"Stranger Things": Το κάπνισμα βλαπτει σοβαρά την υγεία

Δημοσίευση: 6 Ιουλίου 2019, 15:00
Συντάκτης:

Η εμβληματική σειρά του Netflix “Stranger Things” αποτέλεσε την αφορμή για μια ομάδα Αμερικανών αντι-καπνιστών ονόματι Truth Initiative να διεξάγει μια έρευνα για την αναπαράσταση του καπνίσματος στη μικρή οθόνη. Να υπενθυμίσουμε πως η τρίτη σεζόν “Stranger Things” επέστρεψε πριν λίγες μέρες στο Netflix, με τους αγαπημένους μας ήρωες, που από παιδιά έχουν πλέον εξελιχθεί σε έφηβους, να πολεμούν μια νέα απειλή που μαστίζει την μικρή πόλη του Hawkins της πολιτείας Indiana. Μαζί τους επιστρέφει και ο Jim Hopper (David Harbour), ο οποίος καπνίζει (ακόμα) μανιωδώς.

<a href="/nea/ripley-ena-kerdismeno-stoihima/69757">"Ripley": Ένα κερδισμένο στοίχημα</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Ripley": Ένα κερδισμένο στοίχημα

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη μελέτη, το “Stranger Things” είναι ο μεγαλύτερος παραβάτης όσον αφορά το κάπνισμα, αφού η σειρά εμπεριέχει περισσότερες αναπαραστάσεις καπνίσματος σε σχέση με άλλες σειρές του Netflix. Για την ακρίβεια, στην πρώτη σεζόν παρακολουθήσαμε 182 σκηνές με χαρακτήρες που βλάπτουν την υγεία τους, ενώ στη δεύτερη σεζόν ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 44%, με αποτέλεσμα να παρακολουθούμε 262 σκηνές με κάποιον να καπνίζει. Αν και τα στατιστικά για την τρίτη σεζόν δεν είναι διαθέσιμα, ο χαρακτήρας του David Harbour, Hopper, φαίνεται να μην σταματά να ανάβει το ένα τσιγάρο μετά το άλλο.

Θυμίζουμε ότι το Netflix συνάντησε και πέρυσι αντιδράσεις για το κάπνισμα στις σειρές του.

Η μελέτη αυτή έφτασε στα αυτιά των στελεχών του Netflix και για την ακρίβεια τους οδήγησε να προβούν σε δηλώσεις περί αλλαγών. Σύμφωνα με την πλατφόρμα, το κάπνισμα θα εξαλειφθεί στις σειρές που απευθύνονται σε άτομα εώς και 14 ετών, με την εξαίρεση «ιστορικής ή πραγματολογικής αλήθειας». Επίσης, τα πρότζεκτ με τις υψηλότερες βαθμολογίες θα μειώσουν τις σκηνές τσιγάρων ή ηλεκτρονικών τσιγάρων εκτός και αν «είναι απαραίτητο στο δημιουργικό όραμα του καλλιτέχνη ή είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του χαρακτήρα ή έχει ιστορική και πολιτισμική σημασία».  «Το Netflix υποστηρίζει πλήρως την καλλιτεχνική έκφραση. Αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε πως το κάπνισμα είναι επιβλαβές για την υγεία, και όταν αναπαρίσταται με θετική χροιά μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τους νέους που παρακολουθούν».

Αντίστοιχα, η Robin Koval, CEO και διευθυντής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Truth Initiative, δήλωσε πως «το περιεχόμενο (των σειρών και ταινιών) έχει γίνει η νέα διαφήμιση για το κάπνισμα». «Παρακολουθούμε μια διάχυτη επανεμφάνιση της απεικόνισης του καπνίσματος σε όλες τις οθόνες, η οποία μετατρέπει το κάπνισμα σε γκλαμουριά, ενώ ταυτόχρονα ομαλοποιεί μια θανατηφόρα εξάρτηση για τους νέους που βρίσκονται στο στόχαστρο της βιομηχανίας καπνού».

Με άλλα λόγια, αν και η τρίτη σεζόν “Stranger Things” αναμένεται να είναι η πιο επιτυχημένη της σειράς, η αλλαγή έρχεται στο Hawkins και ιδιαίτερα στην προσωπικότητα του Chief Hopper, ο οποίος καλό θα ήταν να δοκιμάσει τσιρότα νικοτίνης στην επόμενη περιπέτειά του!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos