περιόδου, είμαστε ενθουσιασμένοι που τόσοι πολλοί ταλαντούχοι κινηματογραφιστές πήραν μέρος στο κίνημα και μοιράστηκαν τις δημιουργίες τους, διπλασιάζοντας τα ποσοστά συμμετοχής σε σύγκριση με το 2019», τονίζει η Anna Lundstrom, Chief Brand Officer της Nespresso.

Στον ελληνικό διαγωνισμό συμμετείχαν 30 δημιουργοί με καλλιτεχνικές προτάσεις που αποτυπώνουν το θέμα των «Ενάρετων Κύκλων». Η εθνική κριτική επιτροπή που αποτελούνταν από τον βραβευμένο σεναριογράφο και σκηνοθέτη, Βασίλη Κεκάτο, τον υπεύθυνο του τμήματος ελληνικών ταινιών μικρού μήκους στις Νύχτες Πρεμιέρας, Πάνο Γκένα και την σχεδιάστρια μόδας, Βάσια Κωσταρά, ανέδειξε τις τρεις νικήτριες ταινίες. Αναλυτικά τα ελληνικά Βραβεία του Nespresso Talents:

1ο Βραβείο

«Unlocked», του Αλέξανδρου Τσιλιφώνη

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής (Βάσια Κωσταρά): «Η ταινία πραγματεύεται τους τρόπους που μπορούμε να δούμε πέρα από πέρα από τα φυλετικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων και να κατανοήσουμε τις ελπίδες και τα όνειρα άλλων ανθρώπων». Οπως αναφέρει και ο ίδιος ο σκηνοθέτης, Αλέξανδρος Τσιλιφώνης, στο ευχαριστήριο μήνυμά του «χρειάζεται μόνο ένας άνθρωπος για να κάνει τη διαφορά στη ζωή ενός άλλου ατόμου».

2o Βραβείο

«Coffee and Flowers», του Αντώνη Κατσίκη

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής (Βασίλης Κεκάτος): «Είναι μια πολύ ρομαντική και πολύ αστεία και μια πολύ ξεχωριστή ταινία που μου θύμισε τη δουλειά σπουδαίων καλλιτεχνών όπως του Ζωρζ Περέκ και του Χούλιο Κορτάσαρ». Ο σκηνοθέτης, Αντώνης Κατσίκης, μοιράζεται το σκεπτικό του: «Aν παρατηρήσεις το σύμπαν και τον πλανήτη Γη θα δεις ένα πράγμα. Ότι το φως είναι ένας συνεχόμενος κύκλος. Ότι τα πάντα συνδέονται. Από το μικρότερο μόριο μέχρι το μεγαλύτερο αστέρι.Η ενέργεια ούτε δημιουργείται ούτε καταστρέφεται αλλά πάντα μετατρέπεται σε κάτι άλλο. Αποφάσισα να γράψω κάτι σχετικά με την καταγραφή της πορείας του καφέ. Από τη συλλογή του, στην κούπα μου μέχρι το να χρησιμοποιείται ως τροφή για τα φυτά. Δεν υπάρχει κάτι πιο όμορφο από το να καταλαβαίνεις ότι κάτι που είναι ‘άχρηστο’ όπως ένα απόβλητο μπορεί να παράγει κάτι τόσο όμορφο και να εκφράσει συναισθήματα».

3ο Βραβείο

«Σπορτέξ», των Θάνου Λυμπερόπουλου και Στέλλας Μελετίου

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής (Πάνος Γκένας): «Για την παιχνιδιάρικη προσέγγιση του θέματος: ένα arcade βιντεοπαιχνίδι που ζωντανεύει χρησιμοποιώντας κατακόρυφο κάδρο και ρετρό ηχητική επένδυση. Μια ταινία που προσεγγίζει το θέμα με αισιοδοξία και παιχνίδι ενώ μας μαθαίνει μέσα σε δύο λεπτά ότι ένας ενάρετος κύκλος μπορεί να συμβεί είτε κατά τύχη, είτε κατά επιλογή. Οι σκηνοθέτες, Θάνος Λυμπερόπουλος και Στέλλα Μελετίου, μας θυμίζουν ότι «[η κεντρική ιδέα της ταινίας μας είναι πως] τα παιδιά μπορούν να μας μάθουν να μοιραζόμαστε».

Οι Έλληνες νικητές θα λάβουν συνολικό ποσό επιβράβευσης τα 3.000 ευρώ, ενώ, επιπλέον, ο πρώτος νικητής θα λάβει και μια πρόσκληση για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών 2021. Η ελληνική βράβευση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας (23 Σεπτεμβρίου - 4 Οκτωβρίου 2020).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos